ΤΟΠΙΚΑ

Καζάνι που βράζει η Μιτροβίτσα

καζάνι-που-βράζει-η-μιτροβίτσα-851206

Στα χειρότερα επεισόδια που σημειώνονται μετά την απόσχιση του Κοσόβου, δεκάδες αστυνομικοί της αποστολής του ΟΗΕ και εννέα στρατιώτες των ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων τραυματίστηκαν από έκρηξη στην Μιτροβίτσα του βορείου Κοσσυφοπεδίου. Νωρίτερα, οι αστυνομικές δυνάμεις είχαν επιχειρήσει να απομακρύνουν τους Σέρβους καταληψίες από το κτίριο του ΟΗΕ.
Η έκρηξη σημειώθηκε στις 8.10 τοπική ώρα. Στα επεισόδια που σημειώθηκαν στη Μιτρόβιτσα τραυματίστηκαν συνολικά περισσότεροι από 30 αστυνομικοί της UNMIK και τουλάχιστον 80 Σέρβοι.
Ο εκπρόσωπος της πολωνικής αστυνομίας Μάριουζ Σολοκόφσκι είπε ότι 22 Πολωνοί αστυνομικοί της UNMIK τραυματίστηκαν σε συγκρούσεις στη Μιτρόβιτσα.
«Η ζωή τους δεν κινδυνεύει. Έχουν μεταφερθεί σε ένα γαλλικό νοσοκομείο, το πιο κοντινό» πρόσθεσε ο ίδιος εκπρόσωπος.
Το υπουργείο Εσωτερικών της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι στις συγκρούσεις τραυματίστηκαν 14 Ουκρανοί αστυνομικοί, ένας από τους οποίους βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση.
Ο γαλλικός στρατός ανακοίνωσε ότι τραυματίστηκαν εννέα στρατιώτες, οι τρεις από τους οποίους ήταν Γάλλοι.
Πριν σημειωθεί η έκρηξη, οι αστυνομικές δυνάμεις είχαν επιχειρήσει να απομακρύνουν τους Σέρβους καταληψίες από το κτίριο που στεγάζει δικαστήρια υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.
Η αστυνομία χρησιμοποιώντας δακρυγόνα και βόμβες κρότου προσπάθησε να διαλύσει 1.000 περίπου Σέρβους που συγκεντρώθηκαν έξω από τα δικαστήρια.
Ακολούθησαν συμπλοκές, οι οποίες αργότερα επεκτάθηκαν σε ολόκληρο το βόρειο τμήμα της Μιτρόβιτσα. Οι Σέρβοι επιτέθηκαν σε πομπή οχημάτων της αστυνομίας της UNMIK που μετέφερε συλληφθέντες δικαστικούς υπαλλήλους με αποτέλεσμα αρκετοί από αυτούς να αποδράσουν.
Κατά την διάρκεια της συμπλοκής πυρπολήθηκε ένα όχημα της UNMIK και ένα της KFOR. Στη Μιτρόβιτσα, όπως μεταδίδει το σερβικό πρακτορείο ειδήσεων Tanyug ήχησαν οι σειρήνες συναγερμού, ενώ ελικόπτερα του ΝΑΤΟ πετούν πάνω από την πόλη.

Αποχώρηση της UNMIK

Αλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι στρατιώτες του ΝΑΤΟ δέχθηκαν πυρά, ενώ η αστυνομία του ΟΗΕ και η τοπική αστυνομία αποχώρησαν από το βόρειο Κόσοβο.
Ο εκπρόσωπος Τύπου της τοπικής αστυνομίας, Μπεσίμ Χότι, δήλωσε στο σερβικό ραδιοφωνικό σταθμό ΚΙΜ της Γκρατσάνιτσα ότι η αστυνομία αποχώρησε επειδή «τα επεισόδια λαμβάνουν επικίνδυνη τροπή, γίνεται χρήση πυροβόλων όπλων και υπάρχουν πολλοί τραυματίες».
Τον έλεγχο στην περιοχή επιχειρεί να καταλάβει η Νατοϊκή KFOR. Εκπρόσωπος της συμμαχίας δήλωσε ότι η δύναμη του ΝΑΤΟ θα αντιμετωπίσει σθεναρά τη βία στην περιοχή, ακολουθώντας την εντολή του ΟΗΕ.
Τα σερβικά ΜΜΕ μεταδίδουν ότι στην πόλη συρρέουν πολίτες από διάφορα μέρη του βορείου Κοσόβου και η κατάσταση είναι τεταμένη.
Από το νοσοκομείο της Μιτρόβιτσα, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Tanjug, ανακοινώθηκε ότι τουλάχιστον 80 πολίτες τραυματίστηκαν στη διάρκεια των επεισοδίων, εκ των οποίων οι δύο σοβαρά.
Σε διάφορα σημεία της πόλης σημειώνονται σποραδικές συμπλοκές αστυνομικών και διαδηλωτών. Επιβαρυντικά λειτουργεί και το γεγονός ότι σήμερα συμπληρώνονται τέσσερα χρόνια από τα επεισόδια της 17ης Μαρτίου του 2004 όταν, Αλβανοί εξτρεμιστές πυρπόλησαν σπίτια και κατέστρεψαν σερβικούς ορθόδοξους ναούς.
Με αφορμή την επέτειο αυτή είχε προγραμματιστεί στην Μιτρόβιτσα μεγάλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας.
Το κτίριο των δικαστηρίων είχαν καταλάβει χθες περίπου 50 Σέρβοι σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την ανεξαρτητοποίηση του Κοσόβου.
Οι Σέρβοι που κατοικούν στο βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου, αρνούνται να δεχθούν τη νέα κατάσταση και παραμένουν «πιστοί» στους θεσμούς του Βελιγραδίου.
Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός της Σερβίας Βόισλαβ Κοστούνιτσα καταδίκασε χθες σε ανακοίνωσή του έντονα τη χρήση βίας κατά των Σέρβων της περιοχής.
Κατηγόρησε επίσης το Κόσοβο ότι ακολουθεί πρακτικές βίας κατά των Σέρβων της περιοχής και ανέφερε ότι Σερβία και Ρωσία μελετούν κοινά βήματα για το τέλος της βίας.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε να υπάρξει αυτοσυγκράτηση.
Τα επεισόδια καταδίκασε κατηγορηματικά και η Βρετανία.Η Γερμανία ενώ η Ρωσία ζήτησε από την διεθνή αστυνομική δύναμη στο Κόσοβο να δείξει αυτοσυγκράτηση και να ακολουθήσει τις εντολές του ΟΗΕ.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου