ΤΟΠΙΚΑ

Σοφές οι αποφάσεις της Δικαιοσύνης

σοφές-οι-αποφάσεις-της-δικαιοσύνης-650032

Εξαιρετικά σοφές χαρακτήρισε τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης σχετικά με τη Χρυσή Αυγή ο Αντεισαγγελέας Εφετών κ. Βασίλειος Φλωρίδης από το Βόλο, με αφορμή την εκδήλωση του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου και της Μητρόπολης Δημητριάδος για τον εορτασμό του Αγίου Διονυσίου, προστάτη των νομικών.

Ειδικότερα ο κ. Φλωρίδης ερωτηθείς αν ο πολίτης μπορεί να έχει εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη μετά το θέμα της Χρυσής Αυγής τόνισε χαρακτηριστικά: «Η Δικαιοσύνη, σε όλο αυτό το χρονικό διάστημα της μεταπολίτευσης που τη ζω ως ένας μέσης ηλικίας εισαγγελέας, έχει σταθεί πάρα πολύ υψηλά και πιστεύω ότι οι αποφάσεις της είναι εξαιρετικά σοφές ειδικά σ’ αυτό το κρίσιμο θέμα της Χρυσής Αυγής, το οποίο άπτεται τόσο του εγκλήματος όσο και της πολιτικής. Πιστεύω ότι οι αποφάσεις που πήρε και παίρνει είναι πάρα πολύ σοφές».

Στη συνέχεια ο κ. Φλωρίδης κατά την ομιλία του αναπτύσσοντας το θέμα: «Διαφθορά και Κράτος Δικαίου», επισήμανε ότι: «η διαφθορά του πολιτικού συστήματος είναι αυτή που έχει οδηγήσει τα πράγματα εδώ που είναι σήμερα. Όπως έλεγε και ο Γρηγόριος ο Θεολόγος «δεν χτυπάς τους πολιτικούς, αλλά το πολιτικό σύστημα». Συγκεκριμένα ο ίδιος έλεγε δεν χτυπάς την αίρεση, αλλά τον αιρετικό».

Ελαφρώς απαράδεκτο χαρακτήρισε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου κ. Αναστάσιος Βολιώτης, το θέμα που προέκυψε με τη διαρροή στοιχείων προστατευομένων μαρτύρων για το θέμα της Χρυσής Αυγής, διευκρινίζοντας, ωστόσο, ότι οι αποφάσεις της δικαιοσύνης βρίσκονται στο σωστό δρόμο.

«Ο Δικηγορικός Σύλλογος Βόλου ήταν πάντοτε υπέρμαχος της προσπάθειας που γίνεται για να αντιμετωπίσει τα κύματα αμφισβήτησης της δικαιοσύνης. Μιας δικαιοσύνης που βάλλεται τα τελευταία χρόνια, αλλά και τις τελευταίες ημέρες. Θεωρώ ότι η απόφαση η σημερινή (χθεσινή) σχετικά με το θέμα της Χρυσής Αυγής ήταν προς το σωστό δρόμο, αυτά τα οποία συνέβησαν και διέρρευσαν στα ΜΜΕ ήταν ελαφρώς απαράδεκτα, διότι κανένας δημοσιογράφος δεν είχε μπροστά του ολόκληρο το υλικό της ποινικής δίκης. Ο εισαγγελέας και ο ανακριτής είναι οι κατ’ εξοχήν υπεύθυνοι, οι οποίοι στο τέλος μίλησαν και κατά την κρίση μας νομίζω ότι μίλησαν σωστά», δήλωσε ο κ. Βολιώτης.

Τέλος, ο επίκουρος Καθηγητής της Νομικής Σχολής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης κ. Χρήστος Δετσαρίδης, αναφερόμενος στο θέμα της διαφθοράς στη δημόσια Διοίκηση και την αντιμετώπισή της μέσω του διοικητικού αυτοελέγχου, τόνισε: «θεωρώ ότι η διοίκηση έχει τη δυνατότητα να καταπολεμήσει τη διαφθορά, όχι μέσω των δικαστικών αρχών, αλλά μέσω των δικών της ελεγκτικών μηχανισμών, έτσι ώστε να θεραπεύει κάθε φαινόμενο προσβολής της νομιμότητας, ώστε στη συνέχεια να μη χρειαστεί ο πολίτης να προσφύγει στη δικαιοσύνη. Θεωρώ ότι υπάρχουν οι μηχανισμοί, υπάρχει η βούληση απλώς οι θεσμοί θα πρέπει να λειτουργήσουν όπως ακριβώς του προέβλεψε ο σοφός νομοθέτης».

ΑΘΗΝΑ ΤΣΙΡΓΗ

(Φωτο: Ηλίας Καράτσαλος)

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου