ΤΟΠΙΚΑ

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ: Στα «δύο» για μια πρόσκληση εγκαινίων

εκπαιδευση-στα-δύο-για-μια-πρόσκλησ-851206

«Πόλεμο» στα συστεγαζόμενα δημοτικά σχολεία 3ο και 20ο Βόλου άνοιξε η πρόσκληση των αυριανών εγκαινίων από τον υπουργό Παιδείας. Η θύελλα αντιδράσεων που προκλήθηκε σε γονείς και εκπαιδευτικούς του 20ου, γιατί η επωνυμία του σχολείου απουσίαζε από την πρόσκληση των εγκαινίων, έμοιαζε με πρωταπριλιάτικο αστείο…

Και όμως είναι πραγματικότητα. Η πρόσκληση, που συνυπογράφουν ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Αργ. Χαδούλης, ο Διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας Κ. Ζίκος και ο νομάρχης Μαγνησίας Απ. Παπατόλιας, καλώντας στα εγκαίνια του 3ου Δημοτικού Σχολείου Βόλου, στάθηκε η αφορμή μεγάλης αναστάτωσης.
Πρόκειται πάντως για την αφορμή και όχι την αιτία, καθώς η διαμάχη μεταξύ των δύο συστεγαζόμενων σχολείων έχει αφετηρία μια πενταετία πριν…
Την έντονη διαμαρτυρία τους με αφορμή τα εγκαίνια που θα γίνουν στο σχολικό συγκρότημα δήλωσε με ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Γονέων του 20ου Δημοτικού Σχολείου Βόλου.
Στην ανακοίνωση αναφέρει:
«Θεωρούμε απαράδεκτη την πρόσκληση εγκαινίων που έχει ο Διευθυντής Π.Ε. Μαγνησίας μοιράσει και δεν αναφέρεται στο σχολείο μας. Η απαξίωση ενός ολόκληρου σχολείου, όπως αυτή επιχειρείται από τις αρχές της εκπαίδευσης, μας λυπεί και μας κάνει να αγανακτούμε. Άλλο σχολείο χτίστηκε και άλλο εγκαινιάζεται. Το λιγότερο που θα έπρεπε να γνωρίζει ένας Διευθυντής Εκπαίδευσης είναι οι ονομασίες των σχολικών συγκροτημάτων. Τα πρόσφατα γεγονότα μας κάνουν να ανησυχούμε.
Είναι αδιανόητο στο σχολικό μας χώρο να καλλιεργούνται τέτοιες λογικές, που δημιουργούν προβλήματα στις σχέσεις μας και είναι μακριά από το πνεύμα παιδαγωγικής που το σχολείο διδάσκει.
Πραγματικά λυπούμαστε και ντρεπόμαστε και καλούμε όλους τους αρμόδιους να λάβουν υπεύθυνη θέση. Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε…»
«Αν για κάτι πρέπει να ντρέπονται και να λυπούνται είναι για το κλίμα που έχει δημιουργηθεί στο σχολείο», ήταν η αντίδραση του διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κ. Ζίκου, ο οποίος το πρωί δέχθηκε διαδοχικά τους διευθυντές των δύο συστεγαζόμενων σχολείων, οι οποίοι του μετέφεραν την ένταση που δημιουργήθηκε.
«Το μικρόβιο παραμένει ακόμη», σχολίασε ο κ. Ζίκος, επισημαίνοντας ότι ορισμένοι επέλεξαν να ασχοληθούν με θέματα επουσιώδη, αγνοώντας την ουσία που είναι η εύρυθμη λειτουργία του σχολείου, οι νέοι χώροι διδασκαλίας και τα θετικά που μπορεί η σχολική κοινότητα να αποσπάσει από τις δεσμεύσεις που αναμένεται να δώσει ο υπουργός Παιδείας με την έλευσή του.
Η «μάχη» μεταξύ των δύο σχολείων ξεκίνησε πριν από μία πενταετία περίπου, όταν εκδόθηκε η άδεια από την Πολεοδομία. Η αναφορά στην άδεια του 3ου ή του 20ου προκάλεσε αντιδράσεις μεταξύ των συλλόγων γονέων, η οποία μεταφέρθηκε στους συλλόγους εκπαιδευτικών και στους δύο προηγούμενους διευθυντές, ενώ καθυστέρησε αρκετά τη διαδικασία έκδοσης της άδειας και την έναρξη των εργασιών.
«Τα κτίρια δεν είναι κανενός», είχε επισημάνει εξαρχής ο κ. Ζίκος, καλώντας όλες τις πλευρές να αναλάβουν τις ευθύνες τους για όποιες καθυστερήσεις υπάρξουν. Η αντιπαράθεση όμως δεν έλεγε να σταματήσει και μέχρι και… μπλάνκο χρησιμοποιήθηκε για να «τροποποιηθεί» το περιεχόμενο της πολεοδομικής άδειας.
Σήμερα ο κ. Ζίκος έχει καλέσει τους δύο διευθυντές στο γραφείο του για να συζητήσουν το θέμα που έχει δημιουργηθεί.

Επίσκεψη υπουργού
Δύο σχολικά κτίρια θα εγκαινιάσει ο υπουργός Παιδείας Ευρ. Στυλιανίδης κατά τη διάρκεια της αυριανής επίσκεψής του στη Μαγνησία.
Στις 10.30 το πρωί ο υπουργός θα εγκαινιάσει το 4ο Νηπιαγωγείο Αλμυρού, ενώ στις 11:45 π.μ. θα τελέσει τα εγκαίνια του 3ου Δημοτικού Σχολείου Βόλου. Μεταξύ των δύο εγκαινίων, στις 11:30 π.μ. θα επισκεφθεί το εργοτάξιο στο Κέντρο Δια βίου Μάθησης, στο συγκρότημα Μουρτζούκου.
Στις 12:30 μ.μ., ο κ. Στυλιανίδης θα προεδρεύσει σε σύσκεψη στη Νομαρχία Μαγνησίας. Την οργάνωση της σύσκεψης έχει αναλάβει το γραφείο του υπουργού και έχουν κληθεί οι δήμαρχοι και οι βουλευτές του νομού.
Στις 2 το μεσημέρι και μετά από δηλώσεις στα ΜΜΕ, ο υπουργός θα συναντηθεί με τον πρύτανη και τους αντιπρυτάνεις του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, στη Νομαρχία.
Στις 2:45 μ.μ. θα συναντηθεί με τον Μητροπολίτη Δημητριάδος κ. Ιγνάτιο στο Συνεδριακό Κέντρο της Μητρόπολης, όπου στη συνέχεια θα παρατεθεί γεύμα.
Αργά το μεσημέρι, ο υπουργός Παιδείας θα αναχωρήσει για τη Λάρισα.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου