ΤΟΠΙΚΑ

Εδωσε «ρέστα» για τη Μαγνησία ο Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης

εδωσε-ρέστα-για-τη-μαγνησία-ο-υπ-αγρο-851206

Τρίπτυχο επιτυχίας για τη Μαγνησία χαρακτηρίζονται τα αποτελέσματα της προχθεσινής συνάντησης με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Αλ. Κοντό.
Στην κορυφαίας σημασίας σύσκεψη, σύμφωνα με τον νομάρχη Μαγνησίας Απ. Παπατόλια, ικανοποιήθηκε το αίτημα παραγωγικών φορέων του Πηλίου, που έθεταν επί μία τουλάχιστον δεκαετία και συμπεριλαμβάνονταν στο σταθερό πλαίσιο διεκδικήσεων του νομού για τον αγροτικό τομέα.
Η στενή συνεργασία των τελευταίων μηνών μεταξύ αγροτικών συνεταιρισμών και Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης απέφερε σημαντικότατα αποτελέσματα και το κολοσσιαίο ποσό των 40 εκατ. ευρώ για την αναδιάρθρωση των καλλιεργειών στο Πήλιο.
Επιπρόσθετα ο υπουργός ανέλαβε τη δημόσια δέσμευση για χρηματοδότηση μελέτης για τη δημιουργία κλειστού αρδευτικού δικτύου, που θα βοηθήσει σημαντικά στην αναδιάρθρωση της καλλιέργειας. Το «πράσινο φως» για τη χρηματοδότηση της μελέτης δίνει πρόκριμα και για την έγκριση κονδυλίων, ώστε στη συνέχεια να προχωρήσει και το κατασκευαστικό μέρος.
Το τρίτο ιδιαίτερα θετικό αποτέλεσμα της σύσκεψης είναι ότι μετά την ομαλοποίηση των καλλιεργειών θα μπορέσει να εγκατασταθεί το σύστημα της αντιχαλαζικής προστασίας.
Ο υπουργός αναμένεται να ανακοινώσει τις λεπτομέρειες του υπό χρηματοδότηση προγράμματος κατά την επίσκεψή του στο Βόλο, με αφορμή τη «Γιορτή της γαρδένιας» στη Μακρυράχη Πηλίου.
Οι μηλοπαραγωγοί, οι οποίοι τα τελευταία χρόνια έβλεπαν τη σοδειά τους να δέχεται ανελέητο χτύπημα από το φαινόμενο της μικροκαρπίας, μπορούν επιτέλους να πάρουν «ανάσα» μπροστά στις νέες προοπτικές που διανοίγονται.
Με έτοιμη πρόταση από τη μελέτη που εκπόνησαν από κοινού το ΕΘΙΑΓΕ και η Γεωπονική του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ο υπουργός αποδέχθηκε ότι είναι προτιμότερο να δοθεί μία οριστική λύση απέναντι στα προβλήματα που δημιουργεί η μικροκαρπία, από το να δίνονται σε ετήσια βάση 3,5 εκατ. ευρώ για αποζημιώσεις.
Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, με τον αντινομάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης Δημ. Μεργιαλή, ο οποίος ανέλαβε τις πρωτοβουλίες των προηγούμενων μηνών για σειρά συναντήσεων με τους παραγωγικούς και επιστημονικούς φορείς, είχε προετοιμάσει τεκμηριωμένη πρόταση.
Το ραντεβού με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου ζητήθηκε, προκειμένου να διευκρινιστεί εάν υπάρχει πολιτική βούληση για τη χρηματοδότηση του φιλόδοξου σχεδίου, που θα βγάλει τους παραγωγούς του Ανατολικού και Κεντρικού Πηλίου από την δυσχερή θέση.
Στη σύσκεψη υπό την προεδρία του υπουργού Αλ. Κοντού και παρουσία του υφυπουργού Εσωτερικών Θαν. Νάκου, συμμετείχαν ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Κώστας Σκιαδάς, ο Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων, κ. Χρήστος Αυγουλάς, ο Νομάρχης Μαγνησίας, κ. Απόστολος Παπατόλιας, ο Αντινομάρχης Μαγνησίας, κ. Δημήτρης Μεργιαλής, ο Πρόεδρος της ΕΑΣ Πηλίου, κ. Δημήτρης Σπανός, εκπρόσωπος από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Ζαγοράς, εκπρόσωπος του ΕΘΙΑΓΕ και υπηρεσιακοί παράγοντες του ΥΠΑΑ&Τ.
Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης εξετάσθηκαν τρόποι αντιμετώπισης των προβλημάτων μικροκαρπίας, αλλά και οι δυνατότητες περαιτέρω ενίσχυσης της καλλιέργειας μήλων της περιοχής.
Τις αποφάσεις δημοσιοποίησε με ανακοίνωσή του το υπουργείο. Συγκεκριμένα, αποφασίστηκε:
– Η υλοποίηση προγράμματος αναδιάρθρωσης της μηλοκαλλιέργειας, με χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» 2007-2013 , στο πλαίσιο της 4ης Προγραμματικής Περιόδου.
Το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης αφορά σε έκταση 8.300 στρεμμάτων, από τη συνολική έκταση των 23.000 στρ., συνολικού προϋπολογισμού 30 εκατ. ευρώ.
Σημειώνεται ότι το εν λόγω πρόγραμμα βασίζεται σε μελέτη που συντάσσεται με χρηματοδότηση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων από τη Γεωτεχνική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και το ΕΘΙΑΓΕ, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Ιούνιο του 2008.
– Η χρηματοδότηση μελέτης από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την κατασκευή κλειστού αρδευτικού δικτύου στην περιοχή Κεντρικού και Ανατολικού Πηλίου. Το κόστος της μελέτης υπολογίζεται σε 350.000 ευρώ, το δε έργο προϋπολογίζεται σε 9 εκατ. ευρώ.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου