ΤΟΠΙΚΑ

Δωρεάν γάμοι για απόρους – άνεργους

δωρεάν-γάμοι-για-απόρους-άνεργους-663451

Διευρύνεται ο κύκλος των πρωτοβουλιών που υλοποιεί η Μητρόπολη Δημητριάδος υπέρ των ασθενέστερων οικονομικά μελών της περιοχής μας, δίνοντας μάλιστα τη δυνατότητα σε άπορους συμπολίτες να τελέσουν δωρεάν το μυστήριο του γάμου. Συγκεκριμένα, η παραπάνω πρωτοβουλία υιοθετείται για πρώτη φορά, προς όφελος όσων επιθυμούν να τελέσουν θρησκευτικό γάμο, αλλά αδυνατούν για οικονομικούς λόγους. Η σκέψη και απόφαση του Μητροπολίτη Δημητριάδος κ. Ιγνατίου, που ανακοινώνεται για πρώτη φορά μέσω του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ, αποτελεί ένα ακόμη καινοτόμο βήμα, προς την κατεύθυνση της κοινωνικής αλληλεγγύης, το οποίο μαρτυρά τη διαρκή εγρήγορση της τοπικής Εκκλησίας σε εποχές οικονομικής κρίσης. Συμπολίτες μας που αντιμετωπίζουν οικονομικό πρόβλημα, θα έχουν, κατά συνέπεια, πλέον τη δυνατότητα να τελέσουν χωρίς κανένα κόστος το μυστήριο, σε συνεννόηση με το γραφείο γάμων της Μητρόπολης.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Γλυκερία Υδραίου

«Οποιος αντιμετωπίζει πρόβλημα θα απευθύνεται στο γραφείο γάμων και θα τακτοποιούνται τα πάντα», αναφέρει αυτολεξεί ο κ. Ιγνάτιος, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι: «θα θεσμοθετήσουμε τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία και για όσους έχουν ανάγκη, θα δίνουμε τη λύση και στην τέλεση του μυστηρίου».

Τα οικονομικά προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί λόγω της κρίσης, έχουν διαφοροποιήσει τα μέχρι πρότινος ισχύοντα δεδομένα, με αποτέλεσμα να σημειώνεται, σε ορισμένες περιπτώσεις, μετατόπιση της προκαθορισμένης ημερομηνίας του γάμου σε μεταγενέστερη χρονική στιγμή, όταν οι μελλόνυμφοι βρίσκονται αντιμέτωποι με το φάσμα της ανεργίας.

«Αντιλαμβάνομαι ότι υπάρχει ένα πρόβλημα με την κρίση, γιατί ο νεοέλληνας ήθελε και θέλει όταν τελέσει το γάμο του να είναι όλα τέλεια. Παλαιοτέρα οι γονείς μας παντρευόντουσαν και κατόπιν έχτιζαν το σπίτι τους. Τώρα έχει αλλάξει η νοοτροπία. Αρα υπάρχει μια δυσκολία σε πολλούς νέους ανθρώπους, όταν βλέπουν ότι τους πιέζει το κατεστημένο και το κοινωνικό περιβάλλον τους, ο γάμος να είναι λαμπρός, φαντασμαγορικός, εντυπωσιακός», επισημαίνει ο κ. Ιγνάτιος και προσθέτει: «γνωρίζω όμως και περιπτώσεις νέων, οι οποίοι προχώρησαν αποφασιστικά στο γάμο, ακριβώς για να ενώσουν την προσπάθειά τους στα οικονομικά και να αντιμετωπίσουν από κοινού την κρίση».

Σε κάθε περίπτωση πάντως, ο επικεφαλής της τοπικής Εκκλησίας καθιστά σαφές ότι «εάν υπάρχουν περιπτώσεις ανθρώπων που στερούνται το θρησκευτικό τους γάμο για λόγους οικονομικούς, σε ότι αφορά την Εκκλησία, μπορούν να έρθουν σε συνεννόηση μαζί μου ή με το γραφείο γάμων και εγώ θα φροντίσω ο γάμος τους να γίνει με μηδέν εκκλησιαστικό κόστος. Ακόμη κι αν υπάρχει πρόβλημα και ως προς τα τυπικά που πρέπει να πληρωθούν για μια άδεια γάμου και αφορούν το κράτος, θα τα αντιμετωπίσουμε».

Στο μεταξύ, τα τελευταία χρόνια οι πολιτικοί γάμοι κερδίζουν διαρκώς έδαφος, καθώς σύμφωνα με τη θέση που διατυπώνει η πλειοψηφία, το κόστος του θρησκευτικού γάμου είναι υψηλότερο. Κατά συνέπεια αρκετοί τελούν πολιτικό γάμο και στη συνέχεια, όταν τους το επιτρέψουν τα οικονομικά τους δεδομένα, προχωρούν και στο θρησκευτικό γάμο. «Πολλοί πολιτικοί γάμοι γίνονται διότι πρέπει να αποκτήσουν επιπλέον μόρια για την εργασία τους οι μελλόνυμφοι, είτε για να επιτύχουν το διορισμό τους είτε για να εξυπηρετηθούν στην εργασία τους και στην οικονομική τους διαχείριση. Βεβαίως φαίνεται να κοστίζει ο θρησκευτικός γάμος, αλλά αυτό είναι εντελώς σχετικό», σημειώνει ο κ. Ιγνάτιος, τονίζοντας παράλληλα: «πρέπει να σας διαβεβαιώσω ότι η Εκκλησία δεν απαιτεί τίποτα για να τελέσει ένα γάμο. Αυτή είναι η εντολή και αυτό είναι το καθεστώς. Όπως με πληροφορούν μάλιστα αρκετοί ιερείς, όντως πολλοί γάμοι τελούνται, χωρίς να δοθούν χρήματα στην Εκκλησία».

Στους στόχους και την σκέψη του επικεφαλής της Μητρόπολης Δημητριάδος είναι η περαιτέρω βοήθεια όσων αντιμετωπίζουν οικονομικό πρόβλημα, ενώ όπως υπογραμμίζει στο σημείο αυτό ο κ. Ιγνάτιος: «δυστυχώς το κόστος του γάμου δεν είναι η Εκκλησία ή οι ιερείς, αλλά το κοσμικό μέρος, το οποίο αλλοιώνει πολλές φορές και το χαρακτήρα του μυστηρίου. Προσπαθήσαμε, τονίζει ο ίδιος, να επιβάλουμε την απουσία στολισμού εντός της Εκκλησίας κατά την τέλεση του μυστηρίου, γεγονός το οποίο θα μπορούσε να είναι μια τεράστια οικονομία, αλλά διαπιστώνουμε ότι στολίζονται πλέον οι πλατείες, έξω από τους ναούς».

Αύξηση θρησκευτικών γάμων

Ο θρησκευτικός γάμος διατηρεί το προβάδισμα, καθώς σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της Μητρόπολης Δημητριάδος, το 2012 εκδόθηκαν 470 άδειες, ενώ το 2013, αντίστοιχα, έχουν εκδοθεί μέχρι στιγμής 401 άδειες, οι οποίες αναμένεται να αυξηθούν ακόμη περισσότερο μέχρι το τέλος του χρόνου. Στο μεταξύ, κερδίζει διαρκώς έδαφος ο πολιτικός γάμος, καθώς, εκδόθηκαν 326 άδειες το 2012 από το Ληξιαρχείο του ενιαίου Δήμου Βόλου, ενώ το 2013 και μέχρι τις προηγούμενες μέρες, εκδόθηκαν, αντίστοιχα, 256 άδειες για την τέλεση πολιτικών γάμων.

Τα αριθμητικά δεδομένα δείχνουν ότι αρκετά ζευγάρια εξακολουθούν να ανεβαίνουν τα σκαλιά της Εκκλησίας προκειμένου να τελέσουν το γάμο τους, παρακάμπτοντας την κρίση. «Σημασία έχει η αγάπη ανάμεσα στο ζευγάρι, η αποφασιστικότητα να ενώσουν τη ζωή τους και με τη βοήθεια του Θεού, να φέρουν εις πέρας μια οικογένεια, με τα νέα δεδομένα πλέον στην Ελλάδα. Αυτό προσπαθώ να εξηγήσω στα νέα ζευγάρια κάθε φορά που τους δίνω τις άδειες του γάμου, μιλώντας τους για το μυστήριο, τι σημαίνει ενότητα στην οικογένεια, τι σημαίνει πιστότητα, τι σημαίνει παράδοση και πιστεύω ότι πολλοί νέοι άνθρωποι το έχουν αντιληφθεί» υπογραμμίζει ο κ. Ιγνάτιος.

Η συνάντηση του Μητροπολίτη Δημητριάδος με τους μελλόνυμφους και η επίδοση των αδειών γάμου έχει καθιερωθεί τα τελευταία χρόνια και όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά ο ίδιος: «είναι μια ξεχωριστή πτυχή της ποιμαντικής μου, την οποία θεωρώ πάρα πολύ σπουδαία, γιατί στο τέλος οι μελλόνυμφοι μου λένε: «κανείς άλλος δεν μας έχει μιλήσει έτσι», εξηγώντας μου ότι πρώτη φορά άκουσαν συμβουλές γι αυτό που αποφάσισαν να κάνουν, με ουσία και νόημα».

Γάμοι στο Δημαρχείο

Ολοένα και περισσότερα ζευγάρια επιλέγουν, στο μεταξύ, το Δημαρχείο, ακολουθώντας, σε πρώτη, τουλάχιστον φάση, την οδό του πολιτικού γάμου. «Έχει ωριμάσει η ιδέα του πολιτικού γάμου για πολλά νέα ζευγάρια, προκειμένου να εξυπηρετηθούν ως προς τις ανάγκες της καθημερινότητας είτε πρόκειται για θέμα εργασίας, είτε εγκυμοσύνης είτε οικονομικό», αναφέρει η κ. Αλεξάνδρα Τέντη, προϊσταμένη του Ληξιαρχείου Δήμου Βόλου. Σε επίπεδο εργασίας, η τέλεση του γάμου προσδίδει μόρια, διευκολύνοντας παράλληλα τις διαδικασίες που άπτονται της συνυπηρέτησης. «Πολλά νέα παιδιά που είναι στρατιωτικοί και υπηρετούν σε διαφορετικές περιοχές, ή δημόσιοι υπάλληλοι, αντίστοιχα, τελούν πολιτικό γάμο, προκειμένου να συνυπηρετήσουν στον ίδιο τόπο» εξηγεί η κ. Τέντη, τονίζοντας παράλληλα ότι: «από την στιγμή που τελούν το γάμο, μπορούν να υποβάλουν αιτήσεις στις υπηρεσίες τους, προκειμένου να συνυπηρετήσουν, στην ίδια περιοχή».

Η σταδιακή αύξηση των πολιτικών γάμων είναι κατά πολλούς σύμφυτη με την περίοδο της κρίσης και παρατηρείται κυρίως τα τελευταία χρόνια. «Πραγματικά, από το 2008 και εντεύθεν διαπιστώνουμε ότι αυξάνονται οι πολιτικοί γάμοι και αυτό που παρατηρούμε τελευταία, είναι ότι οι αλλοδαποί αντιστοιχούν σε πολύ μικρό ποσοστό, καθώς οι πλειοψηφία των μελλονύμφων είναι Ελληνες, εν αντιθέσει προς τα δεδομένα που ίσχυαν τα παλαιότερα χρόνια», υπογραμμίζει η προϊσταμένη του Ληξιαρχείου.

Στη συνέχεια η συντριπτική πλειοψηφία, εκτός ελάχιστων εξαιρέσεων, τελεί και το θρησκευτικό γάμο, ενώ όπως αναφέρει η κ. Τέντη: «τα ζευγάρια κάνουν τις διαδικασίες που απαιτούνται προκειμένου να ωφεληθούν από τη δουλειά τους και στη συνέχεια συγκεντρώνουν χρήματα για τον θρησκευτικό γάμο». Ο συνήθης χώρος τέλεσης του πολιτικού γάμου είναι το Δημαρχείο, ενώ σε συγκεκριμένες περιπτώσεις και λόγω ειδικών συνθηκών, έχει πραγματοποιηθεί πολιτικός γάμος στο Νοσοκομείο, σε ιδιωτικές κλινικές, αλλά και σε φυλακές, κατόπιν άδειας του Εισαγγελέα.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών, οι κοινωνικές συνθήκες διαμορφώνουν κατά κανόνα μία νέα τάξη πραγμάτων, οδηγώντας ολοένα και περισσότερα ζευγάρια στο Δημαρχείο. Σε επίπεδο διαδικασίας, υπάρχουν απλές και σύνθετες περιπτώσεις, ενώ όπως αναφέρει στο σημείο αυτό η κ. Τέντη: «μπορεί να δημιουργηθούν προβλήματα είτε λόγω της ύπαρξης λαθών σε ληξιαρχικές πράξεις που πρέπει να ακολουθήσουν την πορεία της διόρθωσης ή όταν πρόκειται για γάμους από το εξωτερικό, ισχύουν γραφειοκρατικές διαδικασίες οι οποίες είναι κοινές για όλες τις χώρες του κόσμου». Οι χώρες προέλευσης των αλλοδαπών μελλόνυμφων είναι κυρίως η Αλβανία και η Ρωσία, ενώ έχουν εκδοθεί άδειες για τέλεση πολιτικών γάμων και σε μελλόνυμφους από άλλες χώρες.

Τα υπάρχοντα δεδομένα δείχνουν ότι θα υπάρξει περαιτέρω αύξηση των πολιτικών γάμων, ενώ όπως επισημαίνει η Ληξίαρχος του Δήμου Βόλου: «με όλα τα μελλόνυμφα ζευγάρια υπάρχει ανθρώπινη επικοινωνία και αρκετοί μας εκμυστηρεύονται τα προβλήματά τους. Οσο περνάει ο καιρός διαπιστώνω ότι οι νέοι λειτουργούν πιο συνειδητά σε σχέση με τον πολιτικό γάμο και τον επιλέγουν με την έννοια του απλού, του βολικού. Είναι πολύ σημαντικό, καταλήγει η κ. Τέντη, τα νέα ζευγάρια να είναι συνειδητοποιημένα σε αυτό που κάνουν, έχοντας πάντα κατά νου ότι η ζωή τους είναι δική τους».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου