ΤΟΠΙΚΑ

Ξεπέρασαν τα όρια τα Σκόπια

ξεπέρασαν-τα-όρια-τα-σκόπια-851206

Σε πλήρες αδιέξοδο φαίνεται να βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις για την ονομασία της Π.Γ.Δ.Μ. πριν από τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ. Μετά την αρνητική στάση των Σκοπίων, η Αθήνα φέρεται να ζήτησε πρόσκαιρη αναβολή της πρόσκλησης της γειτονικής χώρας στη Συμμαχία, για έναν νέο γύρο εντατικών διαβουλεύσεων, πιθανότητα όμως στην οποία αντιδρούν οι ΗΠΑ.
Όπως μετέδωσε το Mega, με τα δεδομένα που υπήρχαν μέχρι το βράδυ της Κυριακής το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις ήταν πλήρες. Η γειτονική χώρα δεν δέχεται συζήτηση για ονομασία «Δημοκρατία της Νέας Μακεδονίας», με αποτέλεσμα να υπάρχει πιθανότητα να παγώσουν οι συνομιλίες μέχρι την σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι.
Μετά την αρνητική στάση των Σκοπίων, η Αθήνα φέρεται να υπέβαλε μέσω των Αμερικανών πρόταση για αναβολή της πρόσκλησης, έναρξη εντατικών διαπραγματεύσεων αμέσως μετά τη Σύνοδο και μόλις αυτές ολοκληρωθούν να γίνει νέα έκτακτη συνεδρίαση, προκειμένου να γίνει δεκτή η Π.Γ.Δ.Μ. στο ΝΑΤΟ με τη νέα ονομασία.
Οι ΗΠΑ αντιπρότειναν την ένταξη της γειτονικής χώρας στη Συμμαχία με την προσωρινή της ονομασία, ως FYROM, κάτι όμως που απορρίπτει κατηγορηματικά η Ελλάδα, με αποτέλεσμα οι διαπραγματεύσεις να βρίσκονται στο σημείο μηδέν.
Η κυβέρνηση δηλώνει ανοιχτή, ως την τελευταία στιγμή, σε μία νέα πρόταση από τον Μάθιου Νίμιτς και επιδιώκει να καταστήσει ξεκάθαρο ότι επιθυμεί να συνεχίσει τη συζήτηση για την εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης.
Η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, μιλώντας μετά την τελετή βράβευσης του προκατόχου της Π. Μολυβιάτη στην Πρεσβεία της Ρωσίας στην Αθήνα, επανέλαβε την ελληνική θέση ότι «μη λύση σημαίνει μη πρόσκληση».
«Η ελληνική εξωτερική πολιτική έχει ένα στόχο. Να εξομαλύνει πλήρως τις σχέσεις της με τα Σκόπια, βασισμένη πάνω σε μια κοινά αποδεκτή λύση για το όνομα. Μέχρι εκείνη την ώρα έχουμε πει και είμαστε απολύτως σαφείς, ότι συμμαχικές σχέσεις δεν μπορούν να χτιστούν όταν δεν υπάρχουν καλές γειτονικές σχέσεις», τόνισε η κα Μπακογιάννη.
Ερωτηθείσα εάν μεθοδεύεται η είσοδος στο ΝΑΤΟ με το όνομα FYROM, η υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε πως «η Ελλάδα θέλει κοινά αποδεκτή λύση στο θέμα του ονόματος διότι αυτό θεωρούμε ως βάση συμμαχικών σχέσεων. Θέλω να προσθέσω μια φράση: ότι οι σημερινές και χθεσινές προκλήσεις και εκφράσεις μισαλλοδοξίας δεν βοηθούν τη χώρα που θέλει να γίνει σύμμαχος, αντίθετα, επιβεβαιώνουν την ελληνική θέση, η οποία αποτελεί τη βάση για την περαιτέρω εξέλιξη στο θέμα της συμμαχίας.»
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θ. Ρουσόπουλος ξεκαθάρισε ότι αν υπάρξει πρόταση η οποία να μπορεί να συζητηθεί και, στο μεταξύ, γίνει και η διαδικασία που πρέπει στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, η απάντηση είναι θετική, ενώ σε διαφορετική περίπτωση αρνητική.
Ο κ. Ρουσόπουλος συμπλήρωσε ότι είναι γνωστή η ξεκάθαρη θέση της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία βρίσκει σύμφωνες τις περισσότερες, αν όχι όλες, τις πολιτικές δυνάμεις. «Τη θέλουμε (τη λύση), την επιθυμούμε. Έχουμε κάνει τα αδύνατα δυνατά, έτσι ώστε να μπορέσουμε να πείσουμε τους γείτονές μας ότι θα πρέπει να κάνουν βήματα προς την κατεύθυνση της λύσης», είπε.
«Δεν είμαστε, βεβαίως, διατεθειμένοι να κάνουμε υποχωρήσεις πέραν των σημείων των οποίων έχουμε πάει, τα οποία είναι ξεκάθαρα και θεωρούμε ότι μπορούν να ικανοποιήσουν και το αίσθημα του Έλληνα πολίτη, αλλά και το δίκαιο που απορρέει από την ιστορία», τόνισε ο κ. Ρουσόπουλος.
Για το ενδεχόμενο μιας πρόσκλησης στο ΝΑΤΟ της γειτονικής χώρας ως Π.Γ.Δ.Μ., όπως αναφέρεται και στην Ενδιάμεση Συμφωνία, ο κ. Ρουσόπουλος είπε ότι υπάρχουν -στη συγκεκριμένη συμφωνία- και αναφορές στις σχέσεις καλής γειτονίας, δηλαδή μία σειρά από ζητήματα, πέρα των τυπικών στοιχείων.
«Η θέση μας είναι γνωστή για να γίνουν τα Σκόπια μέλος του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σεβόμαστε τους διεθνείς κανόνες. Αυτό πρέπει να αποδεικνύει κάθε χώρα που θέλει να ενταχθεί σε αυτούς τους Οργανισμούς», είπε ο κ. Ρουσόπουλος.
Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο μιας πρόσκλησης της Π.Γ.Δ.Μ. στο ΝΑΤΟ υπό αίρεση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε αρνητικά: «Δεν προκύπτει κάτι τέτοιο από τις δημόσιες τοποθετήσεις του πρωθυπουργού».
Σε ερώτηση αν μια πρόταση μπορεί να έρθει πριν τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, ή και κατά τη διάρκειά της, είπε ότι υπάρχει διαδικασία για τον ΟΗΕ και τόνισε ότι «δεν πρόκειται να αρνηθούμε συζήτηση σε καμία περίπτωση και στη διάρκεια που θα είμαστε στο Βουκουρέστι από όποιον σύμμαχο θελήσει να συζητήσουμε». Επίσης είπε ότι η πρωτοβουλία για λύση ανήκει στον ΟΗΕ και πρέπει να πληρωθούν οι κανόνες, υπό τον ΟΗΕ, για να βρεθεί λύση.
Η γγ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα μίλησε από τα Ιωάννινα για «ωμό εκβιασμό» από πλευράς ΗΠΑ. «Εμείς -πρόσθεσε η κα Παπαρήγα- διεκδικούμε από την ελληνική κυβέρνηση να μην ανταλλάξει το θέμα του ονόματος με δεσμεύσεις στο χώρο των Βαλκανίων σε σχέση με το ιμπεριαλιστικό παιχνίδι».
Στην Π.Γ.Δ.Μ., τουλάχιστον αβέβαιο παραμένει εάν θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα, όπως είχε ανακοινωθεί, ή ακόμα και έως τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, η συζήτηση στη Βουλή των Σκοπίων για το ζήτημα της ονομασίας. Η πολιτική ηγεσία της χώρας αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να συνεδριάσει η Βουλή «την τελευταία στιγμή», πριν από τη Σύνοδο στο Βουκουρέστι, και «αν αυτό κριθεί αναγκαίο».
«Ευλόγως προσβλητική» για την Ελλάδα χαρακτηρίζει τη δημόσια προβολή της ελληνικής σημαίας με ζωγραφισμένη μια σβάστικα στην θέση του σταυρού ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Αθήνα Ντάνιελ Σπέκχαρντ.

Μετά τις εξηγήσεις νέα πρόκληση

Μετά τις αφίσες που έκαναν την εμφάνισή τους προχθές στους δρόμους των Σκοπίων και εμφανίζουν την ελληνική σημαία με τη σβάστικα στη θέση του σταυρού, μία νέα πρόκληση ήρθε από τη γειτονική χώρα: Σκοπιανό πολιτικό περιοδικό εμφανίζει στην τελευταία του σελίδα φωτογραφία-κολάζ με τον πρωθυπουργό να φορά στολή των Ες-Ες με τη λεζάντα «Ανάμνηση από τον πόλεμο με τη FYROM».
Σε ό,τι αφορά την προκλητική αφίσα, μετά το έντονο ελληνικό διάβημα διαμαρτυρίας προς το υπουργείο Εξωτερικών της Π.Γ.Δ.Μ., ο Αντόνιο Μιλόσοσκι εξέφρασε τη «βαθιά του λύπη» του για την ανάρτηση προσβλητικών για το εθνικό σύμβολο της Ελλάδας αφισών σε δρόμους των Σκοπίων.
«Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα ατυχές γεγονός, το οποίο συμβαίνει σε μία ιδιαίτερα κρίσιμη στιγμή», σημείωσε ο κ. Μιλόσοσκι, ο οποίος, όπως είπε, επικοινώνησε το πρωί με την πρέσβη της Ελλάδας στην Π.Γ.Δ.Μ. Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, στην οποία μετέφερε τη λύπη του για το γεγονός και της είπε στα ελληνικά «Φίλοι ήμασταν και φίλοι θα παραμείνουμε».
Στις δηλώσεις του αυτές στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και την ΕΡΤ ο κ. Μιλόσοσκι χαρακτήρισε το περιεχόμενο των προσβλητικών αυτών αφισών ως «κατάχρηση της ελευθερίας έκφρασης». Πρόσθεσε ότι η Ελλάδα και η Π.Γ.Δ.Μ. έχουν κοινούς αγώνες κατά του ναζισμού και φασισμού και έχουν καταγράψει πολλά θύματα στον αγώνα αυτό.
«Δεν πρέπει να επιτρέψουμε τέτοιες απαράδεκτες ενέργειες, όπως είναι η ανάρτηση αφισών που προσβάλλουν το εθνικό σύμβολο της Ελλάδας, να αμαυρώνουν τις σχέσεις των δύο χωρών», κατέληξε ο υπουργός Εξωτερικών της Π.Γ.Δ.Μ.. Εντούτοις, οι προσβλητικές για το ελληνικό εθνικό σύμβολο, οι αφίσες δεν έχουν αποσυρθεί

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου