ΤΟΠΙΚΑ

Νέα Αγχίαλος: Που θα γίνουν επεκτάσεις

νέα-αγχίαλος-που-θα-γίνουν-επεκτάσει-640942

Με επιμέρους επισημάνσεις και παρατηρήσεις των μελών της, προχώρησε κατά τη χθεσινή της συνεδρίαση η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του Δήμου Βόλου στη γνωμοδότηση της Α΄ Φάσης της Μελέτης Αναθεώρησης και Επέκτασης του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου του Δήμου Νέας Αγχιάλου.

Οπως επισημάνθηκε από τον Πρόεδρο της Επιτροπής και Αντιδήμαρχο Δόμησης Νίκο Μόσχο, η Α΄Φάση που παραδόθηκε από τους μελετητές αφορά την ανάλυση, τη συλλογή στοιχείων, τη διάγνωση της υφιστάμενης κατάστασης και τη διατύπωση κάποιων αρχικών προτάσεων, οι οποίες, όπως είπε, θα εξειδικευτούν από τους μελετητές κατά τη Β΄Φάση, που θα περιλαμβάνει, όπως πρόσθεσε, πιο ουσιαστικές τροποποιήσεις και ρυθμίσεις και μετά από κατευθύνσεις που θα δώσει ο Δήμος στους μελετητές.

Ο κ. Μόσχος έκανε ακόμη λόγο για τους δεκάδες φορείς που ενεπλάκησαν στη δημόσια διαβούλευση, καθώς και στην παρουσίαση που έγινε για την Α΄Φάση της Μελέτης στο πρώην δημαρχιακό κατάστημα τον περασμένο Ιούνιο. Ακόμη ο κ. Μόσχος σημείωσε ότι ελήφθησαν σοβαρά υπόψιν από τους υπεύθυνους του Δήμου οι προτάσεις της Δημοτικής Κοινότητας, ενώ έκανε αναφορά στις διαφορετικές απόψεις που υπάρχουν ανάμεσα στους μελετητές και τους φορείς της περιοχής για τα σημεία επέκτασης του Σχεδίου, για τη μείωση των συντελεστών δόμησης, ενώ όπως πρόσθεσε οι μελετητές προτείνουν και η Δημοτική Αρχή συμφωνεί να ενισχυθεί η τουριστική ταυτότητα της περιοχής, έτσι ώστε να είναι σε θέση σημαντικές τουριστικές μονάδες, ενώ γίνεται ειδική μνεία και στο πολιτιστικό απόθεμα της περιοχής.

Στη συνέχεια ο Προϊστάμενος του Σχεδίου Πόλης του Δήμου Βόλου Γ. Πολυμενίδης παρουσίασε τις προτάσεις των μελετητών και τις προτάσεις που υιοθετεί ή απορρίπτει η Δημοτική Αρχή.

Πιο αναλυτικά

Οικιστικοί Υποδοχείς – Επεκτάσεις

Για την πρόταση των επεκτάσεων, οι μελετητές χρησιμοποιούν ως βάση την αύξηση του πληθυσμού. Εφαρμόζοντας 5 διαφορετικά σενάρια, ακολουθεί για τη διατύπωση της πρότασης αυτό με τις μέσες τιμές, δηλ. υπολογίζει η αύξηση του πληθυσμού έως το 2033 να φτάσει για το σύνολο της Δ.Ε. στους 11.500 κατοίκους (αντί 13.000 ή 10.500 των άλλων σεναρίων και από 7.500 σήμερα)

  • Για την Ν. Αγχιάλο προτείνεται επέκταση της τάξης 1.000 στρεμμάτων σε περιοχή Βορειοανατολικά του οικισμού.
  • Για τη Δημητριάδα επέκταση Β’ κατοικίας 500 στρέμματα περιμετρικά του οικισμού.
  • Για τους υπόλοιπους οικισμούς της Δ.Ε δεν προτείνεται καμία επέκταση, καθώς η επιφάνεια των οριοθετήσεών τους είναι αρκετή για την κάλυψη μελλοντικών στεγαστικών αναγκών.

Με τις προτάσεις αυτές διαφωνεί το Συμβούλιο της Δημοτικής Κοινότητας.

Πρόταση του Δήμου Βόλου:

  • Διαφωνεί με την προτεινόμενη επέκταση βορειανατολικά, λόγω του έντονου ανάγλυφου της περιοχής και της μεγαλύτερης υφιστάμενης κατάτμησης των ιδιοκτησιών, σύμφωνα και με τις αιτιάσεις του συμβουλίου της Δ.Κ. Ν. Αγχιάλου και ζητά στη Β΄Φάση να διερευνηθεί η πρόταση της επέκτασης στην περιοχή νοτιονατολικά του οικισμού της Ν. Αγχιάλου, όπου το ανάγλυφο είναι πεδινό, υπάρχει μικρότερη υφιστάμενη κατάτμηση και διάσπαρτη αυθαίρετη δόμηση.
  • Συμφωνεί με την επέκταση στη Δημητριάδα, σύμφωνα με την πρόταση.
  • Ολοκλήρωση Πολεοδομικών Μελετών και Πράξεων Εφαρμογής των οικισμών.
  • Αποχαρακτηρισμός του ιδιωτικού οικοπέδου επί των οδών Ελληνικής Αεροπορίας – Λιακοπούλου από χρήση ΚΤΕΛ, λόγω λανθασμένης χωροθέτησης (μεγάλη κλίση οδών), σύμφωνα και με την πρόταση του Συμβουλίου της Δ.Κ.

Μείωση συντελεστών δόμησης

Η Μελέτη δίνει κατεύθυνση για μείωση συντελεστών δόμησης.

Στον οικισμό της Ν. Αγχιάλου στον τομέα ΙΙ προτείνεται Συντελεστής Δόμησης (ΣΔ) ίσος με 1,2 έναντι 1,6 στον τομέα ΙΙΙ ΣΔ ίσος με 0,8 έναντι του 1 που είχε. Για τους υπόλοιπους οικισμούς διατήρηση ή μικρή μείωση του Σ.Δ. Τα μεγέθη θα οριστικοποιηθούν στο Β’ στάδιο της μελέτης.

Με τις προτάσεις αυτές διαφωνεί το Συμβούλιο της Δημοτικής Κοινότητας, το οποίο προτείνει αύξηση των Σ.Δ.

Πρόταση του Δήμου Βόλου:

Να διατηρηθούν οι υφιστάμενοι Σ.Δ., που προβλέπονται από τις συγκεκριμένες πολεοδομικές μελέτες. Ήδη η μείωση του ποσοστού κάλυψης από τον Ν.Ο.Κ., οδηγεί σε περιπτώσεις μη εξάντλησης της επιτρεπόμενης δόμησης. Το δεδομένο αυτό δεν έχει ληφθεί υπόψη από τους μελετητές, αφού ο ΝΟΚ δεν είχε θεσπισθεί ακόμη κατά το στάδιο κατάρτισης της μελέτης.

Η αύξηση των Σ.Δ., εκτός των άλλων θα σημαίνει επιβάρυνση του περιβαλλοντικού ισοζυγίου.

– Περιοχές Ανάπτυξης Δραστηριοτήτων Τουρισμού κ Αναψυχής

Προτείνεται η ανάπτυξη ζωνών που θα συγκεντρώνουν τουριστικά καταλύματα και θα υποστηρίζονται από τις απαραίτητες υποδομές.

Ανάπτυξη τουριστικής ζώνης 350 στρεμμάτων στην περιοχή που εκτείνεται στα νότια της προτεινόμενης επέκτασης του οικισμού Δημητριάδα και μέχρι το όριο της Δ.Ε. στα νότια και στα δυτικά και τα παράλια στα ανατολικά.

Συμπληρωματικές περιοχές είναι δυνατόν να αναζητηθούν και στο Β’ στάδιο και στο άλλο τμήμα του παραλιακού μετώπου βόρεια των οικισμών Αγ. Γεωργίου κ Μαράθου, αλλά και δυτικά της ΠΑΘΕ, με θέα σε όλη την παραλιακή περιοχή της Ν. Αγχιάλου.

Στις εν λόγω περιοχές προτείνονται χρήσεις τουρισμού, αναψυχής, πολιτισμού κ αθλητισμού.

Οι χρήσεις και οι όροι δόμησης θα οριστικοποιηθούν κατά την επόμενη φάση της μελέτης, με τη διατύπωση αναλυτικής πρότασης.

Πρόταση του Δήμου Βόλου: Συμφωνεί με τις προτάσεις, στο πλαίσιο και της με αρ. 530/2011 απόφασης του Δ.Σ. για το Ρυθμιστικό Σχέδιο Βόλου.

– Περιοχές Προστασίας Γεωργικής Γης

Από τους μελετητές προτείνεται περιοχή προστασίας γεωργικής γης, στην οποία θα επιτρέπονται εγκαταστάσεις γεωργικές, κτηνοτροφικές, δασικές, κοινωφελείς, κατοικία και μονάδες επεξεργασίας προϊόντων του πρωτογενούς τομέα. Προτείνεται κ η ανάπτυξη μικρών ξενοδοχειακών μονάδων, έτσι ώστε να ενθαρρυνθεί το μοντέλο ανάπτυξης εναλλακτικών μορφών τουρισμού. Οι χρήσεις κ όροι δόμησης θα οριστικοποιηθούν στην επόμενη φάση της μελέτης.

Πρόταση του Δήμου Βόλου: Συμφωνεί με τις προτάσεις.

– Περιοχές Προστασίας Δασικών Εκτάσεων

Στις περιοχές αυτές δραστηριότητες και υποδομές που σχετίζονται με την προστασία του δάσους, τη δασική παραγωγή, την υπαίθρια αναψυχή, την επιστημονική έρευνα και την περιβαλλοντική εκπαίδευση.

Στα αγροτεμάχια εντός των περιοχών προστασίας δασικών εκτάσεων, θα επιτρέπονται η δόμηση για κατοικία, κτίρια κ εγκαταστάσεις αναψυχής, οργανωμένες κατασκηνώσεις και αυτοεξυπηρετούμενα τουριστικά καταλύματα, κοινωφελείς εγκαταστάσεις και έργα υποδομής, και μικρής κλίμακας ξενοδοχειακές μονάδες.

Πρόταση του Δήμου Βόλου : Συμφωνεί με τις προτάσεις.

– Περιοχή Χωροθέτησης Οργανωμένου Υποδοχέα Μεταποιητικών και Επιχειρηματικών Δραστηριοτήτων

Αναγνωρίζεται η δυναμική του τομέα μεταποιητικών δραστηριοτήτων. Προτείνεται ως ενδεικτική θέση η περιοχή του Συνεταιρισμού «Δήμητρα»

Πρόταση του Δήμου Βόλου: Συμφωνεί με τις προτάσεις.

ΑΝΤ.ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου