ΤΟΠΙΚΑ

ΚΙΝΗΤΗ ΤΗΛΕΦΩΝΙΑ: Οι μαθητές «προσελκύουν» τις κεραίες

κινητη-τηλεφωνια-οι-μαθητές-προσελκ-851206

Κάθε μαθητής στο σχολικό διάλειμμα στέλνει κατά μέσο όρο δέκα μηνύματα από το κινητό του τηλέφωνο, ενώ κάνει περίπου τέσσερις κλήσεις. Σε ένα μέσο σχολείο «φεύγουν» 50.000 κλήσεις και μηνύματα.
Τα στατιστικά στοιχεία φετινής έρευνας στην Ελλάδα επικαλέστηκε ο Επίκουρος Καθηγητής Ηλεκτρονικής του Τμήματος Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Κων. Λιολιούσης, ομιλητής εκδήλωσης στο Βόλο, για να δώσει απάντηση στο συχνό ερώτημα, γιατί οι κεραίες κινητής τηλεφωνίας εγκαθίσταται κοντά σε σχολικές μονάδες.
«Φαίνεται δηλαδή ότι τα παιδιά προσκαλούν τις κεραίες στα σχολεία και οι γονείς που επιτρέπουν στα παιδιά να έχουν κινητά», ανέφερε ο κ. Λιολιούσης, σημειώνοντας ότι το κέρδος των εταιριών κινητής τηλεφωνίας από τα σχολεία και μόνο υπολογίζεται στα 500 εκατ. ευρώ το χρόνο.
Σύμφωνα με τον κ. Λιολιούση, «αυτό δείχνει το βαθμό της ευθύνης των γονέων, των εκπαιδευτικών και όλης της κοινωνίας, όσον αφορά στο θέμα της χρήσης των κινητών στα παιδιά».
Τα νεότερα δεδομένα μεγάλων ευρωπαϊκών προγραμμάτων, που αναδεικνύουν σοβαρότερες επιδράσεις της ακτινοβολίας των κινητών τηλεφώνων στην ανθρώπινη υγεία χαρακτηρίζονται δραματικά, επισήμανε ο καθηγητής, μιλώντας στην εκδήλωση που διοργάνωσε ο Σύλλογος Διοικητικού Προσωπικού του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας χθες το απόγευμα στο αμφιθέατρο «Κορδάτος», με θέμα τις βιολογικές επιδράσεις της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας με έμφαση στην ακτινοβολία κεραιών βάσης κινητής τηλεφωνίας.
Ευρήματα που παραπέμπουν στην καρκινογένεση και στην προώθηση του καρκίνου ανησυχούν ιδιαίτερα τους επιστήμονες. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον κ. Λιολιούση, βρέθηκαν διασπάσεις των αλυσίδων του DNA στον ανθρώπινο οργανισμό, αλλοιώσεις των χρωματοσωμάτων, κατάρρευση του φραγμού αίματος εγκεφάλου.
Και όμως, σε αντίθεση με άλλες χώρες, η Ελλάδα συνεχίζει να κρατά σε υψηλά επίπεδα το όριο επικινδυνότητας.
Όπως ενημέρωσε, «κάτω από αυτά τα ευρήματα πολλές χώρες άρχισαν να μειώνουν δραματικά τα όρια επικινδυνότητας. Για παράδειγμα, ενώ στην Ελλάδα το επίσημο όριο επικινδυνότητας είναι 630 μικροβάτ ανά τετραγωνικό εκατοστό, η Γαλλία έχει 10, η Ιταλία 10, το Βέλγιο 2,5 και η Αυστρία 0,1. Δηλαδή μείωσαν τα όρια από 100 έως 6.500 φορές κάτω από το βάρος αυτών των ευρημάτων.
Είναι φανερό πλέον ότι η Ελλάδα έχει υστερήσει σε αυτό το θέμα. Δεν είναι κατανοητό, γιατί ο Έλληνας μπορεί να ακτινοβολείται με 630 μικροβάτ ανά τετραγωνικό εκατοστό, ενώ ο Ιταλός με 10, ο Βέλγος με 2,5 και ο Αυστριακός με 0,1.
Ο καθηγητής ήταν ιδιαίτερα σαφής και κατηγορηματικός σε ό,τι αφορά στους κινδύνους που υπάρχουν για την υγεία των παιδιών: «Τα παιδιά δεν πρέπει να έχουν κινητά μέχρι την ηλικία των 14 ετών. Διότι σε αυτή την ηλικία μέχρι τα 14 δεν έχουν συμπληρωθεί βασικές λειτουργίες του οργανισμού, οπότε τα παιδιά κινδυνεύουν πολύ περισσότερο.»
Ο κ. Λιολιούσης υπογράμμισε ότι είναι καιρός στην Ελλάδα να δούμε πιο σοβαρά το θέμα, «γιατί φοβούμαστε ότι θα υπάρξει μεγάλο πρόβλημα υγείας στο μέλλον».

Εφησυχασμός με… πλασματικά στοιχεία
Ερωτηθείς για τις μετρήσεις των εταιριών, που εμφανίζονται κάτω από το όριο επικινδυνότητας, ο κ. Λιολιούσης απάντησε ότι είναι αληθείς, «με την έννοια ότι εφόσον το όριο επικινδυνότητας στην Ελλάδα είναι τόσο υψηλό, κάθε μέτρηση που θα γίνει, θα βγάλει ένα αποτέλεσμα που δεν θα είναι επικίνδυνο.
Πράγματι, δεν μπορούμε να αμφισβητήσουμε τις μετρήσεις. Και οι μετρήσεις δείχνουν ότι είμαστε κάτω από το επίσημο όριο επικινδυνότητας. Μόνο που εγώ και πολλοί άλλοι αμφισβητούμε αυτό το όριο.»
Ήδη οι πρώτες επιδράσεις στην ανθρώπινη υγεία από την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία είναι εμφανείς. Πάρκινσον και Αλτσχάϊμερ, αύξηση των όγκων στο δεξιό μέρος του εγκεφάλου, παραπέμπουν στη χρήση του κινητού. «Φοβόμαστε ότι στο μέλλον, σε 5-10 χρόνια, επειδή η καρκινογένεση είναι μια διαδικασία μακροχρόνια, θα έχουμε άσχημες εξελίξεις.
Παρά το «συναγερμό» των επιστημόνων, στην Ελλάδα δεν υπάρχει καμία κινητικότητα για τη μείωση του ορίου επικινδυνότητας. «Ο νόμος είναι πρόσφατος και μείωσε στο 60% το όριο σε σχέση με ότι ίσχυε πριν. Δεν φαίνεται να συγκινούνται ακόμη οι υπεύθυνοι, ενώ άλλες χώρες προχωρούν», σχολίασε ο κ. Λιολιούσης.
Ο πρόεδρος του συλλόγου Διοικητικού Προσωπικού του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Νίκος Ασήμος, δήλωσε από την πλευρά του ότι «οργανώνουμε αυτή την εκδήλωση σαν κοινωνική προσφορά του συλλόγου προς την πόλη και τον κόσμο της και ευελπιστούμε να επαναλάβουμε τέτοιου είδους ενέργειες και στο μέλλον».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου