ΤΟΠΙΚΑ

«Ασπίδα» στα εργατικά ατυχήματα

ασπίδα-στα-εργατικά-ατυχήματα-664248

Θεαματική μείωση κατά 70% από το 2002 μέχρι σήμερα στη Μαγνησία

Θεαματική βελτίωση των δεικτών που αφορούν στα εργατικά ατυχήματα στη Μαγνησία σε βάθος δεκαετίας συνιστούν τα εμπεριστατωμένα στοιχεία του ΣΕΠΕ Μαγνησίας που «πιστώνεται» σε πολύ μεγάλο βαθμό αυτή την επιτυχία, καθώς έπεισε εργαζόμενους και εργοδότες να ασπαστούν τους κανόνες υγιεινής και ασφάλειας μέσα στο χώρο δουλειάς.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Βάσω Κυριαζή

Οπως φαίνεται από τους πίνακες ανάλυσης των εργατικών ατυχημάτων που παρουσιάζει σήμερα ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ από το ΣΕΠΕ Μαγνησίας, καταγράφεται μία σοβαρή μείωση που επιβεβαιώνει ότι πιάνουν τόπο τα μέτρα ασφάλειας και υγιεινής που θεωρούνται απαραίτητα για την εύρυθμη λειτουργία των εργασιακών χώρων και την ασφάλεια των εργαζομένων αφενός και αφετέρου ότι εξαιτίας της κρίσης, μειώθηκαν τα εργατικά ατυχήματα που κυρίως εκδηλώνονταν στις οικοδομές.

Παράλληλα καταγράφεται μία μείωση της τάξεως του 20% στα εργατικά ατυχήματα που σημειώθηκαν μέσα στο 2012 σε σχέση με ολόκληρη τη χρονιά του 2011 (τα στοιχεία για το 2013 δεν έχουν ολοκληρωθεί, καθώς απομένουν τρείς μήνες μέχρι την εκπνοή του χρόνου).

Συνολικά το 2012 σημειώθηκαν 71 εργατικά ατυχήματα, ενώ το 2011 91, το 2010 114, το 2009 120, το 2008 133, το 2007 142. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι σε βάθος δεκαετίας, η μείωση είναι της τάξεως του 70%, αν αναλογιστεί κανείς ότι το 2002 στο Νομό Μαγνησίας είχαν σημειωθεί 242 εργατικά ατυχήματα.

Τα περισσότερα από αυτά που έχουν καταγραφεί σημειώνονται πλέον στον κλάδο του εμπορίου όπου το 2012 σημειώθηκαν 14 εργατικά ατυχήματα, στις βιομηχανίες 24 εργατικά ατυχήματα, 8 στη μεταποίηση, 1 στον κλάδο της ενέργειας, 7 στο δημόσιο τομέα, 2 στον τομέα των μεταφορών, 6 στις οικοδομές, 1 στον πρωτογενή τομέα και ένα στην Ύδρευση και 9 στον κλάδο των υπηρεσιών.

Αντίστοιχα το 2011, από τα 91 εργατικά ατυχήματα που σημειώθηκαν, τα 7 ατυχήματα ήταν τροχαία και 1 παθολογικό, ενώ από τα τροχαία ατυχήματα το ένα ήταν θανατηφόρο

Το 52% των εργατικών ατυχημάτων συνέβησαν σε μικρές επιχειρήσεις με προσωπικό από 1 έως 50 άτομα, ενώ όσον αφορά τις δραστηριότητες των επιχειρήσεων, τα περισσότερα ατυχήματα συνέβησαν σε σούπερ μάρκετ.

Αναφορικά με την ειδικότητα των παθόντων, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΣΕΠΕ, τα περισσότερα ατυχήματα συνέβησαν σε πωλητές και εργάτες. Στα άνω και κάτω άκρα τραυματίζονται εργαζόμενοι σε ποσοστό 70%.

Σε ποσοστό 32% τα ατυχήματα σημειώθηκαν κατά την κίνηση των εργαζομένων εντός του εργασιακού χώρου, ενώ σε ποσοστό 19% κατά το χειρισμό μηχανημάτων. Σε ποσοστό 37% οι κακώσεις είναι ανοιχτά τραύματα, ενώ σε ποσοστό 28% είναι κατάγματα.

«Στην παραπάνω ανάλυση των εργατικών ατυχημάτων που συνέβησαν στις επιχειρήσεις του νομού μας, στηρίχθηκε η στοχοθεσία της υπηρεσίας μας για το έτος 2012», επισήμανε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ η Μάγδα Ηλιδάκη, Προϊσταμένη του Τμήματος Τεχνικής και Υγειονομικής Επιθεώρησης Μαγνησίας και συνεχίζοντας υπογράμμισε:

«Στην αρχή του 2012 δόθηκε ιδιαίτερη βαρύτητα στους ελέγχους των σουπερ μάρκετ, των επιχειρήσεων που απασχολούν πάνω από 50 άτομα και των οικοδομών. Επιπλέον με βάση τον κεντρικό προγραμματισμό δράσης του ΣΕΠΕ, το Α’ τετράμηνο έγιναν επίσης έλεγχοι σε υπεργολάβους της ΔΕΗ, στις υπηρεσίες καθαριότητας των ΟΤΑ και σε εργασίες συντήρησης σε σταθμούς βάσης τηλεπικοινωνιών. Επίσης πραγματοποιήθηκε εκστρατεία ενημέρωσης και ελέγχων ψυχοκοινωνικών κινδύνων σε τομείς παροχής υπηρεσιών υγείας και κοινωνικής πρόνοιας, παροχής υπηρεσιών και των μεταφορών. Παρά τις αντίξοες υπηρεσιακές συνθήκες (έλλειψη υπηρεσιακού αυτοκινήτου, εξόδων κίνησης, κ.λπ.) η υπηρεσία μας πράττει στο ακέραιο το καθήκον της και θα ήταν καλό για όλους τους εργαζόμενους να μη δυσχεραίνεται το έργο της από άδικες επιθέσεις συγκεκριμένων ομάδων», καταλήγει η κ. Ηλιδάκη.

«Πρέπει να εμπεδωθεί σε όλον τον εργατικό κόσμο, πρωτίστως, η συνειδητή υποχρέωση να αυτοπροστατεύεται στο χώρο δουλειάς του και παράλληλα να απαιτεί και να αξιώνει από την εργοδοσία και τα εντεταλμένα εποπτικά Όργανα την προστασία της Υγείας του και των συνθηκών εργασίας. Οι εργαζόμενοι δεν είναι αναλώσιμα υλικά και εμείς θα συνεχίσουμε ακάθεκτοι τους ελέγχους. Πρέπει να συνειδητοποιήσουν εργαζόμενοι και εργοδότες ότι η τήρηση των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας είναι το παν», διαμηνύει από την πλευρά του προς πάσα κατεύθυνση ο πρόεδρος του ΕΚΒ Θανάσης Παπαδημόπουλος.

Το 2012 τα εργατικά ατυχήματα μειώθηκαν κατά 20% σε σχέση με το 2011, ενώ την τελευταία δεκαετία έχουν μειωθεί κατά 70% περίπου

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου