ΤΟΠΙΚΑ

Ανησυχούν οι σχολικοί τροχονόμοι

ανησυχούν-οι-σχολικοί-τροχονόμοι-665197

Από τη μύγα … ξύγκι προσπαθεί να βγάλει το Υπουργείο Εσωτερικών στις χρηματοδοτήσεις του προς τους Δήμους, αφού μετά την κατάργηση των σχολικών φυλάκων και της περικοπής κατά 45% των λειτουργικών δαπανών των σχολείων τα τρία τελευταία χρόνια, επιχειρεί τώρα να περικόψει και τις πιστώσεις που αντιστοιχούν στο ισχνό «επίδομα» των 176 ευρώ το μήνα που παίρνουν τα τελευταία χρόνια οι σχολικοί τροχονόμοι!!!

Ενας θεσμός που ξεκίνησε σε εθελοντική βάση, πριν από δεκαπέντε χρόνια περίπου, μετά από αλλεπάλληλα τροχαία δυστυχήματα που είχαν λάβει χώρα έξω από σχολικά συγκροτήματα σε όλη τη χώρα με τραγικά θύματα μαθητές του Δημοτικού. Για το λόγο αυτό κρίθηκε αναγκαία η ενεργοποίηση από τους γονείς των μαθητών, κυρίως, του έργου για την ασφαλή μετάβαση και αποχώρηση των μικρών μαθητών από τα δημοτικά σχολεία όλης της χώρας και κυρίως για εκείνα που είναι μπροστά από πολυσύχναστες οδικές αρτηρίες των ελληνικών πόλεων. Τελικά το 2007 ο θεσμός επισημοποιήθηκε με ΦΕΚ οπότε και θεσπίστηκε το μηνιαίο επίδομα των 176 ευρώ στον εθελοντή σχολικό τροχονόμο. Τώρα και αυτό τίθεται υπό αίρεση, όπως και ο αριθμός τους που θα είναι επιφορτισμένος με το συγκεκριμένο έργο.

Στον ενιαίο Δήμο Βόλου οι σχολικοί τροχονόμοι είναι συνολικά 66 άτομα. Πόσοι από αυτούς θα συνεχίσουν να παίρνουν το επίδομα των 176 ευρώ και τη σχολική χρονιά που μόλις ξεκίνησε; Κανείς δεν ξέρει. Ακόμη και οι αρμόδιοι του Δήμου Βόλου και της Σχολικής Επιτροπής Α΄θμιας Εκπαίδευσης προσπαθούν να βγάλουν άκρη από το Υπουργείο Εσωτερικών. Η πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Α΄θμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Βόλου και δημοτική σύμβουλος Σούλα Μπαρτζιώκα έχει διαμηνύσει στους σχολικούς τροχονόμους να περιμένουν μερικά ακόμη 24ωρα μήπως και ξεκαθαρίσει, όπως λέει, το τοπίο. Όλες όμως οι ενδείξεις, όπως είπε χθες στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, δείχνουν ότι το Υπουργείο εξωθεί τους Δήμους να πληρώνονται οι σχολικοί τροχονόμοι από τις λειτουργικές δαπάνες των σχολείων. Όπως συνέβη πριν μερικές μέρες όταν και εγγράφηκε για λογαριασμό του Δήμου Βόλου από το Υπουργείο Εσωτερικών πίστωση συνολικού ύψους 279.463 ευρώ με τη διευκρίνιση ότι το παραπάνω ποσό αποτελεί τη γ΄δόση για τις λειτουργικές δαπάνες των σχολικών μονάδων Α΄θμιας και Β΄θμιας Εκπαίδευσης που λειτουργούν στον ενιαίο Δήμο Βόλου, καθώς και για την πληρωμή των 66 σχολικών τροχονόμων για το α΄εξάμηνο του 2013 (Ιανουάριος – Ιούνιος). Όπως όμως εξηγεί η κ. Μπαρτζιώκα από το παραπάνω ποσό τα 245.000 ευρώ αντιστοιχούν στις λειτουργικές δαπάνες των σχολείων. Το ποσό των 34.000 που απομένει, όπως τονίζει, δεν επαρκεί για την αποπληρωμή των σχολικών τροχονόμων, καθώς το συνολικό ποσό που τους οφείλεται για το α΄εξάμηνο του 2013 ανέρχεται σε 53.959 ευρώ. Τη διαφορά θα αναγκαστούμε να την εξασφαλίσουμε από τα χρήματα που αντιστοιχούν για τις λειτουργικές δαπάνες των σχολείων, που ούτως ή άλλως είναι πετσοκομμένες, λέει η δημοτική σύμβουλος Βόλου. Πόσοι όμως από τους σχολικούς τροχονόμους θα συνεχίσουν να παίρνουν το μηνιαίο επίδομα των 176 ευρώ και κατά την τρέχουσα σχολική χρονιά; Και εμείς, όπως λέει, περιμένουμε μία επίσημη απάντηση από το Υπουργείο που όμως δεν μας τη δίνει. Εκείνο που μας διαμηνύουν από το υπουργείο είναι ότι για το συγκεκριμένο κωδικό υπάρχουν εγγεγραμμένες πιστώσεις 600.000 ευρώ για όλα τα σχολεία της χώρας. Πέραν τούτου ουδέν, λέει η κ. Μπαρτζιώκα, που σπεύδει να διευκρινίσει ότι το Υπουργείο δε μιλά για απολύσεις όσον αφορά τους σχολικούς τροχονόμους, ωστόσο, όπως προσθέτει, είναι πιθανό το ενδεχόμενο να εφαρμοστεί αυστηρά ο νόμος που ορίζει ότι σε Δήμους μέχρι 10.000 κατοίκους προβλέπεται ένας σχολικός τροχονόμος ανά σχολική μονάδα, ενώ σε πόλεις πάνω από δέκα χιλιάδες κατοίκους αντιστοιχούν μέχρι δύο σχολικοί τροχονόμοι σε κάθε σχολική μονάδα. Η Πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Α΄θμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Βόλου δεν φαίνεται να συμφωνεί με μία τέτοια εξέλιξη καθώς, όπως εξηγεί, ο αριθμός των δύο σχολικών τροχονόμων δεν επαρκεί για την ασφαλή μετάβαση και αποχώρηση των μικρών μαθητών που φοιτούν σε δημοτικά σχολεία που είναι πάνω σε κεντρικούς οδικούς άξονες του Βόλου και της Νέας Ιωνίας, όπως π.χ. το 10ο, το 12ο και το 13ο Δημοτικά Σχολεία Βόλου.

ΑΝΤ. ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου