ΤΟΠΙΚΑ

ΕΥΡΥΖΩΝΙΚΟΤΗΤΑ: Είναι νεαρής ηλικίας και με μόρφωση…

ευρυζωνικοτητα-είναι-νεαρής-ηλικίας-851206

Οι χρήστες του διαδικτύου στη Μαγνησία ανήκουν στην πλειοψηφία τους στην ηλικιακή ομάδα των 24 έως 41 έτους, ενώ είναι υψηλού μορφωτικού επιπέδου. Οι περισσότεροι δεν είναι ενημερωμένοι για τα θέματα της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας, ούτε για το ισχύον θεσμικό πλαίσιο στη χώρα μας. Ωστόσο η τεχνοφοβία συναντάται κυρίως σε όσους δεν χρησιμοποιούν τις νέες τεχνολογίες.

Πάντως ο πολίτης της Μαγνησίας θεωρεί ότι ποσό πάνω από 20 ευρώ μηνιαίως είναι υψηλό για την πληρωμή υπηρεσίας σύνδεσης στο διαδίκτυο.
Το προφίλ του μέσου χρήστη στη Μαγνησία προέκυψε από έρευνα με τη συμπλήρωση ερωτηματολογίων, το οποίο συμπλήρωσαν όσοι από τους πολίτες δήλωσαν συμμετοχή για την κλήρωση 15 φορητών Η/Υ και 10 συνδέσεων ADSL, στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών που έχει αναλάβει η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση στο νομό για τη διάδοση της ευρυζωνικότητας.
Χθες το μεσημέρι, στην αίθουσα του νομαρχιακού συμβουλίου πραγματοποιήθηκε η κλήρωση, που ανέδειξε τους 25 συνολικά τυχερούς σε σύνολο 633 πολιτών, οι οποίοι δήλωσαν με αίτησή τους συμμετοχή.
Ταυτόχρονα παρουσιάστηκαν τα συμπεράσματα της έρευνας, που στόχο είχε τη διερεύνηση των παραμέτρων που καθορίζουν τη χρήση του διαδικτύου από το μέσο χρήστη, αλλά και το επίπεδο της τεχνοφοβίας, καθώς και τη γνώση των πολιτών σχετικά με τα ασύρματα δίκτυα και την κινητή τηλεφωνία.
Η πλειονότητα (69,3%) του δείγματος (633 ερωτηθέντες) είναι νέοι ηλικίας 25 έως 41 ετών.
Η κλήρωση έγινε ενώπιον του Συμβολαιογράφου Βόλου Ι. Κόνσουλα, παρουσία του νομάρχη Απ. Παπατόλια και της Γ. Γραμματέως της ΝΑΜ Γιόλας Βαλατσού
«Εκτός από τον επικοινωνιακό χαρακτήρα η πρωτοβουλία είχε ως στόχο να διαμορφωθεί με πολύ συγκεκριμένους όρους το προφίλ του χρήστη των ευρυζωνικών προσβάσεων. Και αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό, ώστε να προγραμματίσουμε με ιδιαίτερη ασφάλεια τα επόμενα βήματά μας για τη διάδοση της ευρυζωνικότητας», δήλωσε ο κ. Παπατόλιας.
Παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα της έρευνας, η Γενική Γραμματέας της ΝΑΜ υπογράμμισε ότι «υπάρχει γενική φοβία, χωρίς τεκμηριωμένη γνώση. Αυτή η τεχνοφοβία συναντάται περισσότερο στις ομάδες που δεν χρησιμοποιούν τις νέες τεχνολογίες και το διαδίκτυο».

Συμπεράσματα
Οσον αφορά στην έρευνα, η πλειονότητα (69,3%) του δείγματος (633 ερωτηθέντες) είναι νέοι ηλικίας 25 έως 41 ετών.
Η πλειονότητα του δείγματος φαίνεται να γνωρίζει ότι πολλές από τις συσκευές που χρησιμοποιούνται στην καθημερινή ζωή εκπέμπουν ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία. Όσον αφορά στις συσκευές / υπηρεσίες που θεωρούν πιο αθώες, η πλειονότητα του δείγματος φαίνεται να θεωρεί πιο αθώο το τηλεχειριστήριο συναγερμού. Το ασύρματο διαδίκτυο και το ασύρματο σταθερό τηλέφωνο θεωρούνται μεσαίας επικινδυνότητας, ενώ τέλος, ο φούρνος μικροκυμάτων και σε μεγαλύτερο βαθμό τα κινητά τηλέφωνα θεωρούνται τα πιο επικίνδυνα από τους πολίτες.
Παράλληλα καταγράφεται ο φόβος των πολιτών για την υγεία τους, καθώς η συντριπτική πλειονότητα θεωρεί ότι η υγεία της διατρέχει κάποιον κίνδυνο από τέτοιου είδους ακτινοβολία. Συγκεκριμένα οι νεότεροι τείνουν να φοβούνται λιγότερο, κι επίσης όσοι έχουν τελειώσει την τριτοβάθμια εκπαίδευση τείνουν να ανησυχούν περισσότερο από τις υπόλοιπες ομάδες του δείγματος.
Σε γενικότερες γραμμές, παρόλο που οι ερωτώμενοι εκφράζουν ανησυχία για την υγεία τους, φαίνεται εντούτοις ότι αναγνωρίζουν και αξιοποιούν τις ευκολίες που παρέχει το διαδίκτυο για να λύσουν εύκολα και γρήγορα προβλήματα της καθημερινότητας.
Οι συμμετέχοντες φαίνεται να χρησιμοποιούν σε μεγάλο βαθμό το διαδίκτυο, με περισσότερους από τους μισούς να το χρησιμοποιούν καθημερινά και αρκετούς να το χρησιμοποιούν δυο με τρεις φορές την εβδομάδα. Παρόλα αυτά οι περισσότεροι θεωρούν ότι το κόστος για πρόσβαση στο διαδίκτυο είναι υψηλό, ωστόσο αναγνωρίζουν τις ευκολίες που παρέχει στην καθημερινή ζωή και να δηλώνουν ότι θα επιθυμούσαν μια σύνδεση στο διαδίκτυο.
Η πλειονότητα δεν συναντά δυσκολίες στη χρήση του διαδικτύου, υπήρχαν αρκετοί όμως που δήλωσαν ότι η χρήση του διαδικτύου τους δυσκολεύει. Στη σχετική ερώτηση οι μισοί μόνο φάνηκε να γνωρίζουν τις διαφορές ανάμεσα σε μια απλή σύνδεση (dial-up) και μια ευρυζωνική (broadband) σύνδεση στο διαδίκτυο.
Η πλειονότητα των πολιτών που συμμετείχαν στην έρευνα δήλωσαν ότι θα τους ενδιέφερε η παροχή υπηρεσιών από το κράτος και τους διάφορους φοράς μέσα από το διαδίκτυο. Επιπλέον το διαδίκτυο φαίνεται να συγκεντρώνει την προτίμηση των πολιτών, όσον αφορά στους τρόπους με τους οποίους οι πολίτες θα επέλεγαν να καλύψουν κάποιες ανάγκες τους.
Συγκεκριμένα, το διαδίκτυο φάνηκε πρώτο σε προτίμηση προκειμένου να βρουν το τηλέφωνο ενός γιατρού, να επικοινωνήσουν με τους συνεργάτες και τους πελάτες τους (επαγγελματική επικοινωνία), τη διενέργεια αίτησης σε δημόσιο φορέα, την επικοινωνία με φίλους που βρίσκονται κατά κύριο λόγο στο εξωτερικό αλλά και στην Ελλάδα. Επίσης το διαδίκτυο κρίθηκε προτιμότερο για την ενημέρωση, την προμήθεια εισιτηρίων (κινηματογράφος και θέατρο), τη συλλογή υλικού για εκπόνηση εργασίας και την πρόγνωση του καιρού. Οι μόνοι λόγοι για τους οποίους δε θα κατέφευγαν πρωτίστως στο διαδίκτυο είναι τα ψώνια και η παραγγελία φαγητού.

Οι τυχεροί
Τα ονόματα των τυχερών της κλήρωσης έχουν ως εξής:
– Για τους 15 φορητούς Η/Υ
Διαμαντής Αθανασιάδης, Απόστολος Τσιακατίρης, Κατερίνα Μαντζουράνη, Μαρία Αλεξίου, Σταύρος Ροδολάκης, Δημήτρης Σμυρνιούδης , Απόστολος Καμινάρης, Γεώργιος Μιχολίτσης, Κωνσταντίνος Κεχαϊδης, Παναγιώτης Κορβέσης, Δημήτρης Κατσάνης, Δημήτρης Μπόζας, Στέφανος Παπατζέλος. Αντώνιος Δαλούκας, Γεώργιος Νικολόπουλος.
– Για τις 10 συνδέσεις ADSL
Ευαγγελία Πασχάλη, Κωνσταντίνος Κιόρογλου, Γιώργος Χασιώτης, Ευαγγελία Οικονόμου, Γιώργος Φλέρης, Στέφανος Μπάτσικας, Ξάνθος Βλάχος, Αθανασία Τσουμάνη, Αναστασία Λιοκάτη, Χρήστος Σουλιώτης.

Αναπληρωματικοί
Τα ονόματα των αναπληρωματικών αντίστοιχα έχουν ως εξής:
Για τους φορητούς Η/Υ: Κωνσταντίνα Μελαχροινάκη, Κυριακή Μαργαρίτη, Γεώργιος Καρακαστανιάς, Χρήστος Βραγγαλάς, Ιωάννης Κλείτσας, Μαρία Κάζου , Βαγγέλης Κτενάς. Ευθύμιος Μαλαμάκης, Γεώργιος Γούσης, Χρήστος Μυλωνάς, Αντώνης Μπομπότης, Βαγγέλης Δημούτσης, Δημήτριος Βλαχονάτσιος, Ιωάννα Κεχαγιά, Νίκος Κορφιάτης.
Για τις συνδέσεις ADSL: Θέμης Μητσιόπουλος, Μάρω Πατρή, Βασίλης Παππής, Ευστάθιος Ζάχος, Δήμητρα Καμπύλη, Ευαγγελία Μακροστεργίου, Μαρία Λαζάρου, Αθανάσιος Δημητρίου, Ελευθέριος Ζούμπος, Νικόλαος Παπαδούλης.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου