ΤΟΠΙΚΑ

ΣΤΟ ΧΘΕΣΙΝΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΒΟΛΟΥ Πολιτικό «μπρα ντε φερ»…

στο-χθεσινο-δημοτικο-συμβουλιο-βολου-851206

Σε πολιτικό « μπρα ντε φερ», που ενδεχομένως να σηματοδοτεί εφεξής και το πλαίσιο των σχέσεων ανάμεσα στις δημοτικές παρατάξεις που απαρτίζουν το Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου, εξελίχθηκε η χθεσινή συζήτηση για το θέμα της στάσης της Δημοτικής Αρχής στην πρόσφατη απεργία των εργαζομένων στους ΟΤΑ και η οποία, ως γνωστόν, πυροδότησε ένταση στις σχέσεις της Δημοτικής Αρχής με το Σύλλογο Εργαζομένων.
Μία συζήτηση που προκλήθηκε, ως απάντηση της Δημοτικής Αρχής σε σχετικές επερωτήσεις που είχαν καταθέσει οι παρατάξεις της μειοψηφίας.
Ειδικότερα στην πρόταση που έγινε από τον επικεφαλής του συνδυασμού ΑΝΟΙΚΤΉ ΠΟΛΙΤΕΙΑ κ. Μαργαρίτη Πατσιαντά όπως «το Δημοτικό Συμβούλιο υποστηρίζει την πρόταση που έχει υποβληθεί από τα κόμματα της αντιπολίτευσης για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το ασφαλιστικό», ακολούθησε ένα μπρα – ντε – φερ πολιτικών ελιγμών, όπου δοκιμάστηκαν εν δυνάμει πολιτικές συμμαχίες και συσχετισμοί, καθώς και πιθανές «διαρροές» στη συνοχή των δημοτικών ομάδων…
Πιο συγκεκριμένα τον πολιτικό χειρισμό του θέματος για λογαριασμό της Ομάδας Πλειοψηφίας ανέλαβε ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Απόστολος Φοινικόπουλος, ο οποίος συμφώνησε με την πρόταση του κ. Πατσιαντά.. Στη θέα της σύμπλευσης των δύο δημοτικών ομάδων, η μείζονα μειοψηφία απάντησε με την πρότασή της για ονομαστική ψηφοφορία, σε μία προφανή προσπάθειά της να δει τη στάση που θα τηρούσε ο πολιτικά ομογάλακτός της, Αντιδήμαρχος Καθαριότητας κ. Βαγγέλης Καπούλας. Ο τελευταίος από την πλευρά του, όπως διαφάνηκε, δεν είχε ιδιαίτερη δυσκολία να ψηφίσει «όχι», αφού έτσι ήταν σύμφωνος με την πάγια θέση που εκφράζει τον τελευταίο ενάμισι χρόνο, ότι δηλαδή είναι μέλος σε ένα αυτοδιοικητικό συνδυασμό υπό τον Αλέκο Βούλγαρη, που δεν έχει χαρακτηριστικά που είναι αυστηρά προσανατολισμένα στο χώρο της Κεντροαριστεράς, αλλά στη λογική επίλυσης των μεγάλων προβλημάτων της πόλης.
Σε αυτό τον διευκόλυνε και η τοποθέτηση του Δημάρχου Αλέκου Βούλγαρη που είχε σπεύσει πριν από λίγο να υπογραμμίσει ότι «στο Δημοτικό Συμβούλιο δεν υπάρχουν ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ.». Στην πρόταση των κ.κ. Πατσιαντά και Φοινικόπουλου συστοιχήθηκε και η ΔΑΣ με τους κ.κ. Παππά και Νίκου, ενώ η μείζονα μειοψηφία επέλεξε το δρόμο της αποχής, πλην του κ. Αργ. Κοπάνα που ψήφισε επίσης «όχι».
Μετά την υπερψήφιση της πρότασης για δημοψήφισμα, οι πολιτικοί ελιγμοί συνεχίστηκαν, αυτή τη φορά από την πλευρά της ΔΑΣ που ζήτησε «να υιοθετηθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο ψήφισμα, με το οποίο θα τάσσεται με τον αγώνα των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και παράλληλα θα καταγγέλλεται κάθε απόπειρα απεργοσπαστικού μηχανισμού». Στη συγκεκριμένη πρόταση της ΔΑΣ συστοιχήθηκαν οι κκ. Μήτρου, Πατσιαντάς, αφού από την πλευρά του ο κ. Φοινικόπουλος, εκφράζοντας τις απόψεις της πλειοψηφίας, υποστήριξε ότι με τον τρόπο αυτό επιχειρείται από την πίσω πόρτα να αιωρείται αιχμή κατά της Δημοτικής Αρχής, γι΄ αυτό και πρότεινε όπως το Σώμα συστοιχηθεί με την δήλωση του Δημάρχου του προπερασμένου Σαββάτου, που ετάσσετο με τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στους Δήμους και τις οικονομικές διεκδικήσεις των ΟΤΑ όλης της χώρας, παρέχοντας έτσι εμμέσως πλην σαφώς και πολιτική κάλυψη στο στενό συνεργάτη της Ομάδας Πλειοψηφίας Βαγγέλη Καπούλα. Τελικά οι δύο προτάσεις μπήκαν σε ψηφοφορία με την πρόταση της πλειοψηφίας να συγκεντρώνει 15 ψήφους (απουσίαζαν οι κ κ. Δερβένης, Καραγιάννη, Κουντουράς, και Πελεκάνος), ενώ η πρόταση της μειοψηφίας συγκέντρωσε 11 ψήφους.

Η συζήτηση
Πριν τους πολιτικούς ελιγμούς μεταξύ των δημοτικών παρατάξεων που όπως είχε σπεύσει να επισημάνει στην τοποθέτησή του ο Γιώργος Δανηλόπουλος «ο καθένας εδώ έχει την πολιτική του διαδρομή που δεν μπορεί να ακυρωθεί», ενώ κάποια στιγμή ο Δήμαρχος Βόλου Αλέκος Βούλγαρης δεν έκρυψε την απογοήτευσή του για το γεγονός ότι οι… τηλεοπτικές κάμερες ήταν σε διαρκή επιφυλακή καθ’ όλη τη διάρκεια της συζήτησης, προκειμένου να απαθανατίσουν τις εκρήξεις και τις κορώνες των ομιλητών της μίας ή της άλλης πλευράς, υπογραμμίζοντας ότι το ίδιο ενδιαφέρον θα πρέπει να υπάρχει και για άλλες σημαντικές και καταλυτικές παρεμβάσεις, που αφορούν στο μέλλον της πόλης, όπως είναι το Ρυθμιστικό Σχέδιο, το Στρατηγικό και Επιχειρησιακό Σχέδιο του Δήμου κ.α.
Προηγουμένως ο ίδιος ο δήμαρχος ήταν ο στόχος, κυρίως της μείζονος μειοψηφίας, που τον κατηγόρησε για ανεπαρκή διαχείριση της πρόσφατης κρίσης, ενώ έκανε λόγο και για ανεπιτυχή προσπάθεια του δημάρχου να ισορροπήσει ανάμεσα σε αντίρροπες θέσεις που υπάρχουν μέσα στην ομάδα του.
Οι σύμβουλοι της πλειοψηφίας που πήραν στη συνέχεια το λόγο και πιο συγκεκριμένα οι κ.κ. Στάμος, Τσαμπρινός και Ζιάκας παρείχαν πλήρη στήριξη στις κινήσεις που έγιναν από την πλευρά του δημάρχου, αφήνοντας παράλληλα αιχμές για την ανάλγητη κυβερνητική πολιτική και για τη διατάραξη που επέρχεται, όπως είπαν, στην κοινωνική συνοχή, λόγω του ασφαλιστικού.
Από την πλευρά του ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Καθαριότητας σημείωσε ότι οι κινήσεις του έγιναν κάτω από το πρίσμα, ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των εργαζομένων στην καθαριότητα δεν συμμετείχε στη απεργία, ενώ τόνισε με έμφαση ότι δεν ασκήθηκε καμία απολύτως πίεση στους εργαζόμενους και υπογράμμισε ότι ανάλογα ποσοστά μη συμμετοχής υπήρχαν κατά τη διάρκεια της απεργίας και σε άλλες δημοτικές υπηρεσίες (Πολεοδομία, Τεχνικές Υπηρεσίες κ.α). Ο κ. Καπούλας είπε ακόμη ότι τις τρεις πρώτες μέρες η χωματερή ήταν ανοικτή και δεν περιφρουρούνταν από απεργούς, ενώ σημείωσε ότι η παράνομη χωματερή άνοιξε, όταν μετά το τριήμερο της Καθαρής Δευτέρας οι απεργοί έκλεισαν το ΧΥΤΑ και τα σκουπίδια, που είχαν αποκομιστεί από τα απορριμματοφόρα, έπρεπε να αδειάσουν τα φορτία τους.
Στη συνεδρίαση μίλησαν ακόμη η πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων και μέλη του Γενικού Συμβουλίου της ΠΟΕ / ΟΤΑ, που επέμεναν να κάνουν λόγο για απεργοσπαστικό μηχανισμό στο Δήμο Βόλου, κάτι που δεν το δέχθηκαν στις τοποθετήσεις τους οι κ.κ. Βούλγαρης, και Φοινικόπουλος, αφού όπως είπαν, δεν χρησιμοποιήθηκαν ούτε εργολάβοι, ούτε εργαζόμενοι που απασχολούνται εκτός του Δήμου.
Από την πλευρά τους οι σύμβουλοι της ΔΑΣ και ο Μαργαρίτης Πατσιαντάς για λογαριασμό της ΑΝΟΙΚΤΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ, υπογράμμισαν την ανάγκη να σταματήσει η «γάγγραινα» των υπερωριών και ζήτησαν αντί υπερωριών να γίνουν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, μέσω ΑΣΕΠ.
Το λόγο για να τοποθετηθεί ζήτησε και ο εκπρόσωπος της Παρέμβασης Πολιτών κ. Τάκης Κολώνιας, αλλά δεν του δόθηκε από το προεδρείο, με τον πρόεδρο του Δ.Σ. κ. Βαγγέλη Παπαστεργίου να δίνει υποσχέσεις ότι κάτι ανάλογο θα προβλέπεται με την επικείμενη αναμόρφωση του καταστατικού λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου