ΤΟΠΙΚΑ

ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΦΛΟΓΑ: Επεισόδια και συλλήψεις επισκίασαν την εκδήλωση

ολυμπιακη-φλογα-επεισόδια-και-συλλήψ-851206

Η σύλληψη ακτιβιστή και επεισόδια ανάμεσα στις αστυνομικές δυνάμεις και τα μέλη του Δικτύου για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα, είναι τα γεγονότα τα οποία, σε συνδυασμό με την βροχή, σημάδεψαν και δυσκόλεψαν την υποδοχή της Ολυμπιακής Φλόγας και τη λαμπαδηδρομία στους δρόμους της πόλης του Βόλου. Τα μέτρα της Αστυνομικής Διεύθυνσης Βόλου και της Ολυμπιακής Ασφάλειας ήταν δρακόντεια, δεν στάθηκαν όμως ικανά να εμποδίσουν τις διαμαρτυρίες για την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κίνα και τα βίαια επεισόδια των τελευταίων ημερών στο Θιβέτ. Η προσπάθεια των μελών του Δικτύου να ανοίξουν δύο πανό διαμαρτυρίας και να μοιράσουν προκηρύξεις ήταν η αιτία σύγκρουσης με τις ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις. Τα επεισόδια έλαβαν έκταση, με αποτέλεσμα να επισκιάσουν την όλη εκδήλωση.
Ο δήμαρχος Βόλου κ. Βούλγαρης ήταν ο πρώτος που κράτησε τη δάδα των Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου και μεταλαμπάδευσε το φως του αθλητισμού και του πολιτισμού για τρίτη φορά και αναφέρθηκε στο ολυμπιακό ιδεώδες. Τη δυσαρέσκειά του εξέφρασε ο δήμαρχος Νέας Ιωνίας, κ. Παύλος Μαβίδης, για τον αποκλεισμό της Ν. Ιωνίας από τη διαδρομή της Ολυμπιακής Φλόγας.
Η Ολυμπιακή Φλόγα έφτασε στο Βόλο χθες το μεσημέρι από την Αρχαία Ολυμπία και αφού διέσχισε τους δρόμους της πόλης, κατέληξε στην πλατεία Ρήγα Φεραίου, όπου πραγματοποιήθηκε η επίσημη τελετή της υποδοχής και το άναμμα του βωμού παρουσία επισήμων της Ε.Ο.Ε και της Ολυμπιακής Επιτροπής “Πεκίνο 2008”. Ολυμπιονίκες, παγκόσμιοι πρωταθλητές και γενικότερα αθλητές που έχουν τιμήσει την Μαγνησία σε πανελλήνιο και διεθνές επίπεδο κράτησαν τη δάδα και μεταλαμπάδευσαν τη φλόγα του αθλητισμού και του πολιτισμού. Ακολούθησε τελετή διάρκειας 30 περίπου λεπτών, απόλυτα συνυφασμένη με το ολυμπιακό ιδεώδες και η φλόγα αναχώρησε για τη Νέα Αγχίαλο.
Την εκδήλωση επισκίασαν τα επεισόδια που έγιναν από ακτιβιστές, οι οποίοι είχαν συγκεντρωθεί στο χώρο της πλατείας για να διακηρύξουν την αντίθεσή τους στο σύγχρονο τρόπο διεξαγωγής των Ολυμπιακών Αγώνων, αλλά και η σύλληψη του κ. Κώστα Ηλία από αστυνομικούς. “Των Ολυμπιακών οι εταιρίες δεν βλέπουν του Πεκίνου τις δολοφονίες”, φώναζαν μέλη του Δικτύου για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα, χαρακτηρίζοντας τους αγώνες “αίματος, ντόπας και μίζας”.
Τα επεισόδια ξεκίνησαν όταν ο κ. Κλημόπουλος άρχισε να ρίχνει προκηρύξεις ενάντια στα όσα ισχύουν σήμερα στη Κίνα, για την κατάσταση στο Θιβέτ, αλλά και για τους Ολυμπιακούς Αγώνες και τη διεξαγωγή τους. Αμέσως έσπευσαν οι αστυνομικές δυνάμεις για να κατευνάσουν την κατάσταση, με αποτέλεσμα να “ανάψουν τα αίματα”. Έλαβαν χώρα διαπληκτισμοί ανάμεσα στους εκπροσώπους του Κοινωνικού Φόρουμ και τους αστυνομικούς, οι οποίοι οδήγησαν στην προσαγωγή στην ασφάλεια του κ. Κώστα Ηλία. Ο δημοτικός υπάλληλος, μέλος του ΣΥΡΙΖΑ και του Κοινωνικού Φόρουμ, αφού κρατήθηκε για περίπου μιάμιση ώρα στην Αστυνομική Διεύθυνση, αφέθηκε ελεύθερος.
“Υπάρχουν επιπλέον λόγοι για να είμαστε αντίθετοι σε αυτούς τους Ολυμπιακούς Αγώνες σε σχέση με την εμπορευματοποίηση, τα αναβολικά, τις πολυεθνικές που έχουν υπεισέλθει στους Αγώνες τις τελευταίες δεκαετίες και μας βρίσκουν κάθετα αντίθετους. Επιπροσθέτως είμαστε αντίθετοι στους Αγώνες του Πεκίνου, γιατί η Κίνα δεν σέβεται τα δημοκρατικά κι ανθρώπινα δικαίωματα και οι τελευταίες πολύνεκρες μάχες στη Λάσα του Θιβέτ που ελέγχει η Κίνα με τη βία. Είναι στοιχεία που μας κάνουν και στο Βόλο αλλά και αλλού να λέμε όχι σε αυτούς τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Δεν είναι τυχαίο που μία σειρά χωρών προσανατολίζεται προς αυτή την κατεύθυνση”, υπογράμμισε ο κ. Τάκης Πολίτης.
Ο κ. Κλημόπουλος σε δηλώσεις του έξω από την Αστυνομική Διεύθυνση τόνισε πως “δεν μας επιτράπηκε να πλησιάσουμε από ανθρώπους της αστυνομίας, των οποίων η συμπεριφορά ακροβατούσε ανάμεσα στα όρια της δημοκρατίας και της δικτατορίας, και κάποια στιγμή ανοίξαμε τα πανό μας τα οποία λέγανε όχι στους Αγώνες της μίζας, του αίματος και της ντόπας, με το δεδομένο ότι για μας οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι καταλήστευση και καταστροφή των λαών και των χωρών όπου γίνονται. Για μας είναι ένα σοβαρό γεγονός ότι στην Κίνα έχουν μετακινηθεί πληθυσμοί, έχουν δολοφονηθεί χιλιάδες από ζώα, έχουν σκοτωθεί και βασανιστεί άνθρωποι για να μπορέσουν να οργανωθούν οι Ολυμπιακοί Αγώνες και δεν έχουν καμιά σχέση με το ολυμπιακό πνεύμα. Εμείς πήγαμε ειρηνικά, η αστυνομία μας επιτέθηκε απρόκλητα, μας ποδοπάτησε, τραβήχτηκε περίστροφο και συνελήφθη ο Κώστας Ηλίας, χωρίς να υπάρχει κανένας λόγος”.

Ο κ. Βούλγαρης
Στην εκδήλωση ο δήμαρχος Βόλου κ. Αλέκος Βούλγαρης δήλωσε πως αποτελεί μεγάλη τιμή για την πόλη του Βόλου να υποδέχεται την ιερή Ολυμπιακή Φλόγα, το κορυφαίο σύμβολο των Ολυμπιακών Αγώνων και αναφέρθηκε στο ολυμπιακό ιδεώδες. “Η ιδέα της Ολυμπιακής Εκεχειρίας προέρχεται από τη βαθιά πεποίθηση ότι ο Αθλητισμός και τα Ολυμπιακά ιδεώδη μπορούν να συνεισφέρουν στη δημιουργία ενός ειρηνικού και καλύτερου κόσμου. Βασικός στόχος αυτής της προσπάθειας είναι η ανάπτυξη πρωτοβουλιών που προωθούν τη φιλία, το διάλογο, τη συμφιλίωση, την αμοιβαία κατανόηση, την αλληλεγγύη και την ειρήνη. Η Ολυμπιακή Φλόγα μας ευαισθητοποιεί και μας συνεγείρει. Οι αξίες που σηματοδοτεί είναι υψηλές και πολυσήμαντες, συνενώνοντας το νήμα του αθλητισμού και του πολιτισμού. Σήμερα οι μετέχοντες λαμπαδηδρόμοι από την πόλη μας έγιναν πρέσβεις και φορείς αυτών των μεγάλων ιδεών”.
Ο βουλευτής Μαγνησίας του ΠΑΣΟΚ κ. Κώστας Καρτάλης, ο οποίος συμμετείχε με την ιδιότητα του πρώην Γενικού Γραμματέα Ολυμπιακών Αγώνων, τόνισε: “Ελπίζω η λαμπαδηδρομία να αφυπνίσει την ελληνική Πολιτεία, ώστε να αξιοποιήσει επιτέλους την τεράστια ολυμπιακή κληρονομιά των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 που ειδικά για τη Μαγνησία αφορά στο Πανθεσσαλικό Στάδιο», και ερωτώμενος για τη διαμαρτυρία των Γάλλων δημοσιογράφων στην Αρχαία Ολυμπία πρόσθεσε πως «η ενέργεια των Γάλλων δημοσιογράφων δεν στόχευε την Ελλάδα ή την τελετή της Φλόγας. Ο καθένας μπορεί να εκφράσει την άποψή του, όπως άλλωστε έγινε και από την ομάδα των πολιτών, που στην τελετή της Φλόγας έξω από το δημαρχείο του Βόλου εξέφρασαν τη διαμαρτυρία τους. Το μήνυμα της δημοκρατίας είναι άλλωστε το ηχηρότερο μήνυμα που μεταφέρει η Ελλάδα προς τον κόσμο με την Ολυμπιακή Φλόγα».

Αντιδράσεις Παύλου Μαβίδη
Την δυσαρέσκεια του εξέφρασε ο Δήμαρχος Νέας Ιωνίας κ. Παύλος Μαβίδης για τον αποκλεισμό από την ολυμπιακή διαδρομή της Νέας Ιωνίας. Η διαδρομή της ολυμπιακής φλόγας δεν περιελάμβανε το Δήμο της Νέας Ιωνίας και τις αθλητικές εγκαταστάσεις που φιλοξένησαν τον Αύγουστο του 2004 το ολυμπιακό τουρνουά ποδοσφαίρου. “Όσοι το σχεδιάσανε είναι λίαν επιεικώς απαράδεκτοι. Δεν μπορεί όταν μιλάμε για ενιαία λειτουργία, ενιαία αθλητική υποδομή και ενιαίο σχεδιασμό η ολυμπιακή φλόγα να μην περνάει από την Νέα Ιωνία. Είναι απαράδεκτο για όσους το σχεδιάσανε και βεβαίως θα έχει και συνέχεια”, υπογράμμισε ο κ. Μαβίδης. Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Βόλου κ. Αλέκος Βούλγαρης τόνισε ότι “είμαστε ένα ενιαίο πολεοδομικό συγκρότημα και η διαδρομή δεν ήταν δική μας αρμοδιότητα”.

Ανακοινώσεις
Σε ανακοίνωση του το Δίκτυο για τα πολιτικά και κοινωνικά δικαιώματα κατακρίνει την συμπεριφορά των αστυνομικών και τονίζει χαρακτηριστικά πως “η Αστυνομική Διεύθυνση Μαγνησίας πήρε το πρώτο χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες 2008: αυτό στον αυταρχισμό, στην τρομοκρατία και στην βίαιη καταστολή. Η απάθεια των παρόντων στην εκδήλωση αιρετών εκπροσώπων της Μαγνησίας αποτελεί παρωνυχίδα μπροστά στο κύριο ζήτημα που αναδεικνύει η σημερινή στάση των αστυνομικών οργάνων: η καταπάτηση του συνταγματικά κατοχυρωμένου δικαιώματος της ελεύθερης έκφρασης των πολιτών θέτει σοβαρά ερωτήματα δημοκρατίας. Και οι ευθύνες βέβαια δεν αναζητούνται πρωτίστως στους θλιβερούς φουσκωτούς εκφραστές της αστυνομικής βίας, αλλά στους πολιτικούς προϊστάμενούς τους”.
Η ΑΚΟΑ Μαγνησίας, αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ κατήγγειλαν επίσης την επέμβαση της αστυνομίας και τόνισαν την αντίθεση τους σε τέτοιου είδους συμπεριφορές.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου