ΤΟΠΙΚΑ

Απορρίφθηκε η πρόταση δυσπιστίας

απορρίφθηκε-η-πρόταση-δυσπιστίας-851206

Απορρίφθηκε χθες τα μεσάνυχτα η πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης που είχε υποβάλει το ΠΑΣΟΚ
Στην τελική ψηφοφορία 138 βουλευτές ψήφισαν υπέρ και 152 όχι.
Ειδικότερα:
Με τις τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών και την ονομαστική ψηφοφορία ολοκληρώθηκε χθες τα μεσάνυχτα η τριήμερη συζήτηση επί της πρότασης μομφής κατά της κυβέρνησης.
Το απόγευμα πραγματοποιήθηκε έξω από τη Βουλή η συγκέντρωση του ΠΑΣΟΚ στην οποία συμμετείχε πλήθος κόσμου, κατά κύριο λόγο μέλη και φίλοι του κόμματος, ενώ ο Γ. Παπανδρέου απηύθυνε χαιρετισμό στη συγκέντρωση λέγοντας ότι «σήμερα κηρύσσεται αγώνας μέχρι τη νίκη και την ανατροπή» ενώ πρόσθεσε ότι «είμαστε εδώ γιατί πιστεύουμε στην άλλη Ελλάδα».
Είναι η πρώτη φορά από την ημέρα που ο Γιώργος Παπανδρέου ανέλαβε την ηγεσία του Κινήματος που το κόμμα οργανώνει μεγάλη εκτός προεκλογικών περιόδων ανοιχτή συγκέντρωση στο Σύνταγμα.

Συζήτηση στη Βουλή
Σκληρή επίθεση κατά του ΠΑΣΟΚ εξαπέλυσε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, κατά την ομιλία του, με την οποία έκλεισε η συζήτηση της πρότασης μομφής.
Ο κ. Καραμανλής αναρωτήθηκε γιατί το ΠΑΣΟΚ κατέθεσε πρόταση δυσπιστίας μόλις έξι μήνες μετά την επανεκλογή της ΝΔ και απάντησε ότι με την κίνηση αυτή η αξιωματική αντιπολίτευση επιδιώκει να καλύψει την έλλειψη θέσεών της, την έλλειψη πολιτικής και πρόκειται για μια απέλπιδα προσπάθεια συγκράτησης της συσπείρωσης του κόμματος.
Ο πρωθυπουργός κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ για ανευθυνότητα, προσπάθεια πόλωσης, όξυνσης, καθώς και για πάγια πρακτική όταν βρίσκεται σε μια δύσκολη ώρα να επιτίθεται στην κυβέρνηση. Η πολιτική αδυναμία του ΠΑΣΟΚ μετατρέπεται σε καταγγελία. Μια σοβαρή αντιπολίτευση θα έπρεπε να συμπεριφέρεται υπεύθυνα, χωρίς λαϊκισμό και στείρα άρνηση.
Ο Κ. Καραμανλής χαρακτήρισε την πρωτοβουλία του ΠΑΣΟΚ προϊόν ανταγωνισμού με την Αριστερά. «Δικό σας θέμα αν θέλετε να μονιμοποιηθείτε στην αντιπολίτευση»
Ο Κ. Καραμανλής δεσμεύθηκε για τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων προς όφελος των πολιτών και υπογράμμισε ότι δεν υπάρχουν ριζικά διαφορετικοί δρόμοι για να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις αυτές.
Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η κυβέρνηση έχει την εμπιστοσύνη του κόσμου και δεν την προδίδει.

Γ. Παπανδρέου
Επανάληψη των ίδιων συνθημάτων από τον πρωθυπουργό, προεξόφλησε στην ομιλία του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου, λέγοντας ότι κάτι τέτοιο συνιστά «φυγή από τη ζοφερή πραγματικότητα, που διαμορφώνεται από τη συσσώρευση των κυβερνητικών σκανδάλων».
Ο κ. Παπανδρέου αφού τόνισε ότι η κυβερνητική πολιτική έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τα όσα προεκλογικά υποσχέθηκε η ΝΔ, επισήμανε ότι πρόθεσή του είναι να καταθέσει στον πρωθυπουργό τις ερωτήσεις που θέτει επίμονα ο ελληνικός λαός, που -όπως είπε- «εσείς δεν έχετε χρόνο να συναντήσετε», αλλά και τα στελέχη της ΝΔ ακόμη και αν γνωρίζουν τα προβλήματα των πολιτών, «δεν τολμούν να σας τα πουν, αφού σε ένα αρχηγικό και αυταρχικό κόμμα, κάτι τέτοιο θα μπορούσε να θεωρηθεί θράσος».
Επιπλέον ο πρόεδρος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης μίλησε για «νέο σκάνδαλο» που ξεσπά στην υπόθεση ΟΤΕ- MIG. Όπως ανέφερε, το υπερτίμημα που έπρεπε να λάβει η κυβέρνηση για τον ΟΤΕ, περίπου 1 δις. ευρώ, παραχωρείται σιωπηρά στη MIG.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ανέφερε ότι η υπακοή των βουλευτών της ΝΔ στο κόμμα τους, δεν συνάδει με την αφοσίωσή τους στις ηθικές και εθνικές επιταγές. Σε κάθε, όμως, περίπτωση, ακόμα και αν απορριφθεί η πρόταση δυσπιστίας, «στη συνείδηση όλων των Ελλήνων, έχει ήδη εγκριθεί με συντριπτική πλειοψηφία».

Γ. Καρατζαφέρης
Στην ομιλία του στην Βουλή, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης χαρακτήρισε την πρόταση δυσπιστίας «δώρο» του ΠΑΣΟΚ προς την κυβέρνηση, επισημαίνοντας πρώτον ότι η ΝΔ «δεν συνθλίβεται (λόγω της πρότασης) αλλά αντίθετα συσπειρώνεται» και δεύτερον ότι με την πρόταση και ενώ συζητάμε το «Σκοπιανό» η κυβέρνηση θα «μείνει για τους επόμενους έξι μήνες στο απυρόβλητο».
Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ έκανε λόγο για πολλά δυσμενή στοιχεία που χαρακτηρίζουν την κυβερνητική πολιτική και κάλεσε τον πρωθυπουργό να φέρει αποδείξεις για τα όσα ανέφερε περί σχέσεων της «υπόθεσης Ζαχόπουλου» με τον αγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη.
Ο κ. Καρατζαφέρης τάχθηκε, τέλος, υπέρ της διεξαγωγής δημοψηφίσματος για το Ασφαλιστικό και για την ονομασία της Π.Γ.Δ.Μ.

Αλ. Αλαβάνος
Ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Αλαβάνος, επέκρινε τον πρωθυπουργό, σημειώνοντας ότι δεν εμφανίστηκε στη Βουλή στη διάρκεια της συζήτησης της πρότασης μομφής.
Όσον αφορά στην επίσκεψη στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο κ. Αλαβάνος υπογράμμισε: «Ήταν γνωστό για ποιο λόγο θα πηγαίναμε. Ο Πρόεδρος, αν βρισκόταν σε παγίδα, μπορούσε να αναβάλει την συνάντηση.
Ο κ. Αλαβάνος υπογράμμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει την πρόταση μομφής του ΠΑΣΟΚ, αλλά όχι μόνο κατά της κυβέρνησης, αλλά επίσης και όσων κρύβονται πίσω από αυτήν, δηλαδή κατά της αμερικανικής παρέμβασης στα Βαλκάνια, των Γερμανών στους οποίους παραδίδεται ο ΟΤΕ, της ΜΙG, των μεγαλοβιομηχάνων, των τραπεζών και των μεγαλοεπενδυτών του Χρηματιστηρίου.

Αλ. Παπαρήγα
Η Αλέκα Παπαρήγα, τόνισε ότι το ΚΚΕ θα υποστηρίξει και την πρόταση μομφής προς την κυβέρνηση αλλά και το δημοψήφισμα για το Ασφαλιστικό ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι το κάνει με ουσιαστικές διαφορές από τα υπόλοιπα κόμματα.
Η γγ του ΚΚΕ σημείωσε σχετικά με το δημοψήφισμα ότι θα πρέπει να αφορά όλους τους νόμους κοινωνικής ασφάλισης από το 1992 και έπειτα.
Επιπρόσθετα, επιτιθέμενη στην κυβέρνηση, δήλωσε ότι σκοπός του ΚΚΕ είναι να αποκαλύψει στους πολίτες τη στρατηγική της ΝΔ και της ΕΕ.
Αναφερόμενη στην ομιλία του κ Αλαβάνου, δήλωσε έκπληκτη με την «χίμαιρα των αυταπατών και της ωραιοποίησης» από μέρους του ΣΥΡΙΖΑ προσθέτοντας ότι το ΚΚΕ θα διεκδικήσει δημοψήφισμα και για την ευρωσυνθήκη.
Αναφερόμενη στο ζήτημα της ονομασίας της Π.Γ.Δ.Μ. η κα Παπαρήγα σημείωσε πως θα πρέπει να γίνουν ξεκάθαρες οι προθέσεις των ΗΠΑ καθώς «δεν πρέπει να υπάρχουν ανταλλάγματα στο όνομα του ονόματος».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου