ΤΟΠΙΚΑ

Δυστυχώς «τα παιδία παίζει» αυτή την ώρα

δυστυχώς-τα-παιδία-παίζει-αυτή-την-ώ-851206

Ομολογώ ότι δυσκολεύομαι να καταλάβω το «μούδιασμα» και την «οργή» της επίσημης ηγεσίας μας για την εμφανιζόμενη ως τελική πρόταση του κ. Νίμιτς. Δηλαδή τι καλύτερο περιμέναμε;
Πριν προχωρήσω, σημειώνω απλώς ότι στις 24 Φεβρουαρίου το κείμενο της στήλης μου με τον τίτλο « Με τον ΟΗΕ μιλάμε ή με τις ΗΠΑ;» προδίκαζε τι πρέπει να περιμένουμε:
«Τα παιδιά μας είναι τουλάχιστον πιο ειλικρινή από την «διεθνή κοινότητα».
Διό και… ξεκαρδίζονται ανταλλάσσοντας… εσεμεσάκια με όσους προσπαθούν να μας πείσουν ότι πρέπει να πάρουμε στα σοβαρά το ρόλο του κ. Μάθιου Νίμιτς, ως διαπραγματευτή που εκπροσωπεί τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών…Ο ΟΗΕ έχει απλώς αναδειχθεί σε μια… πολυέξοδη μετρέσα των ΗΠΑ, που έχει όλα τα δικαιώματα και τις ελευθερίες επιλογής μιας παραδουλεύτρας, την οποία το αφεντικό της την έχει καταστήσει ερωμένη του».
Όταν λοιπόν από το 1995 ο Αμερικανός διπλωμάτης κ. Νίμιτς προωθεί αυτό που το Στέϊτ Ντιπάρτμεντ διαμόρφωσε τότε ως «συμβιβαστική πρόταση» και όταν εμείς τότε το αποδεχθήκαμε όχι μεν ως λύση αλλά ως «βάση διαπραγμάτευσης», η συνέχεια ήταν αναμενόμενη.
Απλώς επί τρία χρόνια τώρα μας δουλεύουν ψιλό γαζί, με διαπραγματεύσεις επί διαπραγματεύσεων, για να καταλήξουν εκεί από όπου ξεκίνησαν.
Για όσους δεν θυμούνται τα πράγματα, παραθέτω από την επίσημη ιστοσελίδα του «ΑΠΕ» την επισκόπηση του Τύπου εκείνης της ημέρας:
ΤΑ ΝΕΑ: “Το όνομα “Δημοκρατία της Μακεδονίας – Σκόπια” προτείνουν οι Ηνωμένες Πολιτείες και ο ΟΗΕ. Η κυβέρνηση φαίνεται αποφασισμένη να δεχθεί τη συμβιβαστική αυτή ονομασία, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών κ. Μολυβιάτης θα ενημερώσει σήμερα τους πολιτικούς αρχηγούς.
Η ΕΣΤΙΑ: “Σύμφωνα με πληροφορίες, ο μεσολαβητής του ΟΗΕ κ. Νίμιτς προτείνει το όνομα “Δημοκρατία της Μακεδονίας-Σκόπια”, το οποίο φέρεται να αποδέχεται η ελληνική πλευρά”.
Η ΑΥΓΗ: “Σε συνθήκες πίεσης η κυβέρνηση αναζητεί σήμερα διακομματική συναίνεση για την αποδοχή της συμβιβαστικής πρότασης “Δημοκρατία της Μακεδονίας-Σκόπια”, με την οποία επιδιώκεται να κλείσει η 12χρονη διαφορά με την Π.Γ.Δ.Μ.

Φτάνουν αυτά ή να προσθέσω και άλλα;
Δυστυχώς, αντί να σφυρηλατούμε τούτες τις ώρες μια εθνική ενότητα απέναντι στην προκλητικότητα όχι πια των Σκοπίων αλλά της Ουάσιγκτον, “τα παιδία παίζει” με άσφαιρα πυρά κοινοβουλευτικών ασκήσεων.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου