ΤΟΠΙΚΑ

ΒΟΡΕΙΕΣ ΣΠΟΡΑΔΕΣ: Χρυσάφι το εισιτήριο των πλοίων

βορειεσ-σποραδεσ-χρυσάφι-το-εισιτήρι-851206

Κοινή επιστολή στον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας από την αντινομάρχη Εύη Τζαβέλλα-Αδαμάκη και των δημάρχων

Τον ακτοπλοϊκό συγκοινωνιακό αποκλεισμό που βιώνουν κάθε χρόνο τους χειμερινούς μήνες οι κάτοικοι, οι επιχειρηματίες και οι επισκέπτες των νησιών των Βορείων Σποράδων, καθώς και τις υπερβολικές τιμές της μετακίνησης των ίδιων αλλά και των προμηθειών τους από και προς τα νησιά, μεταφέρουν με κοινή επιστολή τους στον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας η αντινομάρχης Εύη Τζαβέλλα-Αδαμάκη και οι δήμαρχοι Σκιάθου, Σκοπέλου και Αλοννήσου κ.κ. Πλωμαρίτης, Βασιλούδης και Βλάικος.
Όπως περιγράφουν, παρά τις παρακλήσεις και αργότερα τις έντονες διαμαρτυρίες των κατοίκων, των φορέων, αλλά και της νομαρχιακής αρχής προς τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας, η εύθραυστη σύνδεση των περιοχών αυτών με την υπόλοιπη Μαγνησία και η ομαλή τροφοδοσία σε αγαθά συνεχίζει να απειλεί την καθημερινότητα των κατοίκων, τις επιχειρηματικές δραστηριότητες των Β. Σποράδων αλλά και τον τουρισμό, που αποτελεί την κύρια πηγή εσόδων για τους περισσότερους μόνιμους κατοίκους.
Μετά από ταλαιπωρίες, αλλαγές και ακυρώσεις στα ακτοπλοϊκά δρομολόγια οχηματαγωγών πλοίων της γραμμής των Σποράδων δρομολογήθηκε Jet Ferry της εταιρίας G.A. Ferries από 12 Μαρτίου έως και 10 Απριλίου.
Αμέσως παρουσιάστηκε πρόβλημα και ο αποκλεισμός των νησιών συνεχίστηκε για δύο ακόμη ημέρες, στις 12 και 13 Μαρτίου, λόγω της γενικής απεργίας στη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη Χαλκίδας, όπου το πλοίο ήταν σε δεξαμενισμό στα πλαίσια της ετήσιας επιθεώρησής του, η οποία και το καθήλωνε εκεί μέχρι και τις 14 Μαρτίου.
«Δυστυχώς, μετά τη δρομολόγηση του «Jet Ferry 1» και ενώ όλοι ανασάναμε, διαπιστώσαμε την ασυδοσία και τον εμπαιγμό των ακτοπλοϊκών εταιριών, που για ακόμη μια φορά κερδοσκοπούν σε βάρος του κοινωνικού συνόλου των νησιών», αναφέρεται στην κοινή επιστολή.
Η συγκεκριμένη εταιρία G.A. Ferries καθόρισε το εισιτήριο στις διαδρομές των Σποράδων κατά 0,50 ευρώ και 0,40 ευρώ φθηνότερο από ό,τι ισχύει για το κόμιστρο των δελφινιών. Συγκεκριμένα, 27,50 ευρώ είναι το εισιτήριο για τη Σκιάθο και 35,10 ευρώ για Σκόπελο και Αλόννησο, όταν στο δελφίνι οι τιμές διαμορφώνονται στα 28 ευρώ και 35,50 ευρώ για τις αντίστοιχες διαδρομές και το εισιτήριο που ίσχυε έως τώρα ήταν 15 ευρώ.
Αντίστοιχα για ένα μικρό φορτηγό η τιμή εκτινάχθηκε στα 104 από τα 74 ευρώ που ίσχυε έως τώρα.
Όσο για τη διαφορά ώρας, όπως εξηγούν, το συγκεκριμένο πλοίο στο πρώτο του δρομολόγιο έκανε περίπου έξι ώρες να φτάσει στην Αλόννησο, όταν δελφίνι φτάνει σε τρεις ώρες. Διπλός χρόνος και το ίδιο κόμιστρο δηλαδή.
«Με ρυθμούς χελώνας σε τιμές δελφινιού, με οικονομική αφαίμαξη και εμπαιγμό των κατοίκων, των επιχειρηματιών και των επισκεπτών «εξυπηρετούνται» δυστυχώς αυτή τη στιγμή τα νησιά μας, λίγες ημέρες πριν την έναρξη της καλοκαιρινής τουριστικής περιόδου.
Η ζωή, η ανάπτυξη, ο τουρισμός στις Σποράδες εξαρτάται άμεσα από άριστες υπηρεσίες στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, από γρήγορα και φτηνά πλοία που δεν θα απαγορεύουν την επικοινωνία και τη μεταφορά από και προς τα νησιά. Η ταλαιπωρία και η οικονομική αφαίμαξη των κατοίκων και των επισκεπτών από τις ακτοπλοϊκές εταιρίες πρέπει να σταματήσει», σημειώνουν η αντινομάρχης και οι τρεις δήμαρχοι και ζητούν την παρέμβαση του υπουργού για να διαμορφωθούν λογικές τιμές στα κόμιστρα του συγκεκριμένου πλοίου, ανάλογες των παρεχομένων υπηρεσιών.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου