ΤΟΠΙΚΑ

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΠΑΠΑΤΟΛΙΑΣ: «Ήρθαμε στη Νομαρχία για να «σπάσουμε αυγά»

αποστολοσ-παπατολιασ-ήρθαμε-στη-νομ-851206

Της τακτικής των συγκρούσεων, κύριο χαρακτηριστικό της πολιτικής πορείας της νομαρχιακής αρχής το πρώτο έτος της θητείας της, υπεραμύνθηκε ο νομάρχης Μαγνησίας Απ. Παπατόλιας, στη διάρκεια της ανοιχτής συνέλευσης της παράταξης, χθες το απόγευμα, στο Forum, για τον απολογισμό του έργου της ΝΑΜ και τον προγραμματισμό νέας περιόδου.
«Ήρθαμε στη Νομαρχία για να «σπάσουμε αυγά». Δεν μας φοβίζουν οι συγκρούσεις. Αντιθέτως, τις επιδιώκουμε, όποτε απαιτείται να διασφαλίσουμε το συμφέρον του νομού και των πολιτών του» δήλωσε ο νομάρχης, ο οποίος έχει δεχθεί επικρίσεις.
Ανοίγοντας τη διαδικασία της ανοιχτής συνέλευσης της παράταξης «Μαγνησία-Νέα Εποχή», παρουσιάζοντας τον απολογισμό δράσης της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης το 2007, ο κ. Παπατόλιας ανέφερε ότι οι παρεμβάσεις δείχνουν «το πρόσωπο μιας Νομαρχίας μαχόμενης, με διάθεση για ρήξεις και για συγκρούσεις, με όλα εκείνα τα τοπικά κατεστημένα, τις αναχρονιστικές νοοτροπίες και τις συμπεριφορές που υπονομεύουν το τοπικό συμφέρον».
Απαρίθμησε μάλιστα και συγκεκριμένα παραδείγματα που καθιστούν πιο κατανοητή, όπως είπε, την τακτική των συγκρούσεων:
– με την Περιφέρεια Θεσσαλίας για τα έργα. Έκτοτε υιοθετήθηκαν από την Περιφέρεια όλες οι παρεμβάσεις της Νομαρχίας.
– με το ΥΠΕΧΩΔΕ για τον Περιφερειακό. Εγκρίθηκε επιπρόσθετη χρηματοδότηση 1,5 εκατ. ευρώ.
– με το ΥΠΕΧΩΔΕ για την Ε-65. Εξασφαλίστηκε δια στόματος υπουργού η δέσμευση για την αναβάθμιση της οδού Λάρισας-Τρίκαλα.
– με το ΥΠΕΧΩΔΕ για την αέρια ρύπανση. Αποσαφηνίστηκαν οι αρμοδιότητες ενός εκάστου.
– με την Περιφέρεια Θεσσαλίας για τους υδατικούς πόρους. Σήμερα η Περιφέρεια έκανε «σημαία», όπως είπε, όσα η Νομαρχία Μαγνησίας είχε επισημάνει.
– με την ΤΕΔΚ για τις αρμοδιότητες των χειμάρρων. Η ίδια αναγνώρισε πώς πρέπει να γίνεται η διαχείριση χειμάρρων και ρεμάτων.
Η λίστα των «περίφημων συγκρούσεων», όπως τις χαρακτήρισε, περιελάμβανε επίσης την αποζημίωση των αγροτών για τη μικροκαρπία, την πολεοδόμηση στην Κορώπη, τα αντιπλημμυρικά έργα στη Σκιάθο, την κατεδάφιση αυθαιρέτων στον αιγιαλό.
Ο νομάρχης ανέφερε ότι το πρώτο δωδεκάμηνο της θητείας της η νομαρχιακή αρχή εμφανίζει «θετικό ισοζύγιο» δράσεων και πρωτοβουλιών, ενώ υπογράμμισε ότι ένας από τους τομείς, στους οποίους η νομαρχιακή αρχή έθεσε ως προτεραιότητα μαζί με το περιβάλλον και την εξυπηρέτηση του πολίτη, ήταν ο συντονιστικός ρόλος της Νομαρχίας.
«Αυτό το ρόλο τον ασκήσαμε «με το παραπάνω», καθορίζοντας σε μεγάλο βαθμό τη θεματολογία της τοπικής πολιτικής ατζέντας», συμπλήρωσε.

Συμμετοχική διαδικασία
Στο περιθώριο της εκδήλωσης, μιλώντας για τους στόχους της ανοιχτής συνέλευσης της παράταξης, ο κ. Παπατόλιας δήλωσε:
«Η νομαρχιακή παράταξη, που έχει αναλάβει την ευθύνη της διοίκησης της Νομαρχίας, εμπνέεται από τις αξίες και δρα με βάση τις αρχές της κοινωνικής λογοδοσίας και του κοινωνικού ελέγχου. Έχουμε τη πεποίθηση ότι αν θέσουμε σε κριτικό έλεγχο το έργο μας από τους ενεργούς πολίτες, τότε και οι επιδόσεις της διοίκησης θα βελτιωθούν, αλλά και ο προγραμματισμός της δράσης μας θα είναι πιο συμμετοχικός, επομένως πιο κοντά στις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας. Αυτό κάνουμε σήμερα. Θέτουμε σε εφαρμογή μία συμμετοχική διαδικασία απολογισμού και προγραμματισμού της δράσης μας, για να δώσουμε τη δυνατότητα στον κάθε πολίτη να αξιολογήσει το έργο μας, να καταθέσει τις ιδέες και τις προτάσεις του για το μέλλον του νομού και για το ρόλο της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου