ΤΟΠΙΚΑ

Μείωση 30% του ενεργειακού κόστους ζητά η ΕΒΙΚΕΝ

μείωση-30-του-ενεργειακού-κόστους-ζητά-η-663142

Καμπανάκι από τις ενεργοβόρες βιομηχανίες της Θεσσαλίας μεταξύ των οποίων Χαλυβουργία και ΑΓΕΤ όσον αφορά το ενεργειακό κόστος. Σε ημερίδα που πραγματοποιήθηκε χθες στη Λάρισα με ευθύνη της ΕΒΙΚΕΝ, οι εκπρόσωποι των παραπάνω βιομηχανιών αλλά και άλλων μονάδων που δραστηριοποιούνται στην περιοχή και όχι μόνο, κατέστησαν σαφές ότι εάν δεν μειωθεί το κόστος ενέργειας τουλάχιστον κατά 30%, τότε θα υπάρχει σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης των επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με τα όσα επισημάνθηκαν στην ημερίδα, «το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος, το οποίο καταβάλλει η βιομηχανία, είναι από 30% έως και 100% ακριβότερο σε σχέση με τις χώρες της Ε.Ε., όπως και σε σχέση με τις χώρες που είναι ανταγωνιστικές στον τομέα της βιομηχανίας». Αντίστοιχα ακριβότερο είναι και το κόστος του Φυσικού Αερίου, το οποίο καταναλώνουν οι ελληνικές βιομηχανίες.

«Με αυτό το κόστος ενέργειας η ελληνική βιομηχανία δεν μπορεί να είναι ανταγωνιστική -επισημάνθηκε επίσης και τονίστηκε ότι καταστρέφεται η ραχοκοκαλιά της Βιομηχανίας εάν και εφόσον δεν υπάρξει πολιτική βούληση να μειωθεί το κόστος ενέργειας.

Μάλιστα οι εκπρόσωποι της ΕΒΙΚΕΝ έκαναν γνωστό ότι εάν μειωθεί το κόστος ενέργειας, οι ελληνικές βιομηχανίες είναι έτοιμες να συνάψουν ακόμη και κοινωνικό συμβόλαιο ώστε να διατηρηθούν οι υπάρχουσες θέσεις εργασίας, αλλά και να γίνουν άμεσα νέες προσλήψεις προσωπικού.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι περισσότεροι από τους ομιλητές ήταν ιδιαίτερα επικριτικοί με την Κυβέρνηση, σημειώνοντας ότι δεν υπάρχει επιθετική βιομηχανική πολιτική, παρά τις εξαγγελίες κατά καιρούς του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και εκτίμησαν ότι εάν άμεσα δεν υπάρχει ενεργειακή στρατηγική στη χώρα οι βιομηχανίες θα αντιμετωπίσουν σοβαρά προβλήματα ακόμη και συνέχισης της λειτουργίας τους.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου