ΤΟΠΙΚΑ

Υπο-λίπανση σε χωράφια

υπο-λίπανση-σε-χωράφια-648515

Μικρότερες ποσότητες λιπασμάτων φαίνεται ότι πέφτουν τα τελευταία χρόνια στα στρέμματα της Μαγνησίας, γεγονός που οφείλεται στις αυξημένες τιμές τους. Μάλιστα την τελευταία δεκαπενταετία η τιμή των λιπασμάτων έχει διπλασιαστεί σε αντίθεση με τις ποσότητες των λιπασμάτων που πέφτουν στις καλλιέργειες, οι οποίες έχουν περιοριστεί ακριβώς στις μισές.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Αθηνά Τσιργή

Ωστόσο, φέτος καταγράφεται μια πτωτική τάση στις τιμές λιπασμάτων γύρω στο 7 – 10% σε σχέση με πέρυσι. Ακόμη και αυτή η μικρή μείωση θα βοηθήσει τους αγρότες έστω και λίγο να μειώσουν το κόστος παραγωγής τους.

Μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ άνθρωποι της αγοράς λιπασμάτων αναφέρουν, ότι την τελευταία δεκαπενταετία οι αγρότες περιορίζουν τις ποσότητες λιπασμάτων που αγοράζουν, προκειμένου να περιορίσουν τα έξοδά τους, ωστόσο αυτό έχει ως αποτέλεσμα να παρατηρείται υπο- λίπανση σε πολλά κτήματα, πράγμα που σημαίνει για τους παραγωγούς περιορισμένες ποσότητες και χαμηλή ποιότητα προϊόντων.

Ο γεωπόνος και ιδιοκτήτης καταστήματος με λιπάσματα κ. Αθανάσιος Λέφας αναφέρει χαρακτηριστικά, ότι πριν 15 χρόνια ένας αγρότης αγόραζε συνολικά 65 κιλά λίπασμα για κάθε στρέμμα, ενώ τώρα αγοράζει 35 κιλά λίπασμα για ένα κτήμα, διευκρινίζοντας παράλληλα ότι τότε 1 τόνος λίπασμα κόστιζε 250 – 300 ευρώ, ενώ σήμερα κοστίζει 450 – 600 ευρώ.

«Από το 2007 μέχρι σήμερα υπάρχει μεγάλη διαφορά στο θέμα των ποσοτήτων λιπασμάτων που αγοράζουν οι αγρότες. Δυστυχώς σήμερα σε πολλά στρέμματα «πέφτουν» ελάχιστες ποσότητες λιπασμάτων με αποτέλεσμα να παρατηρείται υπο-λίπανση. Αυτό έχει αντίκτυπο φυσικά στις καλλιέργειες, οι οποίες δέχονται λιγότερες ποσότητες λιπασμάτων σε σχέση με τις ανάγκες τους, με αποτέλεσμα να έχουν μικρές αποδόσεις και χαμηλή ποιότητα», επισημαίνει ο κ. Λέφας.

Μάλιστα, όπως αναφέρει ο ίδιος, με την υπο-λίπανση αρχικά μειώνεται η παραγωγή της καλλιέργειας, ενώ σταδιακά αδειάζουν τα αποθέματα του εδάφους. Στη συνέχεια για να συνέλθει ένα χωράφι και να γίνει και πάλι παραγωγικό θα απαιτηθούν συνεχείς και ισχυρές λιπάνσεις αρκετών ετών.

Από την πλευρά του ο γεωπόνος κ. Βασίλης Κατσαρός αναφέρει, ότι οι αγρότες έχουν απογοητευτεί από το κόστος των καλλιεργειών και σε πολλές περιπτώσεις αδυνατούν να ανταπεξέλθουν. «Οι ποσότητες λιπασμάτων που αγοράζονται σήμερα έχουν περιοριστεί στο μισό, σε σύγκριση με το παρελθόν. Από την πλευρά μας για να εξυπηρετήσουμε τον κόσμο δίνουμε πολλές φορές με πίστωση λιπάσματα και γεωργικά εφόδια και αυτό πολλές φορές είναι εις βάρος μας, καθώς σήμερα έχουμε οφειλές που φτάνουν ακόμη και τις 8.000 ευρώ».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου