ΤΟΠΙΚΑ

ΕΡΕΥΝΑ: Παρελθόν το πρωινό για τους μαθητές

ερευνα-παρελθόν-το-πρωινό-για-τους-μαθ-851206

Κανονικό πρωινό παίρνει μόνο ένα στα δύο παιδιά του δημοτικού σχολείου. Τα υπόλοιπα βάζουν το σχολικό σακίδιο στον ώμο και κατευθύνονται στο σχολείο τους, χωρίς να έχουν φάει τίποτε ή έχοντας πιει μόνο γάλα.

Ενώ το 70% των μαθητών λένε ότι παίρνουν φαγητό από το σπίτι για να φάνε στο σχολείο, αυτό γίνεται σε καθημερινή βάση μόνο από έναν στους τρεις μαθητές.
Πάνω από τα μισά παιδιά αγοράζουν σε καθημερινή βάση φαγητό από έξω, συνήθεια-«καθρέφτης» των αλλαγών στη διατροφή της ελληνικής οικογένειας, αφού σε ένα μεγάλο ποσοστό πλέον των νοικοκυριών αγοράζουν έτοιμα τα καθημερινά γεύματα.
Τα στοιχεία για τις διατροφικές συνήθειες των παιδιών προέκυψαν από έρευνα με τη συμπλήρωση ερωτηματολογίου από τους μαθητές της Ε’ και Στ’ τάξης του 1ου Δημοτικού Σχολείου Βόλου.
Από τις υπόλοιπες απαντήσεις του ερωτηματολογίου προέκυψε ότι μόνο το 50% των μαθητών φαίνεται ότι ακολουθεί τους κανόνες της υγιεινής διατροφής.
Τα ενδιαφέροντα συμπεράσματα της έρευνας, που έγινε στο πλαίσιο του προγράμματος Αγωγής Υγείας παρουσιάστηκαν σε εκδήλωση, την περασμένη Τετάρτη, με πρωτοβουλία των Συλλόγων Διδασκόντων των 1ου και 25ου Δημοτικών Σχολείων Βόλου με θέμα «Υγιεινή Διατροφή-Παιδική Παχυσαρκία».
Τα αποτελέσματα από τις απαντήσεις των μαθητών των δύο μεγαλύτερων τάξεων παρουσίασε η διευθύντρια του 1ου Δημοτικού Σχολείου Βόλου Αργυρώ Παρασκευά. Σημείο στο οποίο στάθηκε είναι ότι ένα στα τρία παιδιά δεν τρώει πρωινό, ενώ σχεδόν δύο στα τρία παιδιά αγοράζουν σε καθημερινή βάση φαγητό απ΄ έξω, γεγονός που δείχνει, όπως επισήμανε, ότι έχει γίνει στροφή στις διατροφικές συνήθειες της οικογένειας με απομάκρυνση από τους κανόνες υγιεινής διατροφής.
Αναλυτικά, στο ερώτημα «τρως συνήθως πρωινό», μόνο το 58,8% των μαθητών απάντησε καταφατικά.
Μόνο γάλα πίνει το πρωί το 20,6% των παιδιών, το 26,98% τρώει γάλα και δημητριακά, ενώ το πρωινό για τρεις στους δέκα μαθητές περίπου αποτελείται από ψωμί, βούτυρο, μέλι και γάλα.
Το 73% των μαθητών παίρνει φαγητό στο σχολείο από το σπίτι, όμως από αυτό το ποσοστό μόλις για το 31,7% αποτελεί καθημερινή συνήθεια. Αντίστοιχο ποσοστό μαθητών παίρνει φαγητό από το σπίτι μερικές ημέρες την εβδομάδα, ενώ το 36,5% μερικές φορές το μήνα.
Μισοί και πλέον από τους μαθητές (55%) απάντησαν ότι αγοράζουν φαγητό για το σχολείο από έξω. Μάλιστα για το 57,14% είναι κάτι που το πράττει σε ημερήσια βάσης, ενώ το 28,57% μερικές ημέρες της εβδομάδας.
Η συνήθεια των μαθητών να αγοράζουν φαγητό από έξω αντικατοπτρίζει τις συνήθειες της οικογένειας. Τα παιδιά στην ερώτηση «πόσο συχνά αγοράζετε φαγητό από έξω για το σπίτι;» απάντησαν σε ποσοστό 31% καθημερινά, το 35% τρεις φορές την εβδομάδα, το 19% μία φορά την εβδομάδα και μόλις το 15% ποτέ ή σπάνια.
Τουλάχιστον οι μαθητές απάντησαν στο σύνολό τους ότι πίνουν από μία έως τρεις φορές γάλα την ημέρα, ενώ το 57,3% μια φορά εβδομαδιαίως τρώει ψάρι. Μεγάλο ποσοστό καταναλώνει σε εβδομαδιαία βάση λαδερά ή όσπρια από μία έως τρεις φορές, ενώ σε ότι αφορά στα φρούτα, απουσιάζουν από το καθημερινό διατροφολόγιο για το 25% των μαθητών. Καθημερινά σαλάτα απάντησε ότι τρώει το 66% των παιδιών.
Αναψυκτικά πίνει καθημερινά το 42%, μία ή δύο φορές την εβδομάδα το 37% και ποτέ ή σπάνια το 21%.
Την εκδήλωση, στην οποία παρουσιάστηκαν τα συμπεράσματα από την έρευνα, προλόγισε ο διευθυντής του 25ου Δημοτικού Σχολείου Βόλου Γεώργιος Πολύζος, ο οποίος τόνισε ότι σκοπός της εκδήλωσης ήταν η ενημέρωση, η ευαισθητοποίηση και η ενεργοποίηση μαθητών και γονέων σε θέματα σωστής διατροφής. Ενεργοποίηση αναγκαία, όπως είπε, μπροστά στην ανησυχητική αύξηση της παιδικής παχυσαρκίας, που μόνο η σωστή διατροφή μπορεί να αντιμετωπίσει.
Πρόσθεσε δε ότι το φαινόμενο της παχυσαρκίας «έχει τέτοια διεισδυτικότητα, που κατάφερε να αλώσει μέχρι και τις νεότερες και ευαίσθητες τάξεις του πληθυσμού μας».
Κεντρικοί ομιλητές ήταν η καρδιολόγος Ελένη Λαζάκη, ο ψυχολόγος Αργύρης Μπίρης, ο διατροφολόγος Παναγιώτης Ζήσης και ο καθηγητής Φυσικής Αγωγής Γιώργος Παντζαβέλης.
Ο καθένας από τη δική του σκοπιά παρείχε μια άρτια, υπεύθυνη και έγκυρη ενημέρωση, δίνοντας πολύτιμες συμβουλές στους παρευρισκόμενους γονείς. Ακολούθησε συζήτηση, στην οποία οι εισηγητές κλήθηκαν και απάντησαν σε όλες τις απορίες που εκφράστηκαν.
«Ασφαλώς ήταν μια ενδιαφέρουσα εκδήλωση, που κατέδειξε ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που ταλανίζουν την ελληνική κοινωνία και απέδειξε ότι το σχολείο, που είναι ένα ζωντανό κομμάτι της, πρέπει να παίρνει θέση σε αυτά. Ειδικά στην Ελλάδα, στη χώρα της μεσογειακής διατροφής με τις τόσες ευεργετικές επιδράσεις για την υγεία, είναι ανεπίτρεπτο να έχουμε φτάσει στο σημείο του πληθυσμιακού συναγερμού, σε ό,τι αφορά στο συγκεκριμένο φαινόμενο», επισήμαναν οι διοργανωτές της εκδήλωσης.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου