ΤΟΠΙΚΑ

Καφέ με… βερεσέ

καφέ-με-βερεσέ-651602

Αυξάνονται κατά γεωμετρική πρόοδο τα τεφτέρια σε αρκετά τοπικά καφενεία, λόγω της κρίσης, ενώ πολλαπλασιάζοντας αντίστοιχα, οι οφειλές πελατών φτάνουν σε ειδικές περιπτώσεις μέχρι και το ποσό των 1.000 ευρώ. «Υπάρχουν καλοπληρωτές, αλλά και αρκετοί οι οποίοι εξοφλούν σε μηνιαία βάση το χρέος τους, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις τα χρέη συσσωρεύονται για μεγάλο χρονικό διάστημα, ένα χρόνο και πλέον, με αποτέλεσμα ο οφειλέτης να αδυνατεί εκ των πραγμάτων να ανταποκριθεί», αναφέρει χαρακτηριστικά ιδιοκτήτης κεντρικού καφέ, ο οποίος επιθυμεί να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Η οικονομική στενότητα που αντιμετωπίζει η πλειοψηφία, σε συνάρτηση με την ραγδαία αύξηση των τοπικών καφέ, έχουν ως αποτέλεσμα τη μείωση του καθημερινού τζίρου, με ανάλογες συνέπειες για τους ίδιους τους επαγγελματίες. Η φράση: «βρισκόμαστε σε δεινή θέση, δεν μπορούμε πλέον να ανταπεξέλθουμε στις υποχρεώσεις μας. Αδυνατούμε να πληρώσουμε το ενοίκιο, τις ασφαλιστικές μας εισφορές», ακούγεται ολοένα και πιο συχνά τα τελευταία χρόνια. Η νέα τάξη πραγμάτων που έχει διαμορφωθεί, δυσχεραίνει, όπως είναι προφανές, την καθημερινότητα των καταναλωτών, κατ’ επέκταση δε και των επαγγελματιών, διότι λειτουργούν, αμφότεροι, ως συγκοινωνούντα δοχεία.

Παρά το γεγονός ότι οι τιμές ακολουθούν την κατιούσα και οι προσφορές αυξάνονται, στο πλαίσιο του ανταγωνισμού, εντούτοις, η αδυναμία πληρωμής διατηρείται σε δεκάδες περιπτώσεις. Το σημείο που δημιουργεί εντονότερο προβληματισμό είναι ότι: «δεν μπορεί πλέον ο κόσμος να πληρώσει τις υποχρεώσεις του», όπως αναφέρουν επαγγελματίες της πόλης, οι οποίοι γίνονται παράλληλα αποδέκτες των προβλημάτων που αντιμετωπίζει μεγάλο ποσοστό της τοπικής κοινωνίας. «Πιστεύω ότι τα προβλήματα είναι μια αλυσίδα, διότι αν δεν έχει ο ένας να πληρώσει, δεν έχει ούτε ο διπλανός του», σχολιάζει ιδιοκτήτης κεντρικού καφέ.

Τα τεφτέρια που αυξάνονται διαρκώς τα τελευταία χρόνια, δημιουργούν «πονοκέφαλο» στους επαγγελματίες, οι οποίοι ατενίζουν με έντονο σκεπτικισμό και ανάλογο προβληματισμό το μέλλον, εκφράζοντας, ωστόσο, την ευχή να επέλθει σύντομα η πολυπόθητη ανάκαμψη για όλους. Από την άλλη πλευρά η απόλαυση του καθημερινού καφέ, παραμένει αναλλοίωτη για τους καταναλωτές, πάνω και πέρα από την κρίση, έστω κι αν ταυτίζεται σε ορισμένες περιπτώσεις με την έννοια του βερεσέ.

ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου