ΤΟΠΙΚΑ

Συμφώνησαν για κοινή στάση

συμφώνησαν-για-κοινή-στάση-851206

«Ασκούνται πιέσεις στη χώρα μας ακόμα και από συμμάχους και εταίρους. Θεωρώ ότι η Ελλάδα αδικείται. Δεν είναι ώρα για κριτική. Είναι η ώρα να ενδυναμώσουμε τη φωνή της χώρας», δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό για το θέμα της Π.Γ.Δ.Μ..
«Η θέση του ΠΑΣΟΚ είναι ξεκάθαρη. Μία σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό, για όλες ανεξαιρέτως τις χρήσεις. Ένα ξεκάθαρο “όχι” σε οποιαδήποτε μορφή διπλής ονομασίας. Σε αντίθετη περίπτωση η χώρα πρέπει να θέσει βέτο», τόνισε ο κ. Παπανδρέου και εξέφρασε την αντίθεσή του στην ένταξη της Π.Γ.Δ.Μ. στο ΝΑΤΟ από την “πίσω πόρτα”, χωρίς να έχει λυθεί το θέμα του ονόματος.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι «προθυμοποιήθηκα στον πρωθυπουργό ακόμα και την ύστατη στιγμή να κάνω και επίσκεψη στα Σκόπια για να ενδυναμώσω τη διαπραγματευτική θέση της χώρας μας και να συμβάλω στη δίκαιη λύση αυτού του προβλήματος».
Ο κ. Παπανδρέου στις δηλώσεις του απευθύνθηκε και στον λαό της Π.Γ.Δ.Μ., λέγοντας ότι «οι όποιες πράξεις ακραίων συμβολισμών όπως αυτές που θίγουν όλους μας, ακόμα και τα εθνικά μας σύμβολα, είναι καταδικαστέες», ενώ εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι αυτές οι πράξεις «δεν εκφράζουν το σύνολο του λαού της γειτονικής χώρας διότι έχουμε ένα κοινό μέλλον μαζί, ένα κοινό μέλλον για τα Βαλκάνια, ένα κοινό μέλλον ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή».

Ευπρόσδεκτη η πρόταση αλλά…
Εποικοδομητική χαρακτήρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θόδωρος Ρουσόπουλος, τη συζήτηση που είχε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γιώργο Παπανδρέου, σε ό,τι αφορά στη στάση της Ελλάδος στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ.
Απαντώντας σε ερώτηση γιατί δεν έγινε δεκτή η πρόταση του Γιώργου Παπανδρέου για μια επίσκεψή του στα Σκόπια, ο κ. Ρουσόπουλος τόνισε ότι κάθε κίνηση προς την κατεύθυνση ενίσχυσης της ελληνικής φωνής στο διεθνές πεδίο είναι ευπρόσδεκτη. Οι κινήσεις, όμως, στο πολιτικό και το διεθνές επίπεδο πρέπει να γίνονται στο κατάλληλο χρόνο.
Κατόπιν επόμενου ερωτήματος ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διευκρίνισε ότι η δήλωσή του αυτή δεν έχει καμία αιχμή και επανέλαβε πως είναι ευπρόσδεκτη η πρόταση Παπανδρέου, αλλά γίνεται λίγο πριν πάμε όλοι στο Βουκουρέστι.
Ο κ. Ρουσόπουλος δήλωσε ακόμη πως ο πρωθυπουργός έχει επικοινωνήσει ενόψει της Συνόδου του ΝΑΤΟ με ξένους ηγέτες, όπως και η υπουργός Εξωτερικών με ομολόγους της.
Σε άλλο ερώτημα για το αν η Ελλάδα προτίθεται να ζητήσει προσωρινή παράταση στο ΝΑΤΟ, προκειμένου να διευθετηθεί το ζήτημα ο κ. Ρουσόπουλος είπε ότι ούτως ή άλλως από μόνο του το θέμα θα πάρει παράταση, εφόσον δεν βρεθεί λύση.
Ερωτηθείς για το αν η χώρα μας έχει μελετήσει τις όποιες επιπτώσεις μπορεί να υπάρξουν εάν ασκήσει το βέτο, ο κ. Ρουσόπουλος ανέφερε ότι “εξετάσαμε τα θέματα όπως τα γνωρίζουμε όλοι, έχουμε καθορίσει τη στρατηγική μας και δεύτερον τις τακτικές κινήσεις που πρέπει να γίνουν στο πλαίσιο της τριήμερης συζήτησης της Συνόδου του ΝΑΤΟ”.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου