ΤΟΠΙΚΑ

Η πρόληψη «αντίδοτο» στα εργατικά ατυχήματα

η-πρόληψη-αντίδοτο-στα-εργατικά-ατυ-649892

Η πρόληψη είναι το Α και το Ω προκειμένου να αποφεύγονται τα εργατικά ατυχήματα και εναπόκειται στους κοινωνικούς εταίρους Πολιτεία, Εργοδότες και Εργαζόμενους να το συνειδητοποιήσουν προκειμένου να δοθεί ιδιαίτερο βάρος και έτσι να επιτευχθεί ο στόχος της Υγείας και της Ασφάλειας στους χώρους εργασίας και παράλληλα να υπάρχει μείωση του κόστους αναλόγως όταν μία εταιρεία ελέγχεται ή ευθύνεται για μη τήρηση των κανόνων Υγείας και Ασφάλειας.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Βάσω Κυριαζή

(Φωτο: Ηλίας Καράτσαλος)

Αυτό επισημάνθηκε στην ημερίδα με θέμα: «Πρόληψη των κινδύνων στην εργασία με τη συμμετοχή όλων» που πραγματοποιήθηκε στο Βόλο από το Υπουργείο Εργασίας στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής εκστρατείας για την πρόληψη των κινδύνων στην εργασία και τη συμμετοχή όλων.

Το κατάμεστο Ξενία, από εργαζόμενους, μέλη Επιτροπών Υγιεινής και Ασφάλειας, στελεχών εταιρειών και εκπροσώπων μαζικών φορέων, ήρθε να επιβεβαιώσει ότι η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση έχουν πιάσει τόπο με επικεφαλή το ΣΕΠΕ Μαγνησίας που πρωτοποριακά εδώ και πολλά χρόνια έχει αναδείξει το θέμα της πρόληψης, γεγονός που επισημάνθηκε τόσο από τους εκπροσώπους του Υπουργείου Εργασίας όσο και από τους τοπικούς φορείς.

Ο αναπληρωτής προϊστάμενος της Γενικής Διεύθυνσης Υγείας και Ασφάλειας του Υπουργείου Εργασίας Αντ. Χριστοδούλου μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ υπογράμμισε ότι: «πρέπει να πειστούν όλοι οι κοινωνικοί εταίροι ότι η πρόληψη, όχι μόνο συνεισφέρει στην προστασία της ανθρώπινης ζωής, αλλά συμφέρει και οικονομικά, καθώς σε ολόκληρη την Ευρώπη η μη πρόληψη κοστίζει κατά μ.ο 4,5% του ΑΕΠ, ενώ ο κ. Αλέκος Καραγεωργίου, προϊστάμενος της Διεύθυνσης ΚΕΠΕΚ Κεντρικής Ελλάδος σημείωσε με έμφαση ότι ο ρόλος της συμμετοχής όλων των εταίρων, δηλαδή Πολιτείας, εργοδοτών και εργαζομένων, είναι καταλυτικός στον τομέα της πρόληψης, γι’ αυτό και όπως ανέφερε το ΣΕΠΕ στο Βόλο, έχει θέσει σε προτεραιότητα τη διαρκή ευαισθητοποίηση και ενημέρωση των εμπλεκομένων μερών.

Στους χαιρετισμούς τους, οι εκπρόσωποι των φορέων εμφανίστηκαν ένθερμοι υποστηρικτές της ανάγκης να δοθεί βάρος κυρίως στην πρόληψη, ενώ χαιρέτησαν με ιδιαίτερα εγκωμιαστικά σχόλια το έργο του ΣΕΠΕ στο Βόλο και τη συμβολή του στη μείωση εργατικών ατυχημάτων, αλλά και ευαισθητοποίησης εργοδοτών και εργαζομένων στον τομέα αυτό.

Εκ μέρους του ΣΕΒ Θεσσαλίας ο κ. Ευσταθίου σημείωσε, ότι η πρόληψη και η παιδεία σε τέτοια θέματα είναι απαραίτητα συστατικά, προκειμένου να υπάρχει πράγματι Υγεία και Ασφάλεια στους χώρους δουλειάς, ενώ ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Τέλης Μπασδάνης ανέφερε ότι στηρίζει τέτοιες πρωτοβουλίες, διότι έχουν στόχο να αφυπνίσουν τόσο τους εργοδότες όσο και τους εργαζόμενους στο σοβαρό τομέα της πρόληψης. Ο πρόεδρος του ΤΕΕ Σωκράτης Αναγνώστου χαιρέτησε τη μείωση των εργατικών ατυχημάτων ως γεγονός στην περιοχή, έσπευσε ωστόσο να σημειώσει ότι δεν είναι παρήγορο εάν σε αυτό συνέβαλε και η μείωση της απασχόλησης στη Μαγνησία, ενώ εκ μέρους της ΟΕΒΕΜ ο πρόεδρος Θαν. Σπύρου ανέφερε μεταξύ άλλων ότι: «η γνώση είναι δύναμη».

Στόχος η πλήρης εξάλειψη…

«Το θέμα της προστασίας της ανθρώπινης ζωής δεν έχει, δεν πρέπει να έχει, ημερομηνία λήξης σε ό,τι αφορά τις προσπάθειες, γι’ αυτό και ζητούμενο πάντα θα πρέπει να είναι η περαιτέρω μείωση των αιτίων πρόκλησης των ατυχημάτων, έως την πλήρη εξάλειψή τους στους χώρους δουλειάς.

Ειδικά υπό τις παρούσες συνθήκες της οικονομικής κρίσης, και τον ευτελισμό της εργατικής και ανθρώπινης αξίας, αυτή η προσπάθεια θα πρέπει να ενταθεί ακόμη περισσότερο, αφαιρώντας το πρόσχημα από τους εργοδότες εκείνους, που επιμένουν να θέτουν την ανθρώπινη ζωή σε κίνδυνο, για να διαφυλάξουν τα κέρδη τους», σημείωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΕΚΒ Θαν. Παπαδημόπουλος υπογραμμίζοντας επίσης ότι: «οι πολιτικές για την πρόληψη αλλά και η εφαρμογή τους σε εθνικό και επιχειρησιακό επίπεδο είναι θέμα καθαρά της Κεντρικής Κρατικής εξουσίας.

Έθεσε, τέλος, το πλαίσιο των ενεργειών που ζητά το σ.κ να εφαρμοστούν απαρέγκλιτα, όπως εντοπισμός των εργασιακών κινδύνων, πρώτα και κύρια με ευθύνη της ίδιας της Επιχείρησης (μείωση και εξάλειψή τους, με τη λήψη κατάλληλων μέτρων), καλόπιστη διαβούλευση μεταξύ διοίκησης, εργαζομένων αλλά και εκπροσώπων τους (Επιτροπή Υγείας και Ασφάλειας Εργαζομένων), για θέματα σχετικά με την Υγεία και την Ασφάλεια, κατά τακτά διαστήματα. Επίσης συστηματική εκπαίδευση για όλους τους εργαζομένους, σε ό,τι αφορά στις αρχές και στις πρακτικές, με πρόσθετη εξειδικευμένη εκπαίδευση για δυνητικά επικίνδυνες εργασίες που σχετίζονται με τον τομέα του καθενός, τακτικότερο Δειγματοληπτικό Έλεγχο τήρησης των μέτρων ασφάλειας από τις Εποπτικές Αρχές και αυστηρότερες κυρώσεις για τους μη τηρούντες πιστά την εργατική Νομοθεσία.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου