ΤΟΠΙΚΑ

Κινδυνεύουν «θηρία» σε Ιταλία και Ισπανία

κινδυνεύουν-θηρία-σε-ιταλία-και-ισπ-851206

Τα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα μπήκαν ή πλησιάζουν στην τελική τους ευθεία. Ο τίτλος της πρωταθλήτριας δεν έχει κριθεί ακόμα σε καμία από τις μεγάλες ποδοσφαιρικά χώρες της Ευρώπης, αλλά ο χάρτης του Τσάμπιονς Λιγκ της επόμενης αγωνιστικής περιόδου συνεχίζει να διαμορφώνεται.
Για τη χώρα μας τα δεδομένα δεν έχουν αλλάξει, και όπως είναι σήμερα ο Ολυμπιακός θα είναι στον τρίτο προκριματικό γύρο και, αν προκριθεί απ’ αυτόν, θα βρεθεί στο τρίτο γκρουπ δυναμικότητας κλήρωσης του Τσάμπιονς Λιγκ.

Αγγλία: «Κλειδωμένες» τρεις θέσεις

Μπορεί η μάχη για την κατάκτηση του φετινού τίτλου στην Πρέμιερσιπ να φουντώνει όσο το πρωτάθλημα φτάνει προς το τέλος του, οι τρεις από τις τέσσερις θέσεις που οδηγούν όμως και του χρόνου στην κορυφαία ευρωπαϊκή διασυλλογική διοργάνωση (είτε απευθείας στους ομίλους είτε μέσω του τρίτου προκριματικού) δύσκολα θα αλλάξουν χέρια. Οι Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Αρσεναλ και Τσέλσι μόνο εάν «αυτοκτονήσουν» δεν θα καταλάβουν τις τρεις πρώτες θέσεις, με αποτέλεσμα όλο το ενδιαφέρον να εστιάζεται στο ποια ομάδα θα τις ακολουθήσει. Οι Λίβερπουλ και Εβερτον χαρακτηρίζονται ως τα απόλυτα φαβορί, με τους «ρεντς» να έχουν ένα μικρό προβάδισμα, καθώς εκτός από το γεγονός ότι βρίσκονται τρεις βαθμούς μπροστά από τα «ζαχαρωτά» φιλοξενούν τα τελευταία και στο «Ανφιλντ». Φυσικά, η ομάδα του Ράφα Μπενίτεθ στα οκτώ παιχνίδια που απομένουν μέχρι το τέλος θα κληθεί να δώσει δύο ντέρμπι και μάλιστα εκτός έδρας με Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και Αρσεναλ. Από την άλλη πλευρά, η συμπολίτισσά της Εβερτον έχει και αυτή πολύ δύσκολα ματς, καθώς εκτός από τον αγώνα στο «Ανφιλντ» φιλοξενεί την Τσέλσι, ενώ την προτελευταία αγωνιστική ταξιδεύει στο Λονδίνο για να αντιμετωπίσει την Αρσεναλ. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε περίπτωση που η Λίβερπουλ καταφέρει να κατακτήσει το Τσάμπιονς Λιγκ και τερματίσει στην τέταρτη θέση, τότε η Αγγλία θα έχει τη δυνατότητα να διαθέτει τρεις ομάδες στους ομίλους, ενώ εάν οι «ρεντς» στεφθούν πρωταθλητές Ευρώπης και χάσουν την τέταρτη θέση από την Εβερτον, τότε θα πάρουν αυτόματα τη θέση της τελευταίας, καθώς δεν επιτρέπεται από τους κανονισμούς μιας χώρας να διαθέτει πέντε ομάδες στο Τσάμπιονς Λιγκ.

Γαλλία: Η μάχη για την 3η θέση

Με την πρωταθλήτρια Γαλλίας Λιόν να έχει εξασφαλίσει τη μία θέση του Τσάμπιονς Λιγκ, καθώς δεν γίνεται να βγει… τέταρτη, η μάχη γίνεται για τα άλλα δύο εισιτήρια, με την Μπορντό να είναι το μεγάλο φαβορί για τη δεύτερη θέση και την απευθείας είσοδο στους ομίλους και τις Νανσί, Μαρσέιγ να διεκδικούν το τρίτο, με συνέπεια η μάχη προβλέπεται συγκλονιστική μέχρι το φινάλε. Η Μπορντό, έχοντας 55 βαθμούς, στις 9 αγωνιστικές που απομένουν χρειάζεται 12 πόντους για να μην κινδυνέψει, ενώ είναι εξαιρετικά πιθανό με 67 πόντους να πάρει και τη 2η θέση. Η Νανσί, που έχει πάει ανέλπιστα καλά και δείχνει αξιοθαύμαστη σταθερότητα για μικρομεσαία ομάδα που δεν έχει παίξει ξανά πρωταγωνιστικό ρόλο, θα κληθεί από εδώ και πέρα να διαχειριστεί την πίεση, ενώ η Μαρσέιγ -που έχει πιο δύσκολο πρόγραμμα- θα πρέπει μεταξύ άλλων να νικήσει πάση θυσία την Μπορντό, αλλά να πάρει αποτελέσματα με Λιόν, Μονακό, ομάδες που δεν πρόκειται να της χαριστούν.

Ιταλία: Τέσσερις… γάμοι και μία… κηδεία

Στην Ιταλία τα εισιτήρια για το Τσάμπιονς Λιγκ είναι τέσσερα -οι δύο πρώτοι περνούν απευθείας στους ομίλους, ενώ ο τρίτος και ο τέταρτος της βαθμολογίας στα προκριματικά- και οι διεκδικητές τους πέντε. Ο λόγος για τις Ιντερ, Ρόμα, Γιουβέντους, Φιορεντίνα και Μίλαν, με τη σειρά κατά την οποία βρίσκονται στον πίνακα. «Ιντερίστι» και «Ρωμαίοι» μόνο αν έρθουν τα πάνω κάτω δεν θα βάλουν το όνομά τους στα γκρουπ της επόμενης ευρωπαϊκής διοργάνωσης. Η μάχη, λοιπόν, για τις δύο θέσεις που απομένουν δίνεται ανάμεσα στις άλλες τρεις ομάδες.

Αν το πρωτάθλημα τελείωνε αυτήν τη στιγμή, την κηδεία θα την έκαναν οι Μιλανέζοι, οι οποίοι επιπλέον και σε σχέση με τους άλλους δύο «μνηστήρες» συνεχίζουν τη διεκδίκηση από μειονεκτική θέση, αφού Γιουβέντους και Φιορεντίνα υπερτερούν.
Οι παίκτες του Κάρλο Αντσελότι, που έχασαν έδαφος και προχθές, θα γνωρίζουν σε μεγάλο βαθμό αν το σκηνικό θα ανατραπεί υπέρ τους την Κυριακή, αφού η Γιούβε παίζει με Ιντερ και η Φιορεντίνα με Λάτσιο.

Γερμανία: Μένουν δύο εισιτήρια

Τέσσερις ομάδες διεκδικούν στο γερμανικό πρωτάθλημα τα δύο εισιτήρια για το Τσάμπιονς Λιγκ πίσω από αυτό που φαίνεται ότι έχει ήδη τσεκάρει η Μπάγερν Μονάχου . Η ήττα της Βέρντερ Βρέμης από τη Βόλφσμπουργκ την περασμένη Κυριακή έφερε ανακατατάξεις και θα άφηνε, αν το πρωτάθλημα τελείωνε τώρα, εκτός Τσάμπιονς Λιγκ την ομάδα του Τόμας Σάαφ. Αυτήν τη στιγμή το Αμβούργο θα ήταν απευθείας σε όμιλο και η Λεβερκούζεν θα έπαιζε στον τρίτο προκριματικό γύρο, σε μάχη που είναι όμως εντελώς ανοιχτή και πιθανή σε κάθε έκβαση.

Η Βέρντερ Βρέμης, που βρίσκεται σήμερα βαθμολογικά στη δυσχερέστερη θέση, έχει βατό πρόγραμμα, με εξαίρεση τα δύο εκτός έδρας παιχνίδια ενάντια στο Αμβούργο (32η αγωνιστική) και στη Λεβερκούζεν (34η), τις δύο άμεσες ανταγωνίστριές της δηλαδή για το… σεντόνι. Το Αμβούργο έχει τρεις πολύ επικίνδυνες εκτός έδρας αποστολές στο Βόλφσμπουργκ, στη Στουτγκάρδη και στο Βερολίνο, αλλά και το εντός έδρας παιχνίδι ενάντια στη Σάλκε. Η Λεβερκούζεν έχει δύο «αγκάθια» εκτός έδρας (Μπάγερν Μονάχου, Ντόρτμουντ) και το ματς στο «BayArena» με τη Στουτγκάρδη.

Οποιαδήποτε πρόβλεψη αυτήν τη στιγμή είναι πολύ παρακινδυνευμένη και κανένας δεν μπορεί να αποκλείσει την περίπτωση να μπει «σφήνα» στην τριάδα η Σάλκε, ακόμα και η Στουτγκάρδη, σε περίπτωση που κάνει σερί νικών αντίστοιχο με αυτό που έκανε την περασμένη σεζόν και την οδήγησε στην κατάκτηση του πρωταθλήματος.

Ισπανία: Τρεις και ο… κούκος

Η Ρεάλ και η Μπαρτσελόνα στην Ισπανία θα είναι οι δύο από τις τέσσερις ομάδες που θα εκπροσωπήσουν τη χώρα στο επόμενο Τσάμπιονς Λιγκ. Λογικά και η Βιγιαρεάλ έχει πάρα πολλές πιθανότητες να τις ακολουθήσει, οπότε ουσιαστικά απομένει μία θέση για τέσσερις ομάδες: Ατλέτικο, Σεβίλλη, Εσπανιόλ, Σανταντέρ. Με βάση την αγωνιστική κατάσταση των ομάδων αυτή την περίοδο, η Σεβίλλη και η Ατλέτικο μοιάζουν να είναι ένα βήμα πιο μπροστά, με κύρια αντίπαλο την Εσπανιόλ, αφού όλοι θεωρούν πως πολύ δύσκολα η Σανταντέρ θα αντέξει ως το τέλος. Η Σεβίλλη είναι σε εξαιρετική κατάσταση εδώ και αρκετές αγωνιστικές, η Ατλέτικο παρά τα σκαμπανεβάσματά της αντέχει ακόμη και πολλά θα κριθούν τις τρεις αγωνιστικές που ακολουθούν. Οι δύο ομάδες παίζουν μαζί στη Σεβίλλη αυτό το Σαββατοκύριακο και στη συνέχεια η Ατλέτικο έχει πιο εύκολο πρόγραμμα, με τους Σεβιλλιάνους να αντιμετωπίζουν τις Ρεάλ και Βιγιαρεάλ τις δύο επόμενες αγωνιστικές.

Ολλανδία: Ολα ανοιχτά

Η Αϊντχόφεν το χει κάνει συνήθεια αυτή την περίοδο να… γκελάρει και να βάζει στο παιχνίδι του τίτλου (που σημαίνει αυτομάτως έξοδο στο Τσάμπιονς Λιγκ) και τις άλλες ομάδες. Το προχθεσινό ντέρμπι με τον Αγιαξ δεν ανέδειξε νικητή (0-0) και η Αϊντχόφεν αγκαλιάζει τον τίτλο και τη μία θέση για το Τσάμπιονς Λιγκ. Από κει και πέρα, η άλλη θέση θα βγει από τα καθιερωμένα μπαράζ των ομάδων από τις θέσεις 2-5, όπου (πλην μιας εκ των προαναφερθεισών) για τις άλλες τρεις θέσεις παλεύουν πέντε ομάδες (Φέγενορντ, Μπρέντα, Χίρενφεϊν, Χρόνιγχεν και Τβέντε). Η διαφορά των πέντε αυτών ομάδων είναι πέντε βαθμοί, με ισάριθμα ματς να απομένουν, και τίποτα δεν μπορεί να θεωρηθεί δεδομένο αυτήν τη στιγμή.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου