ΤΟΠΙΚΑ

Ορόσημο της νεότερης ιστορίας ο Πλαστήρας

ορόσημο-της-νεότερης-ιστορίας-ο-πλαστ-851206

Η ιστορία της νεότερης Ελλάδας αποτυπώνεται στο τρίτομο έργο του Σέφη Αναστασάκου με τίτλο “Ο Πλαστήρας και η εποχή του” που παρουσιάστηκε χθες ενώπιον πυκνού ακροατηρίου στην αίθουσα εκδηλώσεων του Πολιτιστικού Κέντρου Νέας Ιωνίας. Ο Πλαστήρας, διαχρονικό παράδειγμα ανθρώπου του χρέους, κατάγονταν από ταπεινή οικογένεια και ανήλθε στα ύπατα αξιώματα της χώρας με ήθος και ανιδιοτέλεια, ενώ αφιέρωσε ολόκληρη τη ζωή του στην υπηρεσία της πατρίδας. Η ιστορική πολιτική βιογραφία παρουσιάστηκε με πρωτοβουλία του Δήμου Νέας Ιωνίας, του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, της Πολιτιστικής Εστίας Μικρασιατών “ΙΩΝΕΣ” και του Συλλόγου Μορφοβουνίων Δήμου Πλαστήρα. Για το έργο και την προσφορά του Νικόλαου Πλαστήρα μίλησαν οι: Αναστάσης Πεπονής, τ. Υπουργός, Βασίλης Αναγνωστόπουλος, καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Αννα Αϊβαζόγλου, πρόεδρος της Εστίας “ΙΩΝΕΣ” και ο συγγραφέας, ενώ συντόνισε ο δημοσιογράφος Μάκης Μπαλής, υπογραμμίζοντας “το ήθος και την ανιδιοτέλεια που καταγράφονται στην ιστορική, στρατιωτική και πολιτική βιογραφία”. Ο κ. Πεπονής, ειδικότερα, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι “παρουσιάζουμε απόψε ένα έργο που είναι προϊόν μόχθου και ευσυνειδησίας. Είναι ένα, σε βάθος, βιβλίο ιστορικής έρευνας, το οποίο δεν περιορίζεται στην προσωπικότητα του Νικολάου Πλαστήρα, αλλά δια μέσου του Πλαστήρα, φέρνει σε επαφή τον αναγνώστη με μια κρίσιμη και συναρπαστικού ενδιαφέροντος περίοδο της σύγχρονης ιστορίας”.
Η κ. Αϊβαζόγλου επεσήμανε από την πλευρά της ότι “ο Μικρασιατικός κόσμος και ο Πλαστήρας είναι δύο κρίκοι άρρηκτα δεμένοι σε μια κοινή καδένα και ξέρουμε όλοι μας ότι οι δικοί μας άνθρωποι τον λάτρεψαν και μάλιστα στην προσφυγοκάμαρη δίπλα στα εικονίσματα είχαν την φωτογραφία του, γιατί ήταν πραγματικά ο προστάτης, ο άγγελός τους, ο Αη Νικόλας όπως συνήθιζαν να τον λένε”. Παράλληλα η πρόεδρος των “ΙΩΝΩΝ” αναφέρθηκε στην σωτήρια προσφορά του Πλαστήρα στα γυναικόπαιδα, τα οποία “προωθούσε στους μεγάλους σταθμούς για να φύγουν και να διασωθούν, κατόπιν πήρε μέτρα για την στέγαση των προσφύγων, επιτηρούσε ο ίδιος τους καταυλισμούς, κατάρτισε επιτροπές για την συλλογή βοήθειας και μέχρι το τέλος της ζωής του, κατέληξε, ενδιαφερόταν για το προσφυγικό στοιχείο”. Ο συγγραφέας του τρίτομου έργου Σέφης Αναστασάκος ανέφερε με εξομολογητική διάθεση: “Γράφοντας αυτό το βιβλίο είχα δύο στόχους. Αφ ενός μεν να αναδείξω την σφριγηλή φυσιογνωμία του Νικολάου Πλαστήρα, δηλαδή τον άνθρωπο στο αναγνωστικό κοινό, στους Έλληνες στην σημερινή εποχή μας και κατά δεύτερο λόγο να ξεδιπλώσω την νεοελληνική μας ιστορία, η οποία συμπορεύεται με το βιογραφικό τμήμα του βιβλίου, ούτως ώστε ο αναγνώστης, παρακολουθώντας τη βιογραφία του Πλαστήρα, να σταματάει σε κρίσιμα ιστορικά γεγονότα του προηγούμενου αιώνα”. Σκιαγραφώντας την προσωπικότητα του Νικολάου Πλαστήρα, ο συγγραφέας του βιβλίου τον χαρακτήρισε “απλό Έλληνα, τέκνο της θεσσαλικής γης, βαθιά δημοκρατικό και βαθιά ευαίσθητο άνθρωπο, ο οποίος μάλιστα υιοθέτησε πέντε ορφανά του πολέμου” για να καταλήξει: “Στρατεύθηκε και υπηρέτησε το έθνος ως ναυαγοσώστης του λαού μας το 1922, κατόπιν τον Δεκέμβρη του 1944 και τρίτη φορά στην δεκαετία του 1950, όπου κήρυξε το σύνθημα της αλλαγής της συμφιλίωσης του λαού, σαν προϋπόθεση ανοικοδόμησης της χώρας για το παρόν και το μέλλον”.
Η συγκινητική εκδήλωση διανθίστηκε από αποσπάσματα του βιβλίου τα οποία ανέγνωσε η εκπαιδευτικός Κική Δανιηλίδου, τραγούδια της Μικράς Ασίας που απέδωσε η Παιδική και Εφηβική χορωδία των “ΙΩΝΩΝ” αλλά και προβολή φωτογραφιών από τη ζωή του Πλαστήρα και φιλμ από το Μικρασιατικό Μέτωπο. Τη διοργάνωση στήριξαν οι Σύλλογοι Αργιθεατών, Καναλιωτών, Κερασιωτών, Σοφαδιτών και Καρδιτσιωτών Βόλου, εις ένδειξη τιμής στη μνήμη του
ανθρώπου που ταύτισε τη ζωή του με τις αρχές κι αξίες της προσφοράς σε όσους βίωσαν τον πόνο της προσφυγιάς από τις αλησμόνητες πατρίδες.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου