ΤΟΠΙΚΑ

ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ: Στροφή σε αναδιαρθρωτικές πολιτικές

κτηνοτροφοι-στροφή-σε-αναδιαρθρωτικ-851206

Η αναδιάταξη της κτηνοτροφίας και η προσαρμογή στα ευρωπαϊκά δεδομένα, σε συνέργεια με την δασική πολιτική που αναπροσαρμόζεται, αποτελούν μονόδρομο σύμφωνα με τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κώστα Κιλτίδη.
Ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, μιλώντας στην ΕΑΣ Βόλου σε εκπροσώπους κτηνοτρόφων και αγροτών της Μαγνησίας, παρουσία του βοηθού νομάρχη Δημήτρη Μεργιαλή, χθες το βράδυ, κατέστησε σαφές ότι στο δυσμενές περιβάλλον που προκαλούν ειδικά οι μεγάλες αυξήσεις των τιμών στις ζωοτροφές, οι κτηνοτρόφοι, με τη στήριξη της Πολιτείας, θα πρέπει να προσανατολιστούν σε αναδιαρθρωτικές πολιτικές, όπως η εντατική κτηνοτροφία που εφαρμόζεται ευρέως στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Όπως ανακοίνωσε ο κ. Κιλτίδης, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έχει ήδη αναθέσει στο ΕΘΙΑΓΕ και τη Διεύθυνση Δασών την εκπόνηση της σχετικής μελέτης που θα βάζει σε νέα βάση τόσο την κτηνοτροφική πολιτική, όσο και τη δασική, που όπως επισήμανε ο υφυπουργός, θα πρέπει να λειτουργήσουν συνδυαστικά και όχι ανταγωνιστικά όπως παλαιότερα.
Ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, αφού άκουσε τον πρόεδρο της ΕΑΣ Βόλου Νικήτα Πρίντζο να αναφέρεται αναλυτικά στα προβλήματα ειδικά της κτηνοτροφίας, υποσχέθηκε ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι μέσα από την Τέταρτη Προγραμματική Περίοδο να στηρίξει την κτηνοτροφία και στις εναλλακτικές της μορφές όπως η βιολογική κτηνοτροφία.
Προειδοποίησε όμως σε αυστηρό ύφος ότι δεν πρόκειται να υποκύψει σε πιέσεις όσων επιχειρούν να εκμεταλλευθούν το χώρο, υπογραμμίζοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν πρόκειται να δεχθώ νταβατζιλίκια πιστοποιητικών οργανισμών, που κρατούν όμηρους τους βιοκαλλιεργητές» και ανακοίνωσε ότι προς γνώση και συμμόρφωση έχουν ήδη έχουν υπογραφεί 15 ποινές και έπονται άλλες 30.
Ο κ. Κιλτίδης σε πολλά σημεία της ομιλίας του άφησε αιχμές για τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και την πολιτική που άσκησαν ειδικά στον τομέα της κτηνοτροφίας, υπεραμυνόμενος φυσικά των πολιτικών που εφαρμόζεται τα χρόνια της διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας.
Αναφέρθηκε χαρακτηριστικά στα ποιμνιοστάσια που νομιμοποιούνται μόλις τώρα με Προεδρικό Διάταγμα, αλλά και στην έλλειψη υπαλλήλων στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, αφού έσπευσαν όλοι να μεταταχθούν στις ΝΑ τη δεκαετία του 90, αλλά και στις πολιτικές που ασκήθηκαν όλα τα προηγούμενα χρόνια για τις τιμές των ζωοτροφών και του γάλακτος.
Ο υφυπουργός εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι το ισοζύγιο γάλακτος που εφαρμόζεται τον τελευταίο ενάμιση χρόνο θα αποφέρει αποτελέσματα σύντομα, εάν και εφόσον αποδώσουν τα μέτρα για την αύξηση των δημητριακών, που θα συμβάλλουν και στην μείωση των τιμών στις ζωοτροφές, και κράτησε αποστάσεις από την πολιτική που εφαρμόζεται και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αγρανάπαυση.
Όσον αφορά στα Κέντρα Αγροτικής Ενημέρωσης και Ανάπτυξης, που αποτελούσαν προεκλογική δέσμευση της Ν.Δ από το 2004, ο κ. Κιλτίδης προανήγγειλε τη λειτουργία τους μέσα στο επόμενο εξάμηνο και απέδωσε την καθυστέρηση στη μη εφαρμογή του μέτρου στις χρονοβόρες διαδικασίες για την πρόσληψη προσωπικού κ.α.

«Στηρίξτε την
κτηνοτροφία…»
Ο πρόεδρος της ΕΑΣ Βόλου Νικήτας Πρίντζος έθεσε επί τάπητος στον υφυπουργό όλα τα θέματα που αφορούν στους κτηνοτρόφους, ζητώντας από την Πολιτεία ουσιαστική στήριξη τόσο στο θέμα των ζωοτροφών, όσο και στο θέμα των οφειλών προς την ΑΤΕ, που αποτελούν θηλιά για τους κτηνοτρόφους.
Ο πρόεδρος της ΕΑΣ Βόλου ζήτησε να παγώσουν τα χρέη ή τουλάχιστον να υπάρξει αναστολή από την ΑΤΕ, επισήμανε το μεγάλο πρόβλημα που προκαλεί οικονομική ασφυξία στους κτηνοτρόφους με την κατακόρυφη αύξηση των τιμών στις ζωοτροφές και αποδοκίμασε την πολιτική της Αγροτικής Τράπεζας να διεκδικεί άμεση εξόφληση των χρεών των κτηνοτρόφων.
Ο κ. Πρίντζος εξάλλου έθεσε θέμα ενημέρωσης των κτηνοτρόφων, προκειμένου να γίνουν πιο ανταγωνιστικοί, όπως επίσης παρατήρησε τις καθυστερήσεις στην απόδοση των δικαιωμάτων από τον ΟΠΕΚΕΠΕ και τον ΕΛΓΑ, ενώ για την τιμή του πετρελαίου πρότεινε να υπάρξει ενίσχυση ανά στρέμμα.
Τέλος ο πρόεδρος της ΕΑΣ Βόλου ενημέρωσε τον υφυπουργό για τις δράσεις της ΕΑΣ Βόλου αλλά και την ΕΒΟΛ, που αποτελεί, όπως τόνισε, την αιχμή του δόρατος της Ένωσης, παρέχοντας τις καλύτερες τιμές γάλακτος στους κτηνοτρόφους, αλλά και προϊόντα στην αγορά που είναι ανταγωνιστικά και επιλέξιμα.
Η σύσκεψη συνεχίζονταν μέχρι αργά χθες το βράδυ με τις τοποθετήσεις του βοηθού Νομάρχη κ. Δημ. Μεργιαλή και εκπροσώπων κτηνοτροφικών και αγροτικών συλλόγων.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου