ΤΟΠΙΚΑ

Στροφή στην υγραεριοκίνηση

στροφή-στην-υγραεριοκίνηση-665371

Επαγγελματίες προειδοποιούν για επικίνδυνες εγκαταστάσεις υγραερίου

Με τις τιμές της βενζίνης να είναι πλέον απαγορευτικές, πολλοί Βολιώτες της «γυρίζουν την πλάτη» και στρέφονται προς την εναλλακτική μορφή καυσίμων και κυρίως την υγραεριοκίνηση. Την ίδια στιγμή όμως επαγγελματίες του χώρου προειδοποιούν τους πελάτες και τους προτρέπουν να προτιμούν τα αδειοδοτημένα συνεργεία. Και αυτό γιατί παρατηρήθηκαν περιπτώσεις οχημάτων στις οποίες δεν είχε γίνει σωστή τοποθέτηση – εγκατάσταση υγραερίου, με αποτέλεσμα τα οχήματα να αντιμετωπίσουν προβλήματα με τους τεχνικούς ελέγχους ΚΤΕΟ.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Αθηνά Τσιργή

Σύμφωνα με επαγγελματίες της υγραεριοκίνησης του Βόλου, όλο και περισσότερους οδηγούς «κερδίζει» το εναλλακτικό καύσιμο, καθώς σήμερα η τιμή του υγραερίου είναι ακριβώς η μισή από αυτή της βενζίνης. Τα τελευταία χρόνια ορισμένα συνεργεία έφεραν στο νομό την τεχνολογία, κάνοντας με εγγύηση τις σχετικές μετατροπές, με αποτέλεσμα να ξεφυτρώνουν σαν τα μανιτάρια τα πρατήρια υγρών καυσίμων με υγραέριο.

Η χαμηλή τιμή του υγραερίου, το σχετικά μικρό κόστος μετατροπής και η ασφάλεια της λειτουργίας ενός οχήματος με υγραέριο, είναι μερικά από τα κίνητρα εκείνα που προσελκύουν όλο και περισσότερους ιδιοκτήτες αυτοκινήτων στην υγραεριοκίνηση.

Οι ιδιοκτήτες πρατηρίων που διαθέτουν υγραέριο στο Βόλο, αναφέρουν πως η τιμή βρίσκεται στο μισό από αυτή της βενζίνης. Η κατανάλωση είναι η ίδια ως προς την ποσότητα. Κάποιος μπορεί να κάνει απόσβεση του κόστους μετατροπής, από έξι μήνες έως ένα χρόνο, ανάλογα με τα χιλιόμετρα που κάνει κάθε χρόνο.

Το κόστος για μια μετατροπή είναι ανάλογο με τα κυβικά και το σετ που χρησιμοποιείται και κυμαίνεται από τα 800 έως τα 1.000 ευρώ.

Ο ιδιοκτήτης ειδικευμένου συνεργείου υγραεριοκίνησης κ. Αντώνης Αναστασίου αναφέρει χαρακτηριστικά στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ: «Οι τσέπες των Βολιωτών έχουν αδειάσει, δυσκολεύονται με τη σημερινή τιμή της βενζίνης οπότε βλέπουν σα λύση το υγραέριο. Η στροφή του κόσμου προς το υγραέριο προκύπτει και από το γεγονός ότι το τελευταίο διάστημα, περίπου 6 – 7 πρατήρια καυσίμων έχουν προσθέσει και υγραέριο».

Από την πλευρά του ο επαγγελματίας στο χώρο της εγκατάστασης υγραερίου, κ. Νίκος Καλοφορίδης, επισημαίνει ότι υπάρχει έντονο ενδιαφέρον για την εναλλακτική μορφή καυσίμου, προσθέτοντας ότι η εγκατάσταση για υγραέριο στο Ι.Χ. ξεκινάει από 800 ευρώ.

Κάθε μήνα υπάρχει σημαντικό κέρδος χρημάτων γι’ αυτόν που κινείται με υγραέριο, αναφέρει ο ιδιοκτήτης ειδικευμένου συνεργείου υγραεριοκίνησης στο Βόλο κ. Πελαγιάδης τονίζοντας: «Κάποιος που κάθε μήνα ξόδευε 200 ευρώ για βενζίνη, τώρα μπορεί με τα μισά χρήματα, δηλαδή με 100 ευρώ, να κάνει τις ίδιες διαδρομές. Το κέρδος είναι σημαντικό και αυτό έχουν αρχίσει να το αντιλαμβάνεται ο κόσμος που στρέφεται στο υγραέριο».

Τέλος, ο κ. Πελαγιάδης κρούει τον κώδωνα του κινδύνου προειδοποιώντας του πελάτες να προσέχουν ώστε η τοποθέτηση του μηχανισμού να γίνεται από αδειοδοτημένα συνεργεία, καθώς κάποια από αυτά δεν κάνουν σωστή εγκατάσταση, με αποτέλεσμα τα Ι.Χ. να αντιμετωπίζουν προβλήματα με τους ελέγχους ΚΤΕΟ.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου