ΤΟΠΙΚΑ

Παναμερικανισμός

παναμερικανισμός-851206

Φορτωμένος χρόνια κι ασχολίες ο απόστολος Νίμιτς επισκέφτηκε για τελευταία φορά πριν τη Σύνοδο Κορυφής την Ελληνίδα υπουργό των Εξωτερικών. Παρατήρησε ότι το ύφος της, αν και χαμογελαστό, έκρυβε μια αυστηρότητα και σκληράδα, χάρη σε μια εσώτερη παρόρμηση και σ’ ένα διαβολικό ανακάτωμα των σκιών με το φως. Με το αντίκρισμά της ο απλός και υπέροχος εργάτης της υπερδύναμης αποκάλυψε με φρίκη το μέλλον του κόσμου:
«Με κάνει να φοβάμαι η έκφρασή σας! Διαβλέπω σ’ αυτήν το τέλος της αμερικάνικης ειρήνης, που εκφράζει τις πανανθρώπινες αξίες κι εμπνέει έναν ζεστό πόθο για την ελευθερία. Δεν θα περιοριστούν οι μέλλουσες γενιές πολιτικών να θυμίζουν την απαρέσκειά τους, όπως εσείς, με μια μυστήρια έκφραση. Θα την προβάλλουν και θα απαιτούν. Θα ντύνουν τις αξιώσεις τους με επικίνδυνες ενέργειες εναντίον μας. Και οι αξιώσεις τους αυτές θα φαίνονται σ’ όλον τον κόσμο νόμιμες, επειδή όλοι θα καταλάβουν ότι στηρίζονται στο δίκαιο πέρα από κάθε αμφισβήτηση. Για όλον τον κόσμο τότε θα απομείνουμε γυμνοί από προφάσεις: Τα Σκόπια θα κατοικούνται από Σλάβους και Αλβανούς που για χάρη των συμφερόντων μας ονομάσαμε Μακεδόνες, το Ιράκ θα φανερώνει τον αιματοβαμμένο χαρακτήρα της πολιτικής μας, η Παλαιστίνη θα επιδεικνύει κάτω από τις πληγές της την ηθική της έναντι ημών υπεροχή. Οι απόστολοι, οι εξομολόγοι, οι όσιοι της μητέρας υπερδύναμης κι ο ίδιος ο υπέρτατος Πλανητάρχης θα παρουσιαστούν στην ανθρωπότητα όπως είναι, άρπαγες, ιταμοί και κυνικοί. Οι ενέργειές τους θα έχουν στη συνείδηση του κόσμου όχι πλέον μια αμφίβολη και μυστηριακή προέλευση, αλλά θα είναι καθαρά το αποτέλεσμα της δίψας μας για παγκόσμια κυριαρχία. Μα έχετε κιόλας τη γεύση της ειρήνης μας στο στόμα σας, απεικονίζονται τα αποτελέσματά της στο πρόσωπό σας. Πού θα σταματήσουν λοιπόν οι επίγονοί σας αναζητώντας τα εθνικά τους δίκαια; Δε θα σταματήσουν πουθενά! Θα μας δείχνουν ωσάν τα όρνεα και τις ύαινες να τεμαχίζουμε κράτη και λαούς και να τρώμε τις σάρκες τους. Ποια επιθυμία πλέον θα νιώθουν οι λαοί να ζουν κάτω από τη σκέπη μας; Καμιά! Εάν επιτρέψουμε παρόμοιες εκφράσεις απαρέσκειας από εκείνους που αδικούμε, τότε θα υπάρξουν στο μέλλον σκέψεις βέβηλες για μας και καθαγιασμένες κι οι καθαγιασμένες δε θα ’ναι λιγότερο βέβηλες απ’ τις άλλες. Και θα είναι η αρχή του τέλους μας. Γι’ αυτό και απαιτώ: Κρατήστε για τη Σύνοδο μονάχα το χαμόγελο, μα ευθύς να αποβάλετε την αυστηρότητα και τη σκληράδα που έχετε στην όψη. Γιατί ως επικυρίαρχος δεν θέλω μόνο την υπακοή σας. Θέλω και την ψυχή σας. Μονάχα έτσι η στάση μας για τη Μακεδονία δε θα δημιουργήσει τους κινδύνους που προανέφερα».
Ο σοφός απόστολος του παναμερικανισμού αποχώρησε αφήνοντας πίσω του μια εντύπωση ιδανική και μυστικιστική. Τα λόγια του έκλειναν μιαν αντανάκλαση των προθέσεων της υπερδύναμης. Είναι άγνωστο την ώρα που γράφονται ετούτες οι γραμμές αν τα όσα εξέθεσε με τρόπο ευαίσθητο και διεισδυτικό συγκλόνισαν όσο έπρεπε το πνεύμα της Ελληνίδας υπουργού των Εξωτερικών…

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου