ΤΟΠΙΚΑ

ΣΚΟΠΕΛΟΣ: Στάχτη 2.500 στρέμματα πευκοδάσους

σκοπελοσ-στάχτη-2-500-στρέμματα-πευκοδάσ-851206

Απόλυτα ελεγχόμενη είναι πλέον η κατάσταση στο νησί της Σκοπέλου, καθώς κατασβέστηκαν όλες οι εστίες της πυρκαγιάς που ξέσπασε το απόγευμα της Δευτέρας, ενώ οι δυνάμεις πυρόσβεσης αλλά και οι κάτοικοι του νησιού παραμένουν σε επιφυλακή για ευνόητους λόγους. Η πύρινη λαίλαπα κατέστρεψε στο πέρασμά της 2.500 περίπου στρέμματα πυκνού πευκοδάσους, που αποτελούσε το “καμάρι του νησιού”, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις. Οι τιτάνιες προσπάθειας που κατέβαλαν οι πυροσβετικές δυνάμεις, οι οποίες κατέφθασαν στην περιοχή, από κοινού με τους δασοπυροσβέστες και τους εθελοντές του νησιού, απέτρεψαν την καταστροφή των σπιτιών που βρίσκονται στον οικισμό του Αγνώντα. Υπενθυμίζεται ότι η περιοχή του Αγνώντα ήταν το επίκεντρο της φωτιάς, η οποία επεκτάθηκε λόγω των θυελλωδών ανέμων που έπνεαν στην περιοχή προς την κατεύθυνση του Ελικοδρόμιου και του Στάφυλου αντίστοιχα.
Συνεπεία της πυρκαγιάς καταστράφηκε ολοσχερώς το δίκτυο ύδρευσης στην περιοχή του Αγνώντα και όπως εκτιμά ο δήμαρχος Σκοπέλου κ. Βασιλούδης “πρέπει να αποκατασταθεί άμεσα η ζημιά στο δίκτυο ύδρευσης του Αγνώντα, που υπερβαίνει τα 250.000 ευρώ”. Οπως αναφέρει παράλληλα ο κ. Βασιλούδης “είχαμε την διαβεβαίωση του Υπουργού Εσωτερικών κ. Παυλόπουλου, του Υφυπουργού κ. Νάκου και του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Γκούπα ότι θα υπάρξει άμεση χρηματοδότηση, προκειμένου να αποκατασταθεί το συντομότερο δυνατό και με συνοπτικές διαδικασίες, χωρίς καθυστέρηση, το πολύ μεγάλο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί”.
Στο μεταξύ οι εστίες της πυρκαγιάς περιορίστηκαν μετά από πολύωρη, ολονύκτια μάχη με τις φλόγες, χάρη στη συνδρομή των ισχυρών δυνάμεων που τέθηκαν ευθύς εξ αρχής επί ποδός, αλλά και των πυροσβεστικών και χωματουργικών οχημάτων που μεταφέρθηκαν χθες στο νησί μέσω του Jet Ferry προς ενίσχυση των αντίστοιχων δομών του Δήμου Σκοπέλου. Καθ όλη την διάρκεια της χθεσινής ημέρας συνεχίστηκαν οι πυρετώδεις προσπάθειες των πυροσβεστικών δυνάμεων και των μηχανημάτων για την κατάσβεση όλων των μετώπων της πυρκαγιάς, που έθεσε το νησί της Σκοπέλου σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Τα αίτια της πυρκαγιάς δεν έχουν ακόμη διευκρινιστεί και διερευνώνται από το Ανακριτικό Τμήμα της Πυροσβεστική Υπηρεσία Βόλου.
Στο μεταξύ 400 στρέμματα με ελαιόδενδρα έκαψε η πυρκαγιά που ξέσπασε προχθές το μεσημέρι στην περιοχή Κουκουλέικα του Δήμου Σηπιάδας και τέθηκε υπό έλεγχο αργά το βράδυ της περασμένης Δευτέρας τόσο με τις προσπάθειες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, όσο και των κατοίκων.

Ο κ. Καρτάλης

Με αφορμή την πυρκαγιά στη Σκόπελο ο βουλευτής Μαγνησίας κ. Κώστας Καρτάλης σε γραπτή του δήλωση αναφέρει μεταξύ άλλων:

«Η κρατική μηχανή μπορεί να λειτούργησε – με την πάντα συγκινητική συνεισφορά των πυροσβεστών, των τοπικών αρχών αλλά και των κατοίκων της Σκοπέλου – όταν ξέσπασε η πυρκαγιά, όμως παραμένει ανοικτό το θέμα της προληπτικής προστασίας των δασών αλλά και των ελλείψεων σε ανθρώπινο δυναμικό και σε πυροσβεστικό εξοπλισμό. Οι ελλείψεις αυτές απαντώνται σε όλη τη Μαγνησία και μειώνουν το αξιόμαχο του Πυροσβεστικού Σώματος, που καλείται για μία ακόμη περίοδο να ξεπεράσει τον εαυτό του. Οι ελλείψεις μεγιστοποιούνται στα νησιά των Σποράδων, καθώς οι δυσκολίες πρόσβασης οδηγούν πάντα σε καθυστέρηση σε ό,τι αφορά στη μεταφορά ενισχύσεων, με αποτέλεσμα την απώλεια πολύτιμου χρόνου. Φοβάμαι ότι η ετοιμότητα αντιμετώπισης των δασικών πυρκαγιών για τη φετινή περίοδο θα είναι χειρότερη από αυτήν του προηγούμενου χρόνου, γιατί οι χρηματοδοτήσεις για την πολιτική προστασία είναι πενιχρές και δεν επαρκούν ώστε να εκτελεστεί μία σοβαρή εργασία καθαρισμού δασικών περιοχών, η διάνοιξη δασικών οδών για τα πυροσβεστικά οχήματα ή η διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών. Χαρακτηριστικά επισημαίνεται ότι για τα τρία νησιά των Σποράδων αγγίζουν το «εκκωφαντικό» ποσόν των 35.000 ευρώ το έτος, δηλαδή περίπου 12.000 ευρώ για κάθε νησί.
Μου φαίνεται τραγικό ορισμένοι να πανηγυρίζουν για «το μη χείρον βέλτιστον», για την απώλεια δηλαδή («μόλις»!!!) 3.000 στρεμμάτων δάσους στη Σκόπελο. Στόχος πρέπει να είναι η προστασία και του τελευταίου στρέμματος δασικής έκτασης.»

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου