ΤΟΠΙΚΑ

Τυφώνας απεργιακός

τυφώνας-απεργιακός-851206

Σε απεργιακό «κλοιό» θα παραμείνει η οικονομία και ολόκληρη η χώρα τουλάχιστον μέχρι να…ψηφιστεί στη Βουλή την Πέμπτη, το ασφαλιστικό νομοσχέδιο για το περιεχόμενο του οποίου οι αντιδράσεις κλιμακώνονται με «αιχμή» τις ενοποιήσεις Ταμείων που γίνονται χωρίς μελέτες, τις αυξήσεις ορίων ηλικίας, τη μείωση έως 69% των επικουρικών συντάξεων και το «ψαλίδισμα» από την 1/1/2009 και έως 30% όλων των πρόωρων συντάξεων.
Το στίγμα δίνουν οι αποφάσεις που λαμβάνουν το ένα μετά το άλλο τα συνδικάτα των εργαζομένων σε νευραλγικούς τομείς, στη ΔΕΗ, αλλά και στις τράπεζες όπου η ΟΤΟΕ αποφάσισε να συνεχίσει τις απεργιακές κινητοποιήσεις έως και την ερχόμενη Τετάρτη, ημέρα της νέας 24ωρης γενικής πανελλαδικής απεργίας της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ γεγονός που θα επηρεάσει και τις πληρωμές μισθών και συντάξεων μέσω ορισμένων τραπεζών.
Χθες και η Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων επικύρωσε την πανελλαδική απεργία για όλη την ερχόμενη εβδομάδα, κάτι που σημαίνει ότι θα «παραλύσει» η δικαιοσύνη. Το απεργιακό «μέτωπο» θα διευρυνθεί με τις κινητοποιήσεις των μηχανικών, των γιατρών και των δημοσιογράφων ενώ πιέσεις ασκούνται και από τη ΔΑΚΕ για να γίνουν «διορθώσεις» στο νομοσχέδιο.

Προβλήματα

«Θα είναι προβοκάτσια κατά του δικαιώματος των εργαζομένων στην απεργία αν επιχειρηθεί να αποδοθούν ευθύνες στους τραπεζοϋπαλλήλους» ανακοίνωσε η ΟΤΟΕ με αφορμή το διαφαινόμενο «μπλόκο» ακόμη και στις προγραμματισμένες πληρωμές μισθών και συντάξεων. «Πιθανά προβλήματα στην κανονική ροή των πληρωμών αυτών δεν θα πρέπει να αναζητηθούν στους απεργούς της Τράπεζας της Ελλάδος αλλά στο τραπεζικό σύστημα και στις τράπεζες», ανακοίνωσε και ο Σύλλογος της Τράπεζας της Ελλάδος υποστηρίζοντας ότι έχουν ληφθεί μέτρα για να πληρωθούν οι μισθοί και οι συντάξεις στην ώρα τους για χιλιάδες εργαζομένους και συνταξιούχους.
Ωστόσο, τα καταστήματα του δικτύου των τραπεζών, ιδιαίτερα των κρατικού ενδιαφέροντος, ήδη υπολειτουργούν και αναμένεται να «νεκρώσουν», όπως ήδη έχουν «νεκρώσει» και τα ΑΤΜ, τις αμέσως επόμενες ημέρες μετά την απόφαση που έλαβε προχθές το Γενικό Συμβούλιο της ΟΤΟΕ να κηρύξει μετά τη μια 48ωρη απεργία για την ερχόμενη Δευτέρα και Τρίτη και μια 24ωρη απεργία για την Τετάρτη 19 Μαρτίου. Η ΟΤΟΕ θα προχωρήσει και σε άλλα αιφνιδιαστικά μέτρα (ενδεχομένως καταλήψεις νευραλγικών τομέων των τραπεζών) ενώ στις 10.30 π.μ. θα πραγματοποιήσει και μαζικό διάβημα διαμαρτυρίας στον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφη.

Αυτοαπασχολούμενοι

Απεργιακές κινητοποιήσεις αποφασίζουν για την ερχόμενη εβδομάδα και οι αυτοτελώς απασχολούμενοι, μηχανικοί, γιατροί, δικαστικοί επιμελητές, συμβολαιογράφοι, φαρμακοποιοί καθώς και οι δημοσιογράφοι. Σε κοινή διακήρυξή τους οι παραπάνω φορείς ζήτησαν συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων και προειδοποίησαν ότι η παρέμβασή τους «θα είναι διαρκής και συστηματική με συνεργασία όλων όσοι θίγονται από τις διατάξεις του νομοσχεδίου».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου