ΤΟΠΙΚΑ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΟΥΡΛΑΣ: Απάντηση στα Σκόπια

γιωργοσ-σουρλασ-απάντηση-στα-σκόπια-851206

Η απαράδεκτη και προκλητική κίνηση των Σκοπίων να επιτρέψουν την ανάρτηση της επαίσχυντης αφίσας που φέρει την ελληνική σημαία με το σύμβολο του σταυρού να αντικαθίσταται από τη σβάστικα, καθώς και το προκλητικό σκίτσο σκοπιανού περιοδικού που παρουσιάζει τον Έλληνα πρωθυπουργό με στολή Ες- Ες, αποκαλύπτει το κλίμα εθνικού παροξυσμού που διακατέχει τα Σκόπια. Αλλά και την ανιστόρητη πλευρά ενός λαού που διεκδικεί την ιστορία μας.
Η προσβολή του εθνικού μας συμβόλου και ο μηδενικός σεβασμός στον Ελληνα πρωθυπουργό, λίγες μόνο ώρες πριν τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ για την ονομασία της Π.Γ.Δ.Μ. και εν μέσω μιας μακράς περιόδου σκληρών διαπραγματεύσεων, τα Σκόπια προκαλούν, αυτή τη φορά με τον πιο προκλητικό τρόπο, επιχειρώντας να αμαυρώσουν κάθε αξία. Με αυτού του είδους τις τακτικές φαίνεται να αξιώνουν την είσοδό τους σε ΝΑΤΟ και Ε.Ε., επιβεβαιώνοντας ωστόσο για ακόμη μια φορά την ορθότητα της σταθερής θέσης της Ελλάδας, ότι δηλαδή για την οικοδόμηση σχέσεων συμμαχίας και αλληλεγγύης, αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση ο έμπρακτος σεβασμός των σχέσεων καλής γειτονίας μεταξύ χωρών και λαών.
Με την απαράδεκτη αφίσα και τη θρασεία αντικατάσταση του θρησκευτικού μας συμβόλου από τη σβάστικα επιχειρούν να προσβάλουν ευθέως την Ελλάδα και τον αγώνα των Ελλήνων κατά του ναζισμού και του φασισμού. Ξεχνούν ως φαίνεται ή προσποιούνται πως δεν γνωρίζουν πως η χώρα μας, μετά την έκρηξη του Β’ Παγκοσμίου πολέμου τον Σεπτέμβριο του 1939 και την κήρυξη του πολέμου εναντίον της Γερμανίας από τα κράτη της Αγγλίας και της Γαλλίας, η Ελλάδα αντιστάθηκε και δεν κράτησε ποτέ στάση παθητική ή επιτήδειας ουδετερότητας.
Αντιθέτως, οι ΗΠΑ, η Κίνα, το Βέλγιο, η Ιαπωνία, η Ολλανδία η Ελβετία η Δανία, η Νορβηγία τήρησαν στάση ουδετερότητας. Η Σοβιετική Ένωση είχε φροντίσει να συνάψει γερμανοσοβιετικό σύμφωνο Ρίμπεντρωφ- Μολότωφ, έχοντας εξασφαλίσει την μη επίθεση. Στους κόλπους της νοτιανατολικής Ευρώπης- Βαλκάνια, η Αλβανία παραδόθηκε χωρίς καμία αντίσταση, η Ρουμανία και Βουλγαρία εξέφρασαν πρόθεση συνεργασίας με την Ιταλία, η Τουρκία αποφάσισε μετά το τέλος του πολέμου να εναντιωθεί, ενώ η Γιουγκοσλαβία, μεταξύ της οποίας και οι σκοπιανοί, επέλεξαν την τήρηση ουδέτερης στάσης.
Σε αυτό ακριβώς το διεθνές περιβάλλον η Ελλάδα, βαδίζοντας αντίθετα προς το ρεύμα υποταγής, του καιροσκοπισμού και της εθελοδουλίας, επέλεξε να αντισταθεί. Με τον ηρωισμό τους οι Έλληνες δεν υπηρέτησαν μόνο την πατρίδα τους αλλά κυρίως τον αγώνα των Συμμάχων εναντίον του Άξονα, καθώς αναθάρρησαν από την απρόσμενη επιτυχία. Ήταν οι Έλληνες που άνοιξαν ένα παράθυρο στο φως της ελευθερίας των λαών. Οι εκτιμήσεις αυτές όχι μόνο απέχουν από κάθε μορφής μεταγενέστερο εθνικό παραλήρημα, αλλά αποδίδουν ένα μέρος της ιστορικής σημασίας της αντίστασης της Ελλάδας εναντίον του Άξονα για την έκβαση του Β’ Παγκοσμίου πολέμου.
Έγινε, έτσι, η μόνη χώρα στον κόσμο που πολέμησε εναντίων δυο αυτοκρατοριών και μετέτρεψε την αρχική αμηχανία ολόκληρης της υφηλίου σε πανθομολογούμενο θαυμασμό. Εχθροί και φίλοι χαιρέτησαν τον ηρωισμό των Ελλήνων και είπαν:
Κάρολος Ντε Γκωλ:
«Αδυνατώ να δώσω το δέον εύρος της ευγνωμοσύνης που αισθάνομαι για την ηρωική αντίσταση του Λαού και των ηγετών της Ελλάδος».
Γουίνστον Τσώρτσιλ :
«Εάν δεν υπήρχε η ανδρεία των Ελλήνων και η γενναιοψυχία τους, η έκβαση του Παγκοσμίου πολέμου θα ήταν ακαθόριστη».
Φραγκλίνος Ρούσβελτ:
«Οι Έλληνες εδίδαξαν δια μέσου των αιώνων την αξιοπρέπειαν. Όταν όλος ο κόσμος είχε χάσει κάθε ελπίδα, ο ελληνικός λαός ετόλμησε να αμφισβητήσει το αήττητον του γερμανικού τέρατος, αντιτάσσοντας το υπερήφανον πνεύμα της ελευθερίας».
Ιωσήφ Στάλιν:
«Λυπάμαι διότι γηράσκω και δεν θα ζήσω επί μακρόν δια να ευγνωμονώ τον ελληνικόν λαόν, του οποίου η αντίστασις έκρινε τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο»
Αδόλφος Χίτλερ:
«Χάριν της ιστορικής αλήθειας οφείλω να διαπιστώσω ότι μόνον οι Έλληνες, εξ όλων των αντιπάλων οι οποίοι με αντιμετώπισαν, επολέμησαν με παράτολμον θάρρος και υψίστη περιφρόνησιν προς τον θάνατον».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου