ΤΟΠΙΚΑ

Τη Δευτέρα θα ψηφιστεί το ασφαλιστικό

τη-δευτέρα-θα-ψηφιστεί-το-ασφαλιστικό-851206

Στις 19:00 την ερχόμενη Δευτέρα θα διεξαχθεί η ονομαστική ψηφοφορία επί του συνόλου του νομοσχεδίου του υπουργείου Απασχόλησης για το ασφαλιστικό.
Μετά από ομόφωνη απόφαση της διάσκεψης των προέδρων της Βουλής, η ερχόμενη Δευτέρα μετατρέπεται από ημέρα κοινοβουλευτικού ελέγχου σε ημέρα νομοθετικού έργου, ώστε να συνεχιστεί η διακοπείσα -λόγω της κατάθεσης της πρότασης δυσπιστίας του ΠΑΣΟΚ- συζήτηση νομοσχεδίου του υπουργείου Πολιτισμού
Σε αυτή τη συζήτηση θα ενταχθεί η ονομαστική ψηφοφορία για το ασφαλιστικό νομοσχέδιο.
Μετά την ονομαστική ψηφοφορία αναμένεται και η κατάθεση προτάσεων των κομμάτων της αντιπολίτευσης να διεξαχθεί δημοψήφισμα. Η συζήτηση επ αυτών των προτάσεων μπορεί να ολοκληρωθεί σε έως και τρεις συνεδριάσεις.
Για να προκηρυχτεί δημοψήφισμα από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας απαιτούνται τα 3/5 του συνόλου των βουλευτών (180/300).
Το 78,5% των πολιτών λέει «όχι»
Να αποσυρθεί το ασφαλιστικό νομοσχέδιο και να ξεκινήσει εκ νέου διάλογος επί τη βάσει αναλογιστικών μελετών, ζητά το 78,5% της κοινής γνώμης, σύμφωνα με πανελλαδική έρευνα της ΑΛΚΟ που διενεργήθηκε για τη ΓΣΕΕ σε δείγμα 1.200 ατόμων.
Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, το 83,2% της κοινής γνώμης πιστεύει ότι η επιχειρούμενη ασφαλιστική μεταρρύθμιση θα οδηγήσει σε υποβάθμιση των υπηρεσιών και των παροχών υγείας.
Το ίδιο πιστεύει και το 51,2% των ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας.
Αναφορικά με τη στάση της ΓΣΕΕ, η γνώμη του 56% είναι θετική, έναντι 23% αρνητικής γνώμης, ενώ υπάρχει και ένα 16% των ερωτηθέντων που λέει ότι δεν γνωρίζει τις θέσεις της Συνομοσπονδίας για το ασφαλιστικό.
Τέλος, το 57% των ερωτηθέντων στηρίζει τη στάση της ΓΣΕΕ για τις απεργίες έναντι 25,5% που είναι αρνητικό,
* Την Παρασκευή, στις 19:00, το ΠΑΣΟΚ πραγματοποιεί συγκέντρωση στην Πλατεία Συντάγματος, στην οποία καλεί τους πολίτες να διαδηλώσουν την αντίθεσή τους στην κυβερνητική πολιτική.

Στις 200.000 οι υπογραφές
Περίπου 200.000 υπογραφές υπέρ της διεξαγωγής δημοψηφίσματος για το ασφαλιστικό έχουν συγκεντρωθεί μέχρι τώρα από τα εργατικά συνδικάτα.
Ο εκπρόσωπος; Τύπου της ΓΣΕΕ Στάθης Ανέστης σημείωσε ότι κύριο χαρακτηριστικό της όλης πρωτοβουλίας είναι η προθυμία των εργαζομένων να υπογράψουν για το δημοψήφισμα.
«Το συνδικαλιστικό κίνημα και οι εργαζόμενοι έχουν έμπρακτα διατυπώσει τη ριζική τους αντίθεση στο ασφαλιστικό νομοθέτημα που θα ψηφιστεί στη Βουλή και αγωνίζονται για την ακύρωσή του» σημείωσε.
Εν τω μεταξύ, νέα 48ωρη αποχή για την ερχόμενη Δευτέρα και Τρίτη από τα δικαστήρια, αποφάσισε ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών αντιδρώντας στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, που εντάσσει το Ταμείο Νομικών στο Ενιαίο Ταμείο Επιστημόνων.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου