ΤΟΠΙΚΑ

Εκρυθμη η κατάσταση στο Θιβέτ

εκρυθμη-η-κατάσταση-στο-θιβέτ-851206

Τεταμένη η κατάσταση στο Θιβέτ, όπου σύμφωνα και με τις κινεζικές αρχές, έχουν χάσει τη ζωή τους δέκα άτομα. Το Πεκίνο έχει δώσει διορία στους διαδηλωτές έως αύριο για να παραδοθούν. Ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης κάνουν λόγο και για εκατό νεκρούς.
Το πρακτορείο Νέα Κίνα μετέδωσε ότι πάνω από 580 άνθρωποι, περιλαμβανομένων τριών Ιαπώνων τουριστών, «διασώθηκαν» από την αστυνομία, την ώρα που διαδηλωτές έκαιγαν τράπεζες σχολεία και άλλα δημόσια κτίρια.
Οι τουρίστες έχουν απομακρυνθεί από την περιοχή, ενώ πολλές χώρες της Δύσης καλούν τους πολίτες τους να μείνουν μακριά από τη Λάσα. Τα κινεζικά ταξιδιωτικά πρακτορεία σταμάτησαν τις εκδρομές στο Θιβέτ και οι Αρχές καλούν τους τουρίστες να μην πλησιάζουν τα μοναστήρια.
Σε κάθε περίπτωση, η επαλήθευση των γεγονότων στο Θιβέτ είναι εξαιρετικά δύσκολη, δεδομένου του αυστηρού ελέγχου του Πεκίνου στην περιοχή.
Οι μοναχοί διαδηλώνουν από τις αρχές της εβδομάδας τόσο στο Θιβέτ όσο και σε γειτονικές χώρες που κατοικούν Θιβετιανοί (όπως η Ινδία) μνημονεύοντας την 49η επέτειο της εξέγερσης, η οποία έληξε με την εξορία του Δαλάι Λάμα.
Οι φετινές διαδηλώσεις έχουν ιδιαίτερη σημασία, αφού συμπίπτουν με τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου. Η Κίνα κατηγόρησε τον Δαλάι Λάμα ότι βρίσκεται πίσω από τις διαδηλώσεις και προσπαθεί να αμαύρωσε την εικόνα της χώρας εν όψει των Αγώνων.
ΕΕ και ΗΠΑ κάλεσαν το Πεκίνο να επιδείξει «αυτοσυγκράτηση», ενώ ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα κάλεσε την Κίνα να επιτρέψει στους διαδηλωτές να ασκήσουν το δικαίωμά τους στην ελευθερία της έκφρασης και να αποφύγει τη χρήση βίας.
Ο Αμερικανός ηθοποιός Ρίτσαρντ Γκιρ κάλεσε επίσης τη διεθνή κοινότητα να μποϊκοτάρει τους Ολυμπιακούς Αγώνες.
Η κυβέρνηση της Κίνας επέκρινε τους ηγέτες των ΗΠΑ και της Γερμανίας διότι φιλοξένησαν τον Δαλάι Λάμα, κάτι που όπως εκτίμησε ενίσχυσε τους «αποσχιστικούς» στόχους του πνευματικού ηγέτη του Θιβέτ.
Κάλεσε ακόμη την Ινδία να καταστείλει τις διαδηλώσεις εξορίστων Θιβετιανών στο Νέο Δελχί.

Ο διεθνής Τύπος
Οι πολύνεκρες κινητοποιήσεις στο Θιβέτ έρχονται στη χειρότερη χρονική στιγμή για το Πεκίνο των θερινών Ολυμπιακών Αγώνων. Ο διεθνής Τύπος κατακρίνει την κινεζική κυβέρνηση, ενώ δεν λείπουν και φωνές για μποϊκοτάζ των Αγώνων.
«Αυτή η προοπτική αποτελεί ένα εφιαλτικό σενάριο για την κινεζική κυβέρνηση» τονίζει η ολλανδική εφημερίδα De Volksraad: Η εικόνα της αιματοχυσίας στους δρόμους της Λάσα μπορεί να οδηγήσει σε κάλεσμα για μποϊκοτάζ των Αγώνων, συνεχίζει ο αρθρογράφος της εφημερίδας.
Στην ίδια γραμμή κινείται κι ο ιταλικός Τύπος: «Τώρα ή ποτέ: είναι το συναίσθημα που ωθεί πολλούς Θιβετιανούς να κατέβουν στον δρόμο», τονίζει η La Repubblica, ενώ η Corriere della Sera υπογραμμίζει ότι «με τα μάτια όλου του κόσμου στραμμένα στο Πεκίνο, ο Κινέζος ηγέτης Χου Ζιντάο θα έχει ενδοιασμούς να διατάξει μία νέα σφαγή».
Η ισπανική El Mundo τονίζει ότι η διεθνής κοινότητα οφείλει να αντιδράσει πέραν της «χλιαρής» διαμαρτυρίας από ΗΠΑ και ΕΕ: «Η Δύση δεν μπορεί να κοιτάζει αλλού, ούτε να αποδέχεται ευγενικά ένα κράτος που δεν τηρεί τους κανόνες του παιχνιδιού».
Η ελβετική La Tribune αναρωτιέται: «Πόσο θα βαρύνει η ευσυνειδησία των Δυτικών απέναντι στην επιτακτική ανάγκη να διατηρήσουν την επικερδή πρόσβασή τους στην κινεζική αγορά;»
H Washington Post καλεί την διεθνή κοινότητα να ασκήσει πιέσεις στην Κίνα «να τηρήσει το Σύνταγμα, που αξιώνει τον σεβασμό της ελευθεροτυπίας και της θρησκείας».
Η γαλλική Le Figaro υπογραμμίζει την αποτυχία της κινεζικής στρατηγικής: «Επί πολλά χρόνια το Πεκίνο επένδυσε δεκάδες δις δολάρια στο Θιβέτ με την ελπίδα ότι θα μεταμορφώσει τους κατοίκους του σε καπιταλιστές, που θα αποτάξουν τις εθνικές τους διεκδικήσεις. Όπως γίνεται φανερό, χωρίς επιτυχία.»
Ο βρετανικός Τύπος υπενθυμίζει πως η αιματηρή καταστολή τέτοιων κινητοποιήσεων δεν είναι νέο φαινόμενο στην Κίνα. Η Daily Telegraph μιλά για «επανάληψη της Τιεν Αν Μεν».
Οι Times τονίζουν πως εάν η Κίνα κινηθεί στο πνεύμα της χούντας της Βιρμανίας, τότε αυτό που θα πληγεί είναι το πνεύμα των Αγώνων.
Η γερμανική Die Welt τονίζει πως το αποτέλεσμα των εικόνων από τη Λάσα μπορεί να είναι το μποϊκοτάζ των Ολυμπιακών Αγώνων.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου