ΤΟΠΙΚΑ

Ψηφίστηκε το ασφαλιστικό νομοσχέδιο

ψηφίστηκε-το-ασφαλιστικό-νομοσχέδιο-851206

Η συζήτηση της πρώτης ενότητας των άρθρων του νομοσχεδίου (άρθρα 1-139) ολοκληρώθηκε με ονομαστική ψηφοφορία που ζήτησε το ΠΑΣΟΚ με 152 ψήφους υπέρ και 122 κατά, (ψήφισαν 264 βουλευτές). Δεν καταργείται η δυνατότητα συνταξιοδότησης λόγω 37ετίας, ανεξαρτήτως ηλικίας.
Όπως ανακοίνωσε η υπουργός Απασχόλησης Φ. Πάλλη Πετραλιά αποσύρεται, η διάταξη του νομοσχεδίου με την οποία οριζόταν, ότι και για τη συνταξιοδότηση των ασφαλισμένων του ΙΚΑ κ.λ.π. με 37 χρόνια ασφάλιση απαιτείται ως όριο ηλικίας το 58ο έτος
Μεγάλη ασφαλιστική μεταρρύθμιση χαρακτήρισε το σχετικό νομοσχέδιο η υπουργός Απασχόλησης Φάνη Πάλλη – Πετραλιά, δηλώνοντας υπερήφανη που ήταν η αρμόδια υπουργός για αυτή τη μεγάλη τομή που γίνεται, όπως τόνισε, στο ασφαλιστικό.
Ακόμα, η υπουργός Απασχόλησης τόνισε ότι θεώρησε λογικό, μετά τη σχετική πρόταση που έκαναν τόσο τα κόμματα της αντιπολίτευσης, όσο και βουλευτές της συμπολίτευσης, να προχωρήσει στην κατάργηση του ορίου ηλικίας για τα 37 χρόνια εργασίας.
Η κ. Πετραλιά προχώρησε σε μια ακόμα αλλαγή κάνοντας, εν μέρει δεκτή, πρόταση 13 βουλευτών της ΝΔ να ισχύσουν ευεργετικές διατάξεις για τη συνταξιοδότηση 1.500 εργαζομένων σε αγροτικούς συνεταιρισμούς που οδηγούνται σε κλείσιμο. Σύμφωνα με τη νέα ρύθμιση προβλέπεται ότι το καθεστώς λειτουργίας των συνεταιρισμών μπορεί να παραταθεί μέχρι το 2010, αντί του 2013 που πρότειναν οι βουλευτές, ώστε να μπορέσουν να εξασφαλίσουν δικαίωμα συνταξιοδότησης όσοι έχουν 25 χρόνια εργασίας και έχουν συμπληρώσει το 45ο έτος της ηλικίας τους.
Στο μεταξύ η Υπουργός Απασχόλησης Φάνη Πάλλη-Πετραλιά, απαντώντας σε αναφορά βουλευτών του ΠΑΣΟΚ ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αποφάνθηκε ότι η ρύθμιση του νομοσχεδίου για το Ταμείο των Υπαλλήλων της Τράπεζας της Ελλάδος “είναι ασύμβατη με το κοινωνικό δίκαιο”, τόνισε πως οι υπάλληλοι της Τράπεζας της Ελλάδος εντάσσονται στο εθνικό δίκαιο.
Για το ίδιο θέμα, ο Υπουργός Οικονομίας Γ.Αλογοσκούφης είπε ότι η κυβέρνηση θα απευθυνθεί στην ΕΚΤ, αλλά η γνώμη που επικρατεί είναι ότι με τη θέσπιση της υποχρέωσης της ΤτΕ να καταβάλει το παραπάνω ποσό στο ΙΚΑ/ΤΕΑΜ, δεν παραβιάζεται η απαγόρευση της νομισματικής χρηματοδότησης.
Από την πλευρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Χρ. Παπουτσής εκτίμησε ότι έτσι εκτίθεται η χώρα, που “ετοιμάζεται να σκύψει το κεφάλι και να εισπράξει καρπαζιά”. Η επιλογή σας, πρόσθεσε, είναι να βυθίσετε το ΙΚΑ και να στρέψετε τον κόσμο στην ιδιωτική ασφάλιση.
Παράλληλα, ο κ. Παπουτσής άσκησε κριτική στο δημοσιογραφικό κλάδο ότι η απεργία του αυτές τις ημέρες στέρησε από το λαό την ενημέρωση για τα τεκταινομένα στη Βουλή.

Αντιπαράθεση
Έντονοι λεκτικοί διαξιφισμοί ανάμεσα στους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ σημειώθηκαν τα μεσάνυχτα στην Ολομέλεια της Βουλής.
Η αντιπαράθεση ξεκίνησε όταν ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Παπουτσής μίλησε για “παραπλάνηση του σώματος” και για “υποκλοπή ακόμα και των ψήφων βουλευτών της ΝΔ, κατά παράβαση της νομιμότητας”, όπως είπε.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Πάνος Παναγιωτόπουλος αντέδρασε, λέγοντας ότι “η εκσυγχρονιστική ηγεσία υπό τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη συνήψε συμμαχία με το πιο αντιδραστικό κομμάτι συμμαχιών”.
Οι αναφορές αυτές του κ. Παναγιωτόπουλου προκάλεσαν τις έντονες αντιδράσεις βουλευτών του ΠΑΣΟΚ που φώναζαν από τα έδρανα κάνοντας λόγο για υβριστές και απαράδεκτους χαρακτηρισμούς, δημιουργώντας οξύτατες αντιδράσεις από τη πτέρυγα της ΝΔ.
Τελικά τα πνεύματα ηρέμησαν με τις παραινέσεις του προεδρεύοντος του Σώματος, Γιώργου Σούρλα.

Διαμαρτυρία
Μουσική διαμαρτυρία έξω από την Βουλή διοργάνωσαν χθες βράδυ η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ, ζητώντας να μην ψηφιστεί το νομοσχέδιο για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση. Οι συγκεντρωμένοι εξέφρασαν την αντίθεσή τους στην ασφαλιστική μεταρρύθμιση και δήλωσαν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους μέχρι ο νόμος να καταργηθεί στην πράξη.
Την εκδήλωση διαμαρτυρίας αμαύρωσαν ωστόσο, μικρής έκτασης επεισόδια, που σημειώθηκαν όταν ομάδα λίγων ατόμων από τον αντιεξουσιαστικό χώρο επιτέθηκαν στις αστυνομικές δυνάμεις με πέτρες και μπουκάλια. Από την πλευρά τους οι αστυνομικοί απάντησαν με περιορισμένη χρήση δακρυγόνων, τρέποντας σε φυγή τους αντεξουσιαστές.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου