ΤΟΠΙΚΑ

ΑΕΡΙΑ ΡΥΠΑΝΣΗ: Η Νομαρχία συμφώνησε με την ΑΓΕΤ

αερια-ρυπανση-η-νομαρχία-συμφώνησε-με-851206

Για αποκατάσταση των σχέσεων εμπιστοσύνης και ειλικρίνειας μεταξύ της ΑΓΕΤ και της τοπικής κοινωνίας, κάνει λόγο ο Νομάρχης Μαγνησίας, μετά τη χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Κοινωνικής Διαβούλευσης.
Σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά, οι εκπρόσωποι του εργοστασίου της ΑΓΕΤ παρουσίασαν μία συνοπτική έκθεση προόδου των περιβαλλοντικών έργων, για την υλοποίηση των οποίων είχαν δεσμευτεί ενώπιον της NAM και της τοπικής κοινωνίας. Έτσι η Επιτροπή είχε την ευκαιρία να ελέγξει εάν και κατά πόσον τηρούνται οι δεσμεύσεις της εταιρίας με ρυθμούς συμβατούς με τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας. Όπως επεσήμανε ο Νομάρχης Μαγνησίας κ. Παπατόλιας μετά το τέλος της συνεδρίασης, «έγινε ένα σημαντικό βήμα για την αποκατάσταση των σχέσεων εμπιστοσύνης και ειλικρίνειας μεταξύ της ΑΓΕΤ και της τοπικής κοινωνίας. Ας μη λησμονούμε ότι οι σχέσεις αυτές έχουν δοκιμαστεί σκληρά το τελευταίο χρονικό διάστημα, προκαλώντας ανησυχία και φόβο στους συμπολίτες μας.
Διαπιστώσαμε ότι έχει συντελεστεί σημαντική πρόοδος στον τομέα της εγκατάστασης των υβριδικών φίλτρων, αφού έχει ήδη προχωρήσει η παραγγελία τους από την ιταλική εταιρία REDECAM, ενώ παράλληλα δόθηκε η διαβεβαίωση της εταιρίας, με την επίδειξη επίσημων εγγράφων, ότι τα φίλτρα θα εγκατασταθούν νωρίτερα από το προβλεπόμενο, μέσα στο τελευταίο τρίμηνο του 2008.
Επισημάναμε εμφατικά στην εταιρία τα προβλήματα που δημιουργούνται από τη σημαντική καθυστέρηση του ΥΠΕΧΩΔΕ να εγκρίνει τη νέα Μ.Π.Ε. της ΑΓΕΤ, στην οποία περιλαμβάνονται οι δεσμεύσεις της απέναντι στη Νομαρχία. Προς το σκοπό αυτό, λαμβάνοντας υπόψη και το σχετικό έγγραφο του Συνηγόρου του Πολίτη, αποφασίσαμε να ζητήσουμε κοινή συνάντηση στο ΥΠΕΧΩΔΕ μεταξύ των εκπροσώπων της Νομαρχίας, της ΑΓΕΤ και του Υπουργείου με θέμα την επίλυση των προβλημάτων για την ταχεία έγκριση της Μ.Π.Ε.
Τέλος, στην πρόταση της Επιτροπής να επιστραφεί στην τοπική κοινωνία η αποζημίωση που εισέπραξε η ΑΓΕΤ για τις απαλλοτριώσεις που σχετίζονταν με το έργο του Περιφερειακού, η εταιρία δήλωσε την ετοιμότητά της να συνεισφέρει στον τόπο και να αποδώσει την αποζημίωση μετά από σχετική απόφαση των οργάνων διοίκησής της.
Στην επιτροπή κοινωνικής διαβούλευσης συμφωνήθηκε από κοινού ότι η επόμενη συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί μετά από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της μελέτης που έχει αναθέσει η Νομαρχία για την ποσοστιαία συμβολή των πηγών ρύπανσης.
Το επόμενο βήμα θα είναι και το πιο σημαντικό, δεδομένου ότι με βάση τα αποτελέσματα της μελέτης ο κάθε φορέας θα αναλάβει πλέον συγκεκριμένα τις ευθύνες που του αναλογούν για τη λήψη μέτρων που θα συμβάλλουν στην ολοκληρωμένη αντιμετώπιση του προβλήματος της αέριας ρύπανσης», κατέληξε ο κ. Παπατόλιας.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου