ΤΟΠΙΚΑ

Ελλάς Γαλλία έμμεση συμμαχία

ελλάς-γαλλία-έμμεση-συμμαχία-851206

Οι Γάλλοι ετοιμάζονται να χαλάσουν τα σχέδια του Τζ .Μπους για τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ για δύο ακόμη χώρες, μειώνοντας την πίεση στην Ελλάδα.
Συγκεκριμένα, όπως δήλωσε χθες ο πρωθυπουργός της χώρας Φρανσουά Φιγιόν, η Γαλλία δεν πρόκειται να στηρίξει τις υποψηφιότητες Ουκρανίας και Γεωργίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ, καθώς έχει διαφορετική άποψη από τις ΗΠΑ στις συγκεκριμένες περιπτώσεις.
Από την πλευρά του ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Ο. Μπους δήλωσε χθες από το Κίεβο ότι στηρίζει την ένταξη της Ουκρανίας και της Γεωργίας στο ΝΑΤΟ και προσθέτει ότι δεν θα υπάρξει ανταλλαγή της ένταξης των δύο πρώην σοβιετικών δημοκρατικών με την αντιπυραυλική ασπίδα. Για σοβαρή κρίση ανάμεσα σε Κίεβο και Μόσχα κάνει λόγο ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών.
Ο Τζορτζ Μπους βρέθηκε στο Κίεβο σε μια προσπάθεια να δείξει και έμπρακτα την στήριξή του στην Ουκρανία. Μετά τις συνομιλίες με τον Ουκρανό ομόλογό του Βίκτορ Γιούσενκο, δήλωσε σε κοινή συνέντευξη Τύπου ότι στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ θα πιέσει για την χορήγηση καθεστώτος υποψήφιας προς ένταξη χώρας στην Ουκρανία, ενώ τόνισε ότι η Ρωσία δεν θα ασκήσει βέτο στο θέμα αυτό.
«Πιστεύω ακράδαντα ότι η Ουκρανία και η Γεωργία θα πρέπει να συμμετάσχουν στο MAP και δεν υπάρχουν ανταλλάγματα. Τελεία» πρόσθεσε από το Κίεβο, αναφερόμενος στις φήμες που αναφέρουν ότι η ένταξη των δύο χωρών στο ΝΑΤΟ σχετίζεται με την αντιπυραυλική ασπίδα των ΗΠΑ.
Σημείωσε, μάλιστα, ότι η Ουκρανία αποτελεί τη μόνη χώρα εκτός ΝΑΤΟ που στηρίζει κάθε ΝΑΤΟϊκή αποστολή του ΝΑΤΟ και πρόσθεσε ότι η ένταξή της αποτελεί συμφέρον της Συμμαχίας.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ουκρανίας δήλωσε ότι η χώρα του έχει την «πλήρη στήριξη» των ΗΠΑ για την έναρξη της διαδικασίας ένταξης στη Συμμαχία.

Αντίθετη η Γαλλία
Λίγη ώρα μετά τις δηλώσεις Μπους ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Φρανσουά Φιγιόν δήλωσε ότι το Παρίσι είναι αντίθετο με την ένταξη της Ουκρανίας και της Γεωργίας στο ΝΑΤΟ.
«Είμαστε αντίθετοι στην ένταξη της Γεωργίας και της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, διότι θεωρούμε ότι δεν αποτελεί την καταλληλότερη απάντηση στην ισορροπία των δυνάμεων στην Ευρώπη και στο ισοζύγιο ανάμεσα στην Ευρώπη και τη Ρωσία» δήλωσε ο Γάλλος πρωθυπουργός στο ραδιοφωνικό δίκτυο France Inter.
«Θέλουμε να έχουμε διάλογο με τη Ρωσία για το θέμα αυτό. Αυτό θα πει ο πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας στο Βουκουρέστι. Η Γαλλία έχει διαφορετική θέση από τις Ηνωμένες Πολιτείες ως προς το ζήτημα» υπογράμμισε.

Προειδοποιεί η Ρωσία
Χθες ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Γκριγκόρι Καράσιν δήλωσε ότι η ένταξη της Ουκρανίας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία θα προκαλέσει «σοβαρή κρίση» ανάμεσα στις δύο χώρες.
«Η είσοδος της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ θα προκαλέσει μια βαθειά κρίση στις ρωσο-ουκρανικές σχέσεις, και αυτό θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στην ευρωπαϊκή ασφάλεια» τόνισε ο Καράσιν σε ομιλία του σε Ρώσους βουλευτές, σύμφωνα με το πρακτορείο Interfax.
«Η ένταξη του Κίεβου στο ΝΑΤΟ, αν συμβεί, θα καταστήσει αναγκαία την αλλαγή των προτεραιοτήτων σε ό,τι αφορά στη στρατηγική μας της ασφάλειας» πρόσθεσε ο Ρώσος υφυπουργός.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου