ΤΟΠΙΚΑ

Μακροημερεύσας Πρόεδρος της Ε.Θ.Ε. αναπτύσσει τις επισημάνσεις του για το Αρχείο Θεσσαλικών Ερευνών

μακροημερεύσας-πρόεδρος-της-ε-θ-ε-αναπ-851206

Από τον 10ο τόμο του Αρχείου Θεσσαλικών Μελετών (Νοέμβριος 1992), μεταφέρουμε το ακόλουθο κείμενο:

Προλεγόμενα

Η απόφαση να υπάρχει στον τόμο αυτό ένας πρόλογος, πάρθηκε με τη σκέψη ότι η δέκατη έκδοση του ΑΡΧΕΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΙΚΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ, που αποτελεί τακτικό επιστημονικό όργανο της ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΘΕΣΣΑΛΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ, δίνει την αφορμή για κάποιες επισημάνσεις αναφορικά με τις επιστημονικές βλέψεις της Εταιρείας, που ασφαλώς εξυπηρετούνται σημαντικά από την έκδοση του Αρχείου, και τις αντικειμενικές προϋποθέσεις για την πραγματοποίηση των βλέψεων αυτών.
Η “προώθηση και η ενίσχυση των επιστημονικών ερευνών και μελετών”, οι “προσπάθειες για την διεύρυνση του πνευματικού επιπέδου του κοινού”, η “ενίσχυση της καλλιτεχνικής κίνησης της περιοχής” αποτελούν καταστατικούς σκοπούς της Εταιρείας Θεσσαλικών Ερευνών. Η πραγματοποίηση δε των σκοπών αυτών επιδιώκεται σταθερά, και θέλουμε να πιστεύουμε ότι επιτυγχάνεται μέχρι σήμερα σε ικανοποιητικό βαθμό, με τις ποικίλες δραστηριότητες και εκδηλώσεις της Εταιρείας Θεσσαλικών Ερευνών: διαλέξεις, συζητήσεις στρογγυλής τράπεζας, συνέδρια, σειρές μαθημάτων, επιστημονικές εκδόσεις, δημοσιεύματα, συγκρότηση βιβλιοθηκών, εκθέσεις βιβλίου — ιστορικών ντοκουμέντων— λαογραφικού υλικού, εκδηλώσεις καλλιτεχνικού περιεχομένου κ.λ.π., που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα επιστημονικών αντικειμένων και ενδιαφερόντων, και πολιτιστικών διεκδικήσεων.
Η έκδοση του Αρχείου Θεσσαλικών Μελετών αποτελεί μια από τις βασικές επιδιώξεις της Εταιρείας Θεσσαλικών Ερευνών. Νομίζουμε λοιπόν ότι δεν είναι άσκοπο να διατυπώσουμε σχετικά με το θέμα αυτό τις ακόλουθες παρατηρήσεις:
α) Στον εκδιδόμενο κάθε φορά τόμο του Αρχείου καταχωρίζονται διάφορες επιστημονικές μελέτες, ώστε να συντίθεται ένα επιστημονικό πολύπτυχο. Οι καταχωριζόμενες μελέτες αξιολογούνται προηγουμένως από επιστημονική επιτροπή, που εισηγείται σχετικά στο Δ.Σ. της Εταιρείας, το οποίο και λαμβάνει την τελική απόφαση για τη δημοσίευσή τους. Δεν πρόκειται βέβαια να γίνει εδώ λόγος για την επιστημονική αξία των μελετών. Η εκτίμηση αυτή ανήκει στους αναγνώστες. Ωστόσο, πρέπει να επισημανθεί ότι αυτές είναι πάντοτε πρωτότυπες. Επομένως, προβάλλουν στοιχεία και απόψεις για την παραγωγή καινούργιας γνώσης, και από την άποψη αυτή εντάσσονται στη διαδικασία προαγωγής της επιστήμης.
β) Το Αρχείο παρέχει σε ερευνητές τη δυνατότητα να διατυπώσουν τον
επιστημονικό τους λόγο σ ένα έγκυρο όργανο. Και εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι για τους ερευνητές τα μέσα έγκυρης προβολής των μελετών και των επιστημονικών τους απόψεων δεν είναι δυστυχώς πολλά.
γ) Η πολλαπλότητα των θεμάτων στα οποία αναφέρονται οι δημοσιευόμενες στο Αρχείο μελέτες καλύπτει τα ενδιαφέροντα και τις ανάγκες επιστημονικής ενημέρωσης ενός κοινού ευρύτερης συνθέσεως.
δ) Το Αρχείο Θεσσαλικών Μελετών ζητιέται και αποστέλνεται σε ανώτατα και ανώτερα πνευματικά και επιστημονικά ιδρύματα, σε βιβλιοθήκες, σε επιστημονικά και πολιτιστικά σωματεία, σε επιστήμονες και άλλους αναγνώστες της Ελλάδας και του εξωτερικού.
ε) Η έκδοση ενός τέτοιου τόμου απαιτεί δαπάνες που καλύπτουν περισσότερο από το μισό και κάποτε ολόκληρο τον ετήσιο προϋπολογισμό της Εταιρείας Θεσσαλικών Ερευνών. Συνεπώς προϋποθέτει μια έκτακτη χρηματοδότηση της Εταιρείας μας.
Γενικά η εκπλήρωση των επιστημονικών και πολιτιστικών επιδιώξεων που δικαιολογούν και συντηρούν την ύπαρξη σωματείων, όπως η Εταιρεία Θεσσαλικών Ερευνών, δεν είναι βέβαια εύκολη υπόθεση. Πέρα από τις δυσχέρειες που δημιουργούνται από κάποιες αρνητικές τάσεις της νεοελληνικής πραγματικότητας, το οικονομικό πρόβλημα ορθώνεται πάντοτε ανάμεσα στις προθέσεις και τις πραγματοποιήσεις. Δεν θέλουμε να αγνοήσουμε άκριτα τις αδυναμίες χρηματοδότησης των επιστημονικών και πολιτιστικών σωματείων* πρέπει όμως να πούμε ότι η επιστήμη και ο πολιτισμός, που σίγουρα δεν αναπτύσσονται χωρίς οικονομικά μέσα, είναι μια αναγκαία επιλογή, που πρέπει να ενισχυθεί όχι μόνο από το περίσσευμα, αλλά και από το υστέρημά μας.
Με την ελπίδα ότι και αυτή η εκδοτική μας προσπάθεια δεν προδίδει τις επιστημονικές φιλοδοξίες της Εταιρείας Θεσσαλικών Ερευνών, παραδίδουμε στο κοινό το δέκατο τόμο του Αρχείου Θεσσαλικών Μελετών.

Νοέμβριος 1992

Ο Πρόεδρος της Εταιρείας Θεσσαλικών Ερευνών
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΙΑΤΡΑΣ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου