ΤΟΠΙΚΑ

ΔΙΑΒΗΤΗΣ: 7.000 κάρτες στο Νοσοκομείο Βόλου

διαβητησ-7-000-κάρτες-στο-νοσοκομείο-βόλο-851206

Επτά χιλιάδες ασθενείς από σακχαρώδη διαβήτη, στη συντριπτική τους πλειοψηφία τύπου 2, παρακολουθούνται από το Ενδοκρινολογικό Τμήμα του Αχιλλοπούλειου Νοσοκομείου Βόλου.
Τα περιστατικά της πάθησης-«επιδημίας» πολλαπλασιάζονται με τραγικούς ρυθμούς χρόνο με το χρόνο, ενώ έντονη ανησυχία προκαλούν τα ολοένα και αυξανόμενα περιστατικά του παιδικού και νεανικού διαβήτη, ο οποίος στη Μαγνησία εκτιμάται ότι πλήττει το 9% των ανηλίκων.
Η Ενδοκρινολόγος, υπεύθυνη του Ενδοκρινολογικού Ιατρείου του Νοσοκομείου Βόλου Γεωργία Κάσση για πολλοστή φορά έκρουσε «καμπανάκι κινδύνου», μιλώντας στη χθεσινή εκδήλωση που διοργάνωσε η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Μαγνησίας και το Γραφείο της αντινομάρχη Υγείας Ντίας Βουβαλούδη, με θέμα την παχυσαρκία και τον σακχαρώδη διαβήτη.
Το Ενδοκρινολογικό Ιατρείο στο Αχιλλοπούλειο, σύμφωνα με την κ. Κάσση, έχει 7.000 κάρτες διαβητικών ή εν δυνάμει διαβητικών, ενηλίκων και ανηλίκων.
Εκτιμάται ότι τα περιστατικά αυξάνονται σε ποσοστό 4% κάθε χρόνο.
Στη συντριπτική τους πλειοψηφία και συγκεκριμένα περίπου το 90% οι ασθενείς βρίσκονται αντιμέτωποι με τον διαβήτη τύπου 2 και το υπόλοιπο 10% με τον διαβήτη τύπου 1. Στην «πρώτη γραμμή» βρίσκονται άτομα παχύσαρκα ακόμη και μικρά παιδιά.
Ανοίγοντας την εκδήλωση, η αντινομάρχης Υγείας-Πρόνοιας και Κοινωνικών Θεμάτων Ντία Βουβαλούδη, παρομοίασε την παχυσαρκία και τον σακχαρώδη διαβήτη με «σιωπηρούς δολοφόνους».
Πρόκειται για δύο παθήσεις, όπως είπε, που συνδέονται άμεσα μεταξύ τους και συνεχίζουν να λαμβάνουν διαστάσεις επιδημίας.
Η κ. Βουβαλούδη παρουσίασε στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία το 2006 οι πάσχοντες από σακχαρώδη διαβήτη ήταν 230 εκατομμύρια, ενώ στα 300 εκατομμύρια υπολογίζονται οι παχύσαρκοι.
Για την άμεση συσχέτιση παχυσαρκίας και σακχαρώδη διαβήτη μίλησε και η κ. Κάσση.
Όπως είπε, άτομα παχύσαρκα εμφανίζουν μεγαλύτερες πιθανότητες να παρουσιάσουν διαβήτη και συγκεκριμένα τύπου 2.
Δυσμενής εξέλιξη που έχει σημάνει «συναγερμό» είναι ότι ο διαβήτης τύπου 2, ο οποίος παλαιότερα αποτελούσε τον διαβήτη του ενήλικα, έχει ξεπεράσει κάθε όριο ηλικίας και προσβάλει διαρκώς περισσότερα παιδιά και εφήβους.
Το πρόβλημα, σύμφωνα με την κ. Κάση, είναι οι επιπτώσεις που μπορεί να προκαλέσει ο διαβήτης, καθώς αποτελεί μία από τις κύριες αιτίες αύξησης της θνησιμότητας κατά 40% από καρδιαγγειακά και εγκεφαλικά επεισόδια.
«Οι παγκόσμιες διαστάσεις των ασθενειών έχουν ήδη λάβει μορφή επιδημίας και αυξάνονται χρόνο με το χρόνο, ενώ η Ελλάδα, κατέχει δυστυχώς τη δεύτερη θέση μετά τη Γιουγκοσλαβία σε επίπεδο Ε.Ε., αναφορικά με τα ποσοστά ασθενών που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη και είναι παχύσαρκα», επισήμανε η Ενδοκρινολόγος και ανέφερε ότι η παχυσαρκία δεν έχει ηλικία….
Αφορά ακόμη και βρέφη ενός έτους και αυξάνεται κλιμακωτά στις ηλικιακές ομάδες από 1 έτους έως 6, από 7 έως 15 ετών και από 15 έως 19 ετών.
Στην τελευταία ηλικιακή κατηγορία, οι παχύσαρκοι είναι κυρίως τα αγόρια, καθώς τα κορίτσια από την ηλικία των 13 ετών περίπου ξεκινούν τη φροντίδα της σιλουέτας τους.
Στο μεταξύ, στο περιθώριο της εκδήλωσης, η αντινομάρχης Υγείας αναφέρθηκε στους εκτενείς ελέγχους των αρμόδιων υπηρεσιών της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης στα σχολικά κυλικεία, προκειμένου στους μαθητές να προσφέρονται υγιεινά τρόφιμα.
Στην εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα στο Δημαρχείο Βόλου, ο διευθυντής της Χειρουργικής Κλινικής του Αχιλλοπούλειου Αθ. Λιούπης μίλησε για το «Διαβητικό Πόδι».
Πρόκειται για την υπ’ αριθμό ένα δυσμενή επιπλοκή του σακχαρώδη διαβήτη, κατάσταση, η οποία οδηγεί σε ακρωτηριασμούς των κάτω άκρων.
Στην Ελλάδα, υπολογίζεται ότι περίπου 6.000 διαβητικοί ασθενείς χάνουν κάθε χρόνο ένα άκρο από τον σακχαρώδη διαβήτη.
Ομιλητής ήταν και ο Οφθαλμίατρος του Νοσοκομείου Βόλου Β. Χρόνης, ο οποίος μίλησε για τη Διαβητική Αμφιβληστροειδοπάθεια.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου