ΤΟΠΙΚΑ

Εισέπραττε για τρία χρόνια τη σύνταξη του νεκρού πατέρα του!

εισέπραττε-για-τρία-χρόνια-τη-σύνταξη-650346

Βαριά ποινή από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Βόλου

Ποινή φυλάκισης τριών ετών με τριετή αναστολή επέβαλε το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Βόλου σε 64χρονο, ο οποίος εισέπραττε για μία τριετία τη σύνταξη του νεκρού πατέρα του!

Ο 64χρονος κάθισε στο εδώλιο του κατηγορουμένου για απάτη κατ’ εξακολούθηση ιδιαίτερα μεγάλης αξίας. Την ποινική δίωξη άσκησε σε βάρος του Εισαγγελέας του Βόλου μετά από προκαταρκτική εξέταση. Την ποινική διαδικασία κίνησε το ΙΚΑ, το οποίο μετά από διασταύρωση στοιχείων διαπίστωσε ότι ο δικαιούχος της σύνταξης είχε πεθάνει, ωστόσο, η είσπραξη συνεχίζονταν χρόνια μετά το θάνατό του.

Από την ακροαματική διαδικασία προέκυψε ότι ο συνταξιούχος του ΙΚΑ απεβίωσε στις 6/4/2008. Ωστόσο, ο θάνατός του έμεινε κρυφός, σύμφωνα με το κατηγορητήριο. Ο 64χρονος γιος του ήταν συνδικαιούχος του τραπεζικού λογαριασμού, μέσω του οποίου πληρώνονταν η σύνταξη, η οποία συνέχιζε να «τρέχει» για πολλούς μήνες μετά.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο κατηγορούμενος από 1η Μαϊου 2008 -δηλαδή από τον επόμενο μήνα του θανάτου του δικαιούχου συνταξιούχου- μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2011, οπότε έγινε αντιληπτή η απάτη και διεκόπη η καταβολή των χρημάτων στον τραπεζικό λογαριασμό, εισέπραξε συνολικά 54.000 ευρώ.

Στην απολογία του ο κατηγορούμενος ισχυρίστηκε ότι δεν γνώριζε πως τα χρήματα που εισέπραττε ήταν από τη σύνταξη του θανόντος πατέρα του και θεωρούσε ότι τα ποσά που τραβούσε κάθε μήνα από τον τραπεζικό λογαριασμό προέρχονταν από ένα επίδομα, το οποίο περίμενε να πληρωθεί.

Το δικαστήριο στάθηκε αυστηρό απέναντι σε μία ακόμη περίπτωση απάτης έναντι ασφαλιστικών ταμείων, επιβάλλοντας ποινή φυλάκισης τριών ετών με αναστολή, κατά της οποίας ο 64χρονος άσκησε έφεση.

Είναι η δεύτερη περίπτωση καταδίκης από τα ποινικά δικαστήρια του Βόλου για υπόθεση είσπραξης σύνταξης νεκρού. Συνολικά το ΙΚΑ Βόλου έχει διαπιστώσει οκτώ παρόμοιες υποθέσεις, οι οποίες έχουν πάρει το δρόμο για τη Δικαιοσύνη.

Εκτός από το ποινικό μέρος των υποθέσεων, το ΙΚΑ Βόλου κινεί τις διαδικασίες για την είσπραξη των χρημάτων είτε με κατάσχεση χρηματικών ποσών σε λογαριασμούς, είτε με κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων.

ΒΑΣΩ ΣΑΜΑΚΟΒΛΗ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου