ΤΟΠΙΚΑ

ΑΠΕΡΓΙΑ: «Νεκρώνει» σήμερα ο Βόλος

απεργια-νεκρώνει-σήμερα-ο-βόλος-851206

«Παραλύει» σήμερα ο Βόλος εξαιτίας της 24ωρης πανεργατικής απεργίας για το ασφαλιστικό νομοσχέδιο, ενώ συνεχίζονται για τρίτη εβδομάδα οι κινητοποιήσεις σε αρκετούς κλάδους. Τρεις συγκεντρώσεις στο Βόλο από εργαζόμενους και εμπόρους.
Το ΕΚΒ και το Ν.Τ. της ΑΔΕΔΥ πραγματοποιούν απεργιακή συγκέντρωση στις 9.00 το πρωί στο Εργατικό Κέντρο Βόλου, ενώ το ΠΑΜΕ Μαγνησίας στις 10 το πρωί αντίστοιχα στην Πλατεία Ελευθερίας. Οι έμποροι εξάλλου θα πραγματοποιήσουν μία τρίτη συγκέντρωση στις 10 το πρωί στην Πλατεία του Αγίου Νικολάου.
Στη σημερινή πανεργατική απεργία ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ συμμετέχει η Ένωση Συντακτών Θεσσαλίας- Στερεάς Ελλάδας και Ευβοίας, οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ, στη ΔΕΗ, οι οικοδόμοι, λιμενεργάτες, οι τραπεζοϋπάλληλοι, οι εργαζόμενοι στις ΔΕΚΟ (ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ, ΕΛΤΑ), στα ασφαλιστικά ταμεία, στις ΔΟΥ, στα σχολεία -δημόσια και ιδιωτικά- όλων των βαθμίδων, στα Νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας.
Κλειστά επίσης για όλο το 24ωρο θα παραμείνουν τα πρατήρια καυσίμων.
Χειρόφρενο τραβούν και τα αστικά λεωφορεία, καθώς με απόφαση του Συνδέσμου Ιδιοκτητών Αστικών Λεωφορείων θα πραγματοποιηθεί στάση εργασίας από τις 9.30 το πρωί μέχρι και τις 11.00 π.μ.
Συνεχίζουν επίσης την απεργία τους δικηγόροι, συμβολαιογράφοι, δικαστικοί επιμελητές και μηχανικοί, οι γιατροί, οι οδοντίατροι, οι φαρμακοποιοί.
Οι επαγγελματοβιοτέχνες του Νομού Μαγνησίας με απόφαση της ΟΕΒΕΜ πραγματοποιούν τρίωρη στάση εργασίας από τις 9 -12 το μεσημέρι, ενώ επίσης θα συμμετέχουν στην απεργιακή συγκέντρωση που πραγματοποιεί το ΕΚΒ. Στην τρίωρη στάση συμμετέχουν και οι περιπτεριούχοι.
Με απόφαση εξάλλου του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου και Νέας Ιωνίας τα καταστήματα θα παραμείνουν κλειστά από τις 9 το πρωί μέχρι και τις 11.00 π.μ., ενώ στις 10.00 το πρωί στην Πλατεία Αγίου Νικολάου θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση των μελών του. Στη συνέχεια θα ακολουθήσει πορεία ως την Περιφέρεια Θεσσαλίας, όπου θα κατατεθεί ψήφισμα.
Αύριο συνεχίζεται η απεργία των δασκάλων, των καθηγητών και των δικηγόρων, που θα συνεχίσουν και την Παρασκευή.

Κατεδαφίζεται
η Κοινωνική Ασφάλιση
Με το νομοσχέδιο που κατέθεσε η Κυβέρνηση “βάζει στο στόχαστρο εκατομμύρια εργαζόμενους και κάνει μπάχαλο τα ταμεία μας, υπογραμμίζεται σε διακήρυξη του ΕΚΒ και της ΑΔΕΔΥ εν όψει της σημερινής απεργίας. Στο όνομα της δήθεν μεταρρύθμισης και της πραγματικής ομολογουμένης ανάγκης να μπει τάξη στο ετοιμόρροπο σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης, επιχειρείται ξανά να πληρώσουν τη νύφη οι μόνοι που δεν φταίνε για αυτή την κατάντια.
Αυτή την κατάσταση δεν είμαστε διατεθειμένοι να την ανεχτούμε. Είχαμε προειδοποιήσει ξεκάθαρα την κυβέρνηση με τις δύο προηγούμενες μεγαλειώδεις απεργίες. Την καλούμε και σήμερα να αναλογιστεί τη μεγάλη κοινωνική αναταραχή που προκαλεί η αδιαλλαξία και να πάρει έστω και τώρα πίσω το νομοσχέδιο. Δεν θα αφήσουμε να μεταφερθούν τα ελλείμματα που δημιουργήθηκαν διαχρονικά στις δικές μας πλάτες. Παραμένουμε στις επάλξεις του αγώνα μέχρι να δικαιωθούμε”.

Η Ενωση Συντακτών Θεσσαλίας
Δυναμικό παρών αναμένεται να δώσουν στη σημερινή κινητοποίηση οι δημοσιογράφοι της Ένωσης Συντακτών Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδος και Εύβοιας.
“Οι δημοσιογράφοι όλης της χώρας μετέχουν στην 24ωρη απεργία που έχουν κηρύξει η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ, προκειμένου να εκφράσουν την έντονη διαμαρτυρία τους για το ασφαλιστικό νομοσχέδιο, που ισοπεδώνει τα δημοσιογραφικά ταμεία, αφαιρώντας πόρους απ’ αυτά, υπογραμμίζεται σε ανακοίνωση της Ένωσης Συντακτών. Με το συζητούμενο στη Βουλή νομοσχέδιο η κυβέρνηση αποδιαρθρώνει το ασφαλιστικό σύστημα των δημοσιογράφων, το οποίο δεν επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό και ανατρέπει κατακτήσεις ετών.
Με το νομοσχέδιο αυτό η κυβέρνηση επιδιώκει την υφαρπαγή του 10% των αποθεματικών των ταμείων και την κατ’ ουσία δήμευση του 10% των ετήσιων πόρων από την οιωνεί εργοδοτική εισφορά, που είναι το αγγελιόσημο, καθώς και την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης , τη δραστική μείωση των επικουρικών συντάξεων και την κατάργηση του αυτοδιοίκητου των ταμείων. Επίσης βαρύτατα πλήττονται οι εργαζόμενες γυναίκες με παιδιά.
Για όλους του παραπάνω λόγους οι δημοσιογράφοι είναι αποφασισμένοι με τους αγώνες τους ν’ αποτρέψουν την αφαίρεση των πόρων από τα ταμεία τους και ζητούν την απόσυρση του αντιασφαλιστικού νομοσχεδίου που συζητείται στη Βουλή.”

Οι Οικοδόμοι
Κάλεσμα σε όλους τους οικοδόμους να συμμετέχουν στην απεργία απευθύνει και το Συνδικάτο Οικοδόμων που σε ανακοίνωση υπογραμμίζει: “Το νομοσχέδιο που κατέθεσε η κυβέρνηση για την κοινωνική ασφάλιση (Κ.Α.), είναι μια βόμβα πολλών μεγατόνων που δεν θ αφήσει τίποτα όρθιο. Κατεδαφίζει δικαιώματα όλων των ασφαλισμένων, νέων και παλιών, συνταξιούχων και των γενεών που έρχονται. Είναι ιδιαίτερα εξοντωτικό για τις γυναίκες και τις μητέρες με ανήλικα παιδιά. Είναι συνέχεια των αντιασφαλιστικών νόμων Σιούφα.
Ο δρόμος του αγώνα, της σύγκρουσης είναι μονόδρομος για την εργατική τάξη. Επιβάλλεται παλλαϊκός ξεσηκωμός.”

Οι εμποροϋπάλληλοι
“Οι εργαζόμενοι δεν πρόκειται να δεχτούν την ίδια επίθεση και δηλώνουν αντίθετοι στις δυσμενείς και άδικες αλλαγές, στις συντάξεις πτωχοκομείου, στην ιδιωτική και επιχειρηματική ασφάλιση, στην κατάρτιση του κράτους πρόνοιας“ επισημαίνεται σε ανακοίνωση του Συνδέσμου Εμποροϋπαλλήλων Μαγνησίας. ”Αγωνιζόμαστε για την υποχρεωτική ασφάλιση όλων, την αποκλειστική δημόσια υγεία, για πλήρη και σταθερή εργασία και για ισοκατανομή του παραγόμενου πλούτου.”

Κλειστή για ένα
δίωρο η εμπορική αγορά
Ρολά κατεβάζει και η εμπορική αγορά σήμερα από τις 9:00 έως τις 11:00 π.μ.
Ο Εμπορικός Σύλλογος Βόλου θα πραγματοποιήσει συγκέντρωση στις 10 το πρωί στην Πλατεία Αγίου Νικολάου για το ασφαλιστικό, ενώ σε ανακοίνωσή του καταγγέλλει την κυβέρνηση, απαιτώντας σταθερή και μόνιμη χρηματοδότηση του ΟΑΕΕ από τον προϋπολογισμό κατά το πρότυπο του Ι.Κ.Α, διασφάλιση των συντάξεων, κατάργηση της υπαγωγής των συνταξιούχων ασφαλισμένων του ταμείου Ι.Κ.Α. και διατήρηση του ισχύοντος καθεστώτος με τους γιατρούς του ΟΑΕΕ.
Ουσιαστική προστασία της μητρότητας με καθιέρωση άδειας κύησης, τοκετού, θηλασμού και με την αντίστοιχη αποζημίωση κ.α.

Η ΟΕΒΕΜ
Φρένο στην ραγδαία αύξηση των ασφάλιστρων, ενιαίο ασφαλιστικό σύστημα, βιώσιμο οργανισμό κοινωνικής ασφάλισης, κάλυψη των ελλειμμάτων των ασφαλιστικών ταμείων από τον κρατικό προϋπολογισμό ζητούν οι Ομοσπονδίες Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων, που επίσης πραγματοποιούν στάση εργασίας από τις 9 έως τις 12 και θα συμμετέχουν στην απεργιακή συγκέντρωση στο ΕΚΒ, όπως και η Ένωση Επαγγελματιών Περιπτερούχων και Καπνοπωλών Ν. Μαγνησίας, που διεκδικεί επίσης συνταξιοδότηση στα 35 χρόνια προϋπηρεσίας χωρίς όριο ηλικίας.

Στην Πλατεία Ελευθερίας
το ΠΑΜΕ

Στην πλατεία Ελευθερίας θα πραγματοποιηθεί η απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στις 10 σήμερα το πρωί.
Μαζί με το ΠΑΜΕ θα διαμαρτυρηθούν για το ασφαλιστικό, οι συνταξιούχοι, το σωματείο εργαζομένων στις δημοτικές και διαδημοτικές επιχειρήσεις κ.α.
Το ΠΑΜΕ απαιτεί την κατάργηση όλων των αντιλαϊκών ασφαλιστικών νόμων από το 1992 ως σήμερα και διεκδικεί:
Σύνταξη στις γυναίκες στα 55, στα 60 για τους άνδρες, μια 5ετία λιγότερη για τα βαριά και ανθυγιεινά.
Σύνταξη ανεξαρτήτως ηλικίας στα 30 χρόνια ασφάλισης, κατοχύρωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος με 4.050 μέρες εργασίας. Σύνταξη στο 80% του μισθού, 1.050 ευρώ η κατώτερη για τους εργάτες και τους αυτοαπασχολούμενους. Διπλασιασμό της αγροτικής σύνταξης.
Επιστροφή των κλεμμένων και χρεωστουμένων, κατάργηση του τζόγου.
Υπεράσπιση, επέκταση των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων.
Κατάργηση κάθε ιδιωτικής επιχειρηματικής δραστηριότητας στον τομέα της υγείας. Πλήρης κάλυψη των αναγκών υγείας με χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό κ.α.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου