ΤΟΠΙΚΑ

Η Οδύσσεια του εκπαιδευτικού ~ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΣΤΑ ΟΡΙΑ …ΠΑΡΑΚΡΟΥΣΗΣ

η-οδύσσεια-του-εκπαιδευτικού-καθηγητ-645950

Η περίπτωση της Βολιώτισσας φιλολόγου μητέρας τριών μικρών παιδιών είναι από τις πλέον χαρακτηριστικές 

 

Aπό την Ελένη Κυριάκου; φιλόλογο επιτυχούσα του ΑΣΕΠ με μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών, μα πάνω από όλα όπως λέει η ίδια μητέρα τριών παιδιών με επιστολή της στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, εξιστορεί την προσωπική της οδύσσεια εκπαιδευτικός.

Ολόκληρο κείμενο της επιστολής της κ. Χαλάτση έχει ως εξής :

«Είναι αλήθεια ότι για τους περισσότερους από εμάς τους εκπαιδευτικούς καμιά χρονιά δεν είναι ίδια με την προηγούμενη.

Κάθε χρόνο βιώνουμε κάτι το διαφορετικό αλλά πραγματικά φέτος η αντιμετώπιση του Δ.Δ.Ε. προς εμάς τις φιλολόγους των Σποράδων είναι αδύνατον να περιγραφεί με λόγια!

Αρχικά δόθηκαν αποσπάσεις σε 4 μητέρες (2 από τη Σκιάθο και 2 από τη Σκόπελο) (Δελτίο Τύπου ΠΥΣΔΕ 16-09-2013) Άραγε δεν γνώριζε τότε η Διεύθυνση ότι δε θα μπορούσε να καλύψει τα κενά; Το γνώριζε και πολύ καλά μάλιστα. Βάσιμες επομένως οι υποψίες για σκόπιμη καθυστέρηση!

Εν τω μεταξύ τα παιδάκια μας τακτοποιήθηκαν στα σχολεία τους στο Βόλο, η μητέρες τους στα νησιά βολεύτηκαν όπως-όπως στα γνωστά μικρά ενοικιαζόμενα δωμάτια, ώστε να τα βγάλουν πέρα αναμένοντας τον περιβόητο «αντικαταστάτη»!

Στο σχολείο που αποσπάστηκα στο Βόλο (10ο Γυμνάσιο) τα παιδιά ασφαλώς δεν είχαν φιλόλογο ! Η αναμονή βασανιστική και ορατό το ενδεχόμενο η απόσπαση να ανακληθεί (όπως έγινε και πέρυσι) αφού δεν φαινόταν ο σωτήρας αντικαταστάτηςκι από πού να φανεί άλλωστε;)

Ο εμπαιγμός είναι ακόμα μεγαλύτερος αφού με την ίδια απόφαση (Δ.Τ. ΠΥΣΔΕ 16-09-2013) τοποθετήθηκαν στα νησιά 2 φιλόλογοι με απόσπαση που ήταν γνωστό ότι ήταν σύζυγοι στρατιωτικών και δεν επρόκειτο ποτέ να υπηρετήσουν μακριά από τη θέση των συζύγων τους!

Με αιφνιδιαστική ανακοίνωση της ΔΔΕ (στις 2-10-2013 Δελτίο τύπου ΠΥΣΔΕ 2-10-2013) ανακλήθηκαν όλες οι αποσπάσεις των φιλολόγων , αλλά έγινε και κάτι πιο πρωτότυπο! Ενώ, λοιπόν, ήμουν στο Γυμνάσιο Σκιάθου με πλήρες ωράριο (μάλιστα και 1 ώρα υπερωρία δηλ. συνολικά 22 ώρες) βλέπω ότι αποσπώμαι στο Γυμνάσιο Γλώσσας Σκοπέλου! Δηλαδή, ενώ στην πρώτη απόσπαση που πήρα για Βόλο (16-09-2013) έπρεπε να περιμένω αντικαταστάτη για να φύγω, αφού ήμουν απαραίτητη για το σχολείο , για τη Γλώσσα (02-10-2013) έπρεπε να φύγω άμεσα καθώς είχα κριθεί υπεράριθμη! (χωρίς να έχει μεσολαβήσει στομεταξύ ούτε ερχομός ούτε αποχώρηση συναδέλφου) Οι συνάδελφοί μου με κοίταζαν με απορία «Δε μπορεί κάποιο λάθος θα έγινε». Κι όμως, έπρεπε να παρουσιαστώ πάραυτα. Και μάλιστα χωρίς να περιμένω αντικαταστάτη! Ούτε χρονικό περιθώριο ούτε τίποτα. Έπρεπε να, απλώς να καλυφθεί το κενό στο ηλεκτρονικό πρόγραμμα του Υπουργείου.

Για όσους θα σπεύσουν να πουν ότι είμαστε «αχάριστοι» αφού τόσοι εκπαιδευτικού είναι αδιόριστοι και περιμένουν διορισμό, έχουμε να σας πούμε ότι κι εκείνοι τα ίδια προβλήματα θα αντιμετωπίσουν και( εδώ μιλώ εκ μέρους όλων όσοι υπηρετούμε σε δυσπρόσιτες περιοχές) ότι δεν μας χαρίζεται ο μισθός μας. Εξάλλου αυτός εξανεμίζεται στα ακριβά εισιτήρια και στα έξοδα διαμονής.

Όμως, το βάρος της ψυχολογικής πίεσης μας τσακίζει . Ζούμε για την Παρασκευή που θα μας πάρει το καράβι στα σπίτια μας. Δίνουμε την ψυχή μας για να μάθουμε γράμματα και να δώσουμε αρχές στα παιδιά των νησιών, ενώ πίσω κάποιοι μπαμπάδες και κάποιοι παππούδες με χίλια προβλήματα υγείας ταΐζουν, φροντίζουν και «διαβάζουν» τα παιδιά που αφήνουμε πίσω… Κι αν γνωρίζαμε τουλάχιστον πότε αυτή η κατάσταση θα έληγε και πότε επιτέλους θα ήμασταν σε ένα σχολείο κάπου κοντά στα σπίτια μας θα είχαμε άλλη ψυχολογία (όπως αυτή των φαντάρων… τόσες μέρες και σήμερα), όμως υπάρχει αβεβαιότητα κι αναλγησία από την πολιτεία που μας βλέπει απλώς ως ονόματα που διαιρούνται με διδακτικές ώρες και ανά πάσα στιγμή μπορεί να μας μετακινεί για να γεμίζει τα κενά σ’ ένα ηλεκτρονικό σύστημα.

Τέλος θα πρέπει να γνωρίζουν όλοι ότι ειδικά για τους τρίτεκνους δημοσίους υπαλλήλους (όπως στην περίπτωση μου) υπάρχει ειδικό καθεστώς προστασίας καθώς ισχύει ο νόμος της συνυπηρέτησης στον τόπο συμφερόντων τους διατάξεις (άρθ. 10 παρ. 3 του ν.1910/1944 (ΦΕΚ 229 Α), όπως συμπληρώθηκαν από τις διατάξεις του αρθ. 1 παρ.3γ του ν.3454/2006 (ΦΕΚ 75 Α) που όμως δεν γνωρίζω γιατί δεν εφαρμόζεται στους εκπαιδευτικούς.

Εύχομαι σε όλους καλή κι ευλογημένη σχολική χρονιά και καλό χειμώνα

Κυριάκου Ελένη

Φιλόλογος -επιτυχούσα του ΑΣΕΠ με τίτλο μεταπτυχιακών σπουδών μα πάνω απ΄ όλα μανούλα τριών παιδιών.»

Φυσικά δεν είναι η μοναδική περίπτωση στη Μαγνησία είναι όμως από τις πλέον χαρακτηριστικές και άδικες συνάμα.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου