ΤΟΠΙΚΑ

ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ: Αντιδράσεις για τις διακοπές ρεύματος

επιμελητηριο-μαγνησιασ-αντιδράσεις-851206

Την αντίδραση του επιχειρηματικού κόσμου έχουν προκαλέσει οι συνεχιζόμενες διακοπές του ηλεκτρικού ρεύματος. Η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων κατέθεσε για λογαριασμό των Επιμελητηρίων όλης της χώρας, μεταξύ των οποίων και του Επιμελητηρίου Μαγνησίας, μηνυτήρια αναφορά, με την οποία στρέφεται κατά παντός υπευθύνου για τις συνεχιζόμενες διακοπές ρεύματος, αιτούμενη την άμεση παρέμβαση της εισαγγελικής αρχής, τη δίωξη των ενόχων, όπως επίσης και την κατά νόμο τιμωρία τους. Παράλληλα δεν αποκλείεται να ακολουθήσουν και αγωγές για την καταβολή αποζημιώσεων στους επιχειρηματίες που έχουν πληγεί.
Ήδη το Επιμελητήριο Μαγνησίας με ανακοίνωση του καλεί όλους τους επιχειρηματίες του Νομού που υπέστησαν ζημιές από τις διακοπές ρεύματος να το δηλώσουν, προκειμένου να γίνει καταγραφή και αποτίμηση του κόστους τους και στη συνέχεια να διεκδικηθούν αποζημιώσεις.
Ανάλογες πρωτοβουλίες έχουν πάρει και άλλα Επιμελητήρια, δεδομένου ότι τα προβλήματα που δημιουργούνται από τις διακοπές στην ηλεκτροδότηση είναι μεγάλα, με αποτέλεσμα να έχουν υποστεί ζημιές πολλές επιχειρήσεις, αλλά και η εθνική μας Οικονομία.

Το τέλος ακινήτων
Σε τρεις ίσες διμηνιαίες δόσεις θα καταβάλλουν τα νομικά πρόσωπα το Ενιαίο Τέλος για την ακίνητη περιουσία τους. Η πρώτη θα είναι με την υποβολή της δήλωσης ΕΤΑΚ, που θα γίνει από τις 15 έως και τις 28 Μαΐου ανάλογα με το τελευταίο ψηφίο του Α.Φ.Μ. τους, ενώ οι υπόλοιπες την τελευταία εργάσιμη ημέρα των διμήνων που ακολουθούν. Ο τύπος μάλιστα της δήλωσης, αλλά και τα δικαιολογητικά που πρέπει να συνυποβληθούν, καθορίστηκαν με απόφαση του υπουργείου Οικονομίας. Η αξία των ακινήτων των νομικών προσώπων φορολογείται με συντελεστή 6‰, ενώ για τα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, που επιδιώκουν αποδεδειγμένα σκοπούς κοινωφελείς κλπ., με συντελεστή 3‰. Με συντελεστή 1‰ φορολογείται η αξία των κτισμάτων των ακινήτων, τα οποία ιδιοχρησιμοποιούνται για την παραγωγή ή την άσκηση εμπορικής δραστηριότητας οποιασδήποτε επιχείρησης, καθώς και από τα νομικά πρόσωπα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα.
Θα πρέπει επίσης να αναφερθεί ότι το τέλος που αναλογεί στη συνολική αξία των κτισμάτων και υπόκεινται σε φορολογία δεν μπορεί να είναι μικρότερο από ένα ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, με εξαίρεση τα ημιτελή κτίσματα.
Επισημαίνεται ότι το συγκεκριμένο τέλος που αναλογεί, καταβάλλεται σε τρεις ίσες διμηνιαίες δόσεις, από τις οποίες η πρώτη με την υποβολή της δήλωσης, οι δε υπόλοιπες την τελευταία εργάσιμη για τις δημόσιες υπηρεσίες ημέρα των διμήνων που ακολουθούν.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου