ΤΟΠΙΚΑ

Το δημοψήφισμα για το ασφαλιστικό

το-δημοψήφισμα-για-το-ασφαλιστικό-851206

Αν και χθες οι ειδήσεις δεν κυκλοφορούσαν εύκολα λόγω της απεργίας των ηλεκτρονικών μέσων της Αθήνας, οι ειδήσεις περί αναστολής των κινητοποιήσεων έφταναν και στην Περιφέρεια. Οι ομοσπονδίες, η μία μετά την άλλη, ύστερα από πολυήμερο σκληρό απεργιακό αγώνα, αποφάσιζαν την αναστολή των κινητοποιήσεων. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, οι διατάξεις του ασφαλιστικού νομοσχεδίου θα ψηφιζόταν αργά χθες το βράδυ από την Ολομέλεια της Βουλής.
Από τα πρώτα στοιχεία είναι εμφανές ότι δεν πρόκειται για το τέλος των αγωνιστικών κινητοποιήσεων. Ούτε βέβαια θα γίνει τόσο εύκολα αποδεκτό το ασφαλιστικό νομοσχέδιο και τα όσα εις βάρος των εργαζομένων προβλέπει.
Φαίνεται όμως ότι το συνδικαλιστικό κίνημα κάνει ένα διάλειμμα ανασυγκρότησης, προκειμένου να καταμετρήσει τι κέρδισε από τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις και τι έχασε από την ψήφιση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου.
Είναι μάλλον εμφανές ότι βρισκόμαστε σε μια φάση αλλαγής της στρατηγικής των διεκδικήσεων και των κινητοποιήσεων. Αυτό που θα απασχολήσει τις επόμενες μέρες την κοινή γνώμη, θα είναι το αίτημα για δημοψήφισμα σχετικά με τα όσα προβλέπει το ασφαλιστικό. Το διατύπωσαν σαφώς χθες τόσο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος κάλεσε ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ να υποστηρίξουν την πρότασή του, όσο και η ηγεσία της ΓΣΕΕ, η οποία υποστήριξε ότι για μια τέτοια μείζονος σημασίας υπόθεση πρέπει να τοποθετηθούν σαφώς και δια της ψήφου τους οι πολίτες. Η πρόταση φαίνεται ενδιαφέρουσα και τα επιχειρήματα της κυβέρνησης, άσχετα από τα όσα προβλέπονται συνταγματικά περί δημοψηφισμάτων, θα καταστούν αδύναμα στην περίπτωση απόρριψης μιας τέτοιας πρότασης. Το μόνο επιχείρημα -και αυτό όχι καίριας σημασίας- στην πρόταση για δημοψήφισμα είναι ότι αυτή ήρθε κάπως αργά και μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου. Κατά τα λοιπά όποιος την αρνείται, μάλλον θέλει να αποφασίζει ερήμην του λαού.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου