ΤΟΠΙΚΑ

Οπλίζουν το Κόσοβο οι ΗΠΑ

οπλίζουν-το-κόσοβο-οι-ηπα-851206

Η απόφαση των Ηνωμένων Πολιτειών να προμηθεύσουν όπλα στο Κόσοβο είναι ένα “κακό βήμα” που απειλεί να επιδεινώσει την κατάσταση, δήλωσε ο απερχόμενος Σέρβος πρωθυπουργός Βόισλαβ Κοστούνιτσα, σύμφωνα με το πρακτορείο Τανγιούγκ.
Η απόφαση αυτή είναι “ένα νέο κακό βήμα της Ουάσιγκτον, μετά την αναγνώριση της μονομερούς ανεξαρτησίας του Κοσόβου”, δήλωσε ο Κοστούνιτσα σε συνέντευξή του που θα δημοσιευτεί αύριο στην εφημερίδα “Βετσέρνιε Νόβοστι” και της οποίας αποσπάσματα μετέδωσε το Τανγιούγκ.
Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους ενέκρινε προχθές την προμήθεια όπλων στο Κόσοβο ως ένδειξη της εγκαθίδρυσης σχέσεων με την κυβέρνησή του, μετά την αναγνώριση της ανεξαρτησίας του νέου κράτους.
“Υπάρχουν ήδη υπερβολικά πολλά όπλα στο Κόσοβο και, αντί να εξοπλίσουν ακόμη περισσότερο τους Αλβανούς, οι ΗΠΑ θα έπρεπε να επανέλθουν στο σεβασμό του διεθνούς δικαίου και του καταστατικού χάρτη του ΟΗΕ”, δήλωσε ο Κοστούνιτσα προσθέτοντας: “Το Κόσοβο δεν έχει ανάγκη από νέα όπλα, αλλά από νέες διαπραγματεύσεις”.

Συναντήσεις στην Πρίστινα
Οι Αλβανοί στην Π.Γ.Δ.Μ., θα συμβάλουν με εποικοδομητικό τρόπο, ώστε τα Σκόπια να αναγνωρίσουν την ανεξαρτησία του Κοσόβου, το συντομότερο δυνατό, δήλωσε χθες ο Αλί Αχμέτι, πρόεδρος του κόμματος «Ένωση για την Δημοκρατική Ένταξη» (DUI), μετά τις συναντήσεις που είχε στην Πρίστινα, με τον πρόεδρο και τον πρωθυπουργό του Κοσόβου, Φατμίρ Σεϊντίου και Χάσιμ Θάτσι, αντίστοιχα.
Οι κ.κ. Σεϊντίου και Θάτσι συναντήθηκαν χθες στην Πρίστινα και με τους προέδρους άλλων δύο αλβανικών κομμάτων από την Π.Γ.Δ.Μ., όχι όμως και με τον πρόεδρο του «Δημοκρατικού Κόμματος Αλβανών» (DPA), Μέντουχ Θάτσι ο οποίος επικαλέστηκε φόρτο εργασίας και δεν πήγε στην Πρίστινα.
Ο Μέντουχ Θάτσι, το τελευταίο διάστημα, φέρεται κατά του Χάσιμ Θάτσι. Σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου των Σκοπίων, ο πρωθυπουργός του Κοσόβου έχει αποστασιοποιηθεί από την γενικότερη πολιτική που ακολουθεί ο Μέντουχ Θάτσι στην Π.Γ.Δ.Μ.. Ο τελευταίος, κατηγόρησε χτες τον πρωθυπουργό του Κοσόβου, ότι συμπεριφέρεται «σαν πρωθυπουργός της Μακεδονίας». Μέχρι πριν μερικούς μήνες, τα κόμματα του Μέντουχ Θάτσι στην Π.Γ.Δ.Μ. και του Χάσιμ Θάτσι στην Πρίστινα, διατηρούσαν άριστες σχέσεις μεταξύ τους.

Η Βουλγαρία

Η βουλγαρική κυβέρνηση αποφάσισε να αναγνωρίσει χθες την ανεξαρτησία του Κοσόβου και να εγκαθιδρύσει διπλωματικές σχέσεις σε επίπεδο πρεσβευτών ανακοίνωσε η κυβερνητική υπηρεσία Τύπου.
Προχθές, η Σόφια είχε ανακοινώσει με τη Βουδαπέστη και το Ζάγκρεμπ, δύο άλλους γείτονες της Σερβίας, πως θα αναγνωρίσει αυτό το νέο βαλκανικό κράτος που κήρυξε την ανεξαρτησία του στις 17 Φεβρουαρίου.
Καθώς η πιο άμεση οδός των Βουλγάρων προς την κεντρική και τη δυτική Ευρώπη περνάει από τη Σερβία, επιχειρηματικοί κύκλοι εκφράζουν ανησυχία για ενδεχόμενες δυσκολίες έπειτα απ αυτήν την πολιτική απόφαση για την αναγνώριση του νέου κράτους.

Παραιτήθηκε ο διοικητής της UNMIK
Ο πολιτικός διοικητής της UNMIK στην πόλη Μιτρόβιτσα του Κοσόβου, Τζέραρντ Γκαλούτσι κατέθεσε στο γενικό γραμματέα του ΟΗΕ την παραίτησή του, η οποία ωστόσο δεν έγινε αποδεκτή.
Στέλεχος της UNMIK που ζήτησε να τηρηθεί η ανωνυμία του ανέφερε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ότι ο Αμερικανός διπλωμάτης στην επιστολή παραίτησής του εκφράζει την αντίθεσή του στον τρόπο που πραγματοποιήθηκε η επιχείρηση αποκατάστασης της τάξης στα δικαστήρια της Μιτρόβιτσα την περασμένη Δευτέρα.
Ο κ. Γκαλούτσι διαφώνησε με την επιλογή της ημέρας για την υλοποίηση της επιχείρησης με δεδομένο ότι η 17η Μαρτίου ήταν η επέτειος των θλιβερών γεγονότων του 2004 όταν Αλβανοί εξτρεμιστές επιτέθηκαν σε σερβικούς θύλακες στο κεντρικό Κόσοβο.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου