ΤΟΠΙΚΑ

Νεκρώνει σήμερα η Ελλάδα

νεκρώνει-σήμερα-η-ελλάδα-851206

Με νέες απεργίες αντιδρούν τα συνδικάτα στο νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό, οι οποίες θα κορυφωθούν σήμερα με την 24ωρη πανελλαδική απεργία που έχει κηρύξει η ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ στην οποία θα συμμετάσχουν μηχανικοί, νομικοί, γιατροί, φαρμακοποιοί, εκπαιδευτικοί και δημοσιογράφοι.
Οι δημοσιογράφοι συμμετέχουν στην απεργία και δεν θα μεταδοθούν ειδήσεις, ούτε θα κυκλοφορήσουν αύριο εφημερίδες.
Επίσης, συνέχισαν χθες την απεργία τους και σήμερα οι τραπεζοϋπάλληλοι, οι οποίοι θα συμμετάσχουν και στην σημερινή απεργία, ενώ έχουν νεκρώσει και τα δικαστήρια, καθώς οι νομικοί και οι δικαστικοί επιμελητές απέχουν από τα καθήκοντά τους έως και την Παρασκευή. Οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα και στη ΔΕΗ έχουν αποφασίσει κινητοποιήσεις μέχρι και σήμερα.
Εικοσιτετράωρη απεργία έχουν εξαγγείλει για χθες ο ΗΣΑΠ και το Μετρό, ενώ σήμερα, στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας της ΓΣΕΕ, θα λειτουργήσουν από τις 10:30 το πρωί έως τις 4 το απόγευμα.
Οι εργαζόμενοι στον Προαστιακό άρχισαν από χθες και μέχρι και την Πέμπτη, επαναλαμβανόμενες δίωρες απεργίες. Στο τριήμερο αυτό θα πραγματοποιείται μόνο ένα δρομολόγιο στις 11.38 Πειραιάς – Κιάτο και στις 19.14 Κιάτο – Πειραιάς.
Σήμερα επίσης, όλα τα λεωφορεία και το Τραμ θα ακινητοποιηθούν, ενώ τα τρόλεϊ θα κάνουν στάση εργασίας από τις 10:30 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι. Οι λεωφορειακές γραμμές Express που εξυπηρετούν το Αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος, θα απεργήσουν από ώρα 04:25 (πρωί 19ης Μαρτίου 2008) μέχρι ώρα 24:00 (βράδυ 19ης Μαρτίου 2008).
Ανατροπή του προγράμματος δρομολογίων του ΟΣΕ επέρχεται έως και την Πέμπτη.
Έτσι, το τριήμερο αυτό, δηλαδή 18, 19 και 20 Μαρτίου, δεν θα πραγματοποιηθεί κανένα δρομολόγιο των τρένων του ΟΣΕ, εκτός από τις αμαξοστοιχίες που ορίζονται ως Αμαξοστοιχίες Κοινωνικών Αναγκών.
Καμία πτήση από και προς τα ελληνικά αεροδρόμια δεν θα πραγματοποιηθεί το διάστημα από τις 16.00 έως τις 20.00, κατά την αυριανή τετράωρη στάση εργασίας των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας. Ματαιώσεις και αλλαγές προγραμματίζονται από Ολυμπιακές Αερογραμμές και Aegean και για την υπόλοιπη ημέρα.
Κλειστά θα παραμείνουν σήμερα τα σχολεία (δημόσια και ιδιωτικά) όλων των βαθμίδων (οι δάσκαλοι με 48ωρη απεργία), με προσωπικό ασφαλείας θα λειτουργήσουν τα νοσοκομεία.
Επίσης σήμερα, θα είναι κλειστά τα πρατήρια υγρών καυσίμων σε όλη την Ελλάδα, σύμφωνα με απόφαση της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδος, οι οποίοι αντιτίθενται στη διάλυση του Ταμείου τους και στην ένταξή τους στον ΟΑΕΕ. Προβλήματα θα υπάρξουν και στα λιμάνια λόγω της 5ωρης στάσης εργασίας των λιμενεργατών.

Μειώνονται οι συντάξεις
Η εφαρμογή των ρυθμίσεων του ασφαλιστικού νομοσχεδίου για τις πρόωρες και τις επικουρικές συντάξεις θα φέρει μείωση στις συντάξιμες αποδοχές από 10% έως 40%, καταγγέλλουν τα συνδικάτα, που δηλώνουν αποφασισμένα να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις και μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής, οι μειώσεις αφορούν σε μητέρες ανηλίκων που συνταξιοδοτούνται από το ΙΚΑ και τα αντίστοιχα επικουρικά ταμεία στην ηλικία των 50 ετών, γυναίκες που συνταξιοδοτούνται από το ΙΚΑ και τα άλλα Ταμεία των μισθωτών σε ηλικία 55 ετών και άνδρες που συνταξιοδοτούνται στο 60ό έτος της ηλικίας τους επίσης από το ΙΚΑ και τα άλλα Ταμεία των μισθωτών.
Τα στοιχεία δείχνουν ότι καθίσταται πλέον απαγορευτική η πρόωρη συνταξιοδότηση και για να πάρει κάποιος την ίδια σύνταξη που θα έπαιρνε σήμερα, θα χρειαστεί από 2 έως 10 χρόνια εργασίας περισσότερα.
Οι ρυθμίσεις αυτές θίγουν πολύ περισσότερο τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα που δεν έχουν σταθερή δουλειά και για τους οποίους υπάρχει έντονο πρόβλημα ανεργίας κυρίως στις ηλικίες πάνω των 55 ετών.
Η ΠΟΠΟΚΠ επισημαίνει ότι μειώσεις στις συντάξεις υπάρχουν και σε άλλα πολλά Ταμεία.
Για τους μετά την 1/1/1993 ασφαλισμένους, η μείωση της σύνταξης για τις περιπτώσεις χορήγησης της μειωμένης σύνταξης φτάνει στο 10%.
Μειώσεις υπάρχουν και στις περιπτώσεις της χορήγησης πλήρους σύνταξης, οι οποίες οφείλονται κυρίως στη μείωση των επικουρικών συντάξεων.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου