ΤΟΠΙΚΑ

ΑΕΡΙΑ ΡΥΠΑΝΣΗ: Οι ενέργειες της Εισαγγελίας Βόλου

αερια-ρυπανση-οι-ενέργειες-της-εισαγγ-851206

Τις ενέργειες της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Βόλου σε θέματα που αφορούν στην ατμοσφαιρική ρύπανση, γνωστοποίησε μέσω υπομνήματος ο προϊστάμενος κ. Αχιλλέας Ζήσης στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, μετά από ερώτηση που είχαν καταθέσει για την ατμοσφαιρική ρύπανση στο Πολεοδομικό Συγκρότημα Βόλου στις 7 Μαρτίου 2008 οι βουλευτές του ΚΚΕ Νικ. Γκατζής (Μαγνησίας) και Τ. Τσιόγκας (Λάρισας).
Στο υπόμνημα του Εισαγγελέα Πρωτοδικών Βόλου περιλαμβάνονται αναφορές σε εννιά δικογραφίες, οι περισσότερες για παράβαση του Ν. 1650/86 – ρύπανση και υποβάθμιση περιβάλλοντος και ειδικότερα έξι για την ΑΓΕΤ, δύο για τις Χαλυβουργίες και μία για το Λιμάνι Βόλου. Από το σύνολο των εννέα υποθέσεων, μία κατέληξε σε αθωωτική απόφαση και οι υπόλοιπες εκκρεμούν από το 2007.
Στην ερώτηση των βουλευτών του ΚΚΕ γίνεται λόγος για «ασύδοτη δράση της ΑΓΕΤ, των Χαλυβουργιών Βόλου και Αλμυρού και του λιμανιού Βόλου. Αποτέλεσμα αυτής της εγκληματικής αδιαφορίας της κυβέρνησης και των τοπικών υπευθύνων είναι η ατμοσφαιρική ρύπανση στο Πολεοδομικό Συγκρότημα Βόλου να έχει χτυπήσει «κόκκινο», ξεπερνώντας κάθε όριο και, μεταξύ άλλων, ερωτώνται οι υπουργοί ΠΕΧΩΔΕ, Δικαιοσύνης, Εσωτερικών και Υγείας, τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση για την παραδειγματική τιμωρία των υπευθύνων των παραπάνω βιομηχανιών και του λιμανιού του Βόλου που μολύνουν το περιβάλλον, ώστε να σταματήσει η μόλυνση του αέρα που αναπνέουν οι κάτοικοι του νομού Μαγνησίας και ιδιαίτερα του Πολεοδομικού Συγκροτήματος Βόλου.»

Οι ενέργειες
Ειδικότερα οι ενέργειες της Εισαγγελίας, όπως προκύπτει από το υπόμνημα που διαβιβάσθηκε στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, ώστε να δοθεί απάντηση στους δύο βουλευτές, είναι οι εξής:

ΑΓΕΤ:
– Αυτεπάγγελτη δικογραφία, ασκήθηκε ποινική δίωξη για ρύπανση περιβάλλοντος κατ’ εξακολούθηση και εκδόθηκε η υπ΄αριθμ. 3070/05 αθωωτική απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Βόλου.
– Αυτεπάγγελτη δικογραφία (παράβαση του νόμου 1650/86 – ρύπανση και υποβάθμιση περιβάλλοντος) που προσδιορίστηκε για εκδίκαση την 3-12-2008 ενώπιον του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Βόλου.
– Αυτεπάγγελτη δικογραφία, ασκήθηκε ποινική δίωξη για ρύπανση και υποβάθμιση περιβάλλοντος και εκκρεμεί για προανάκριση στον Πταισματοδίκη Πειραιά από 22-2-2008.
– Με άλλη δικογραφία ασκήθηκε ποινική δίωξη για παράβαση του νόμου 1650/86 – ρύπανση και υποβάθμιση περιβάλλοντος και μετά το πέρας της προανάκρισης έχει χρεωθεί από 7-1-2008 για περαιτέρω επεξεργασία σε εισαγγελικό λειτουργό.
– Προκαταρκτική δικογραφία, που μετά το πέρας της προκαταρκτικής εξέτασης για διακρίβωση τέλεσης αδικήματος του παραπάνω νόμου, έχει χρεωθεί από 5-3-2008 σε εισαγγελικό λειτουργό για περαιτέρω επεξεργασία.
– Αυτεπάγγελτη προκαταρκτική δικογραφία που εκκρεμεί για προκαταρκτική εξέταση στον Πταισματοδίκη Βόλου από 3-1-2008 για διακρίβωση τέλεσης αδικήματος του Ν. 1650/86.

Χαλυβουργίες
– Αυτεπάγγελτη δικογραφία στην οποία συσχετίσθηκαν και άλλες δύο δικογραφίες, ασκήθηκε ποινική δίωξη για παράβαση των νόμων 1650/86 και 2307/95, παράβαση καθήκοντος σε συνδυασμό με υπουργικές αποφάσεις (ρύπανση περιβάλλοντος, υποβάθμιση περιβάλλοντος, χορήγηση άδειας λειτουργίας), η οποία μετά το πέρας της προανάκρισης έχει χρεωθεί σε εισαγγελικό λειτουργό από 10-1-2008 για περαιτέρω επεξεργασία.
– Αυτεπάγγελτη δικογραφία, η οποία μετά το πέρας της προκαταρκτικής εξέτασης για διακρίβωση τέλεσης αδικήματος του νόμου 1650/86 – ρύπανση και υποβάθμιση περιβάλλοντος, έχει χρεωθεί σε εισαγγελικό λειτουργό από 3-12-2007 για περαιτέρω επεξεργασία.

Λιμάνι Βόλου
Σχηματίστηκε αυτεπάγγελτη δικογραφία και παραγγέλθηκε η διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για τη λήψη ανωμοτί καταθέσεων των υπευθύνων από τον Πταισματοδίκη Βόλου, προκειμένου να διακριβωθεί αν τελέσθηκε αδίκημα του νόμου 1650/86 – ρύπανση και υποβάθμιση περιβάλλοντος.
Η αναφορά του κ. Ζήση στάλθηκε στις 14 Μαρτίου στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, προκειμένου τα στοιχεία της να χρησιμοποιηθούν κατά τη διάρκεια της απάντησης στην ερώτηση των δύο βουλευτών του ΚΚΕ.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου