ΤΟΠΙΚΑ

8ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΠΑΣΟΚ: Αποσαφήνιση της πολιτικής του φυσιογνωμίας

8ο-συνεδριο-πασοκ-αποσαφήνιση-της-πολι-851206

Η προοπτική συνεργασίας του ΠΑΣΟΚ με το Συνασπισμό κυριαρχεί στις τοποθετήσεις στελεχών και μελών του ΠΑΣΟΚ στις εργασίες του 8ου συνεδρίου.
Αυτό τουλάχιστον μέσα στην αίθουσα… διότι στους διαδρόμους του ΤΑΕ ΚΒΟ- ΝΤΟ την ίδια ώρα εξελίσσονταν η μάχη του σταυρού, αλλά και η αντιπαράθεση για το ποσοστό σταυροδοσίας που μέχρι αργά χθες το απόγευμα δεν ήταν ξεκαθαρισμένο, με αποτέλεσμα τα «επιτελεία» των τάσεων και ρευμάτων που ενεργοποιούνται σε κάθε συνέδριο να βρίσκονται «υπ’ ατμόν».
Η πλευρά των υποστηρικτών του Γιώργου Παπανδρέου πρότεινε το ποσοστό να φτάσει στο 20% -αντί του 10% που ίσχυε από το προηγούμενο Συνέδριο το 2005.
Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι από τα 150 μέλη θα εκλεγούν 120 άτομα, οπότε για όλους τους άλλους απομένουν τριάντα θέσεις…
Είναι χαρακτηριστικό ότι από διαφορετικές αφετηρίες πρωτοκλασάτα στελέχη με τις τοποθετήσεις τους εξέπεμψαν έντονο προβληματισμό για την πορεία του ΠΑΣΟΚ την επόμενη μέρα του συνεδρίου.
Κοινός τόπος όλων η ανάγκη διαμόρφωσης ενός πολιτικού λόγου που θα διαμορφώνει προοπτική συνεργασίας με το Συνασπισμό και άλλες δυνάμεις της αριστεράς, υπό την αυστηρή προϋπόθεση όμως ότι αυτό θα γίνει μετά την αποσαφήνιση πρώτα και κύρια της πολιτικής φυσιογνωμίας του κόμματος.
Στο καίριο αυτό ζήτημα οι απόψεις διίστανται και αυτό διεφάνη ξεκάθαρα από τις περισσότερες τοποθετήσεις ένθεν κακείθεν, που χθες τουλάχιστον φάνηκε να επηρεάζονται από το σύνδρομο της Ενωσης Κέντρου, στην οποία έγινε αρκετή αναφορά χθες από όσους κυρίως θέλησαν να καταδείξουν την κρίση που υφίσταται το ΠΑΣΟΚ και την αδυναμία να ανακάμψει.

Quo vantis
«Πού πάμε; αναρωτήθηκε ο Κώστας Σκανδαλίδης στην ομιλία του και κάλεσε το Γιώργο Παπανδρέου στο «keep walking” να καλέσει σε συστράτευση όλα τα στελέχη του κόμματος σε μία νέα πολιτική ενότητα.
«Είναι ώρα ευθύνης για όλους μας. Όλοι είμαστε συνυπεύθυνοι για την κρίση του ΠΑΣΟΚ. Πρέπει να γίνουμε φορείς της υπέρβασης της κρίσης αυτής… Ο ΓΑΠ είναι ισχυρός πρόεδρος με νωπή ετυμηγορία. Έχει χρέος να την οδηγήσει στη νίκη στις επόμενες εκλογές, όχι μετά τις επόμενες εκλογές, υπογράμμισε ο κ. Σκανδαλίδης, που επισήμανε ότι το ΠΑΣΟΚ χρειάζεται πλέον άλματα όχι απλό βηματισμό.
Έθεσε προ των ευθυνών του τον ΣΥΝ, υπογραμμίζοντας ότι θα πρέπει να επιλέξει την υπεύθυνη στάση, πείθοντας με ουσιαστικές πρωτοβουλίες και όχι ακτιβισμούς ότι ενδιαφέρεται πραγματικά να φύγει η Νέα Δημοκρατία από την εξουσία.
Ο πρώην υπουργός Γιώργος Φλωρίδης με τη σειρά του επεσήμανε ότι η κρίση του πολιτικού συστήματος τροφοδοτείται από τον μεγάλο ασθενή που είναι το ΠΑΣΟΚ και οφείλεται στο γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια το ΠΑΣΟΚ μετατράπηκε σε ένωση κέντρου και πρόσθεσε ότι όσο το κόμμα παραμένει σε κρίση δεν μπορεί να προσβλέπει σε συνεργασίες με ένα κόμμα που δεν αποδέχεται την προϋπόθεση μια κυβερνώσας Αριστεράς. Σύμφωνα με τον κ. Φλωρίδη ο ΣΥΝ πρέπει να αφήσει την επικοινωνιακή αυταπάτη και να ασχοληθεί με τον εαυτό του ως δύναμη ευθύνης, συνέχισε, για να καταλήξει ότι όταν οι αναμνήσεις γίνονται περισσότερες από τα όνειρα, τότε το τέλος είναι κοντά.
Ακολουθώντας ο Θεόδωρος Πάγκαλος απάντησε στο Γιώργο Φλωρίδη, λέγοντας ότι τα δικά του όνειρα είναι πράγματα που δεν λέγονται δημόσια, χαρακτήρισε μπουρδολογία την επίκληση της αριστεράς χωρίς συγκεκριμένες θέσεις και προτάσεις. Μίλησε για υποκειμενιστές και αστείους ιδεολόγους στο ΠΑΣΟΚ, που βλέπουν προβλήματα μόνο στα πρόσωπα και δεν λαμβάνουν υπόψη τους τις αλλαγές που συντελούνται στην κοινωνία. Μια κοινωνία όπως είπε, όπου τα 2/3 πάνε μπροστά και μέσα τους έχουν απομονωθεί πρώην ψηφοφόροι που επέλεξαν τη δεξιά, ενώ το υπόλοιπο 1/3 έχει περάσει στο περιθώριο, επιλέγοντας την ψήφο διαμαρτυρίας.
Αυτός είναι ο στόχος -αναρωτήθηκε- να τα κάνουμε όλα μπάχαλο και τι θα βάλουμε στη θέση της κοινωνίας, για να απαντήσει ότι η κ. Παπαρήγα ξέρει πολύ καλά τι θα κάνει –οι υπόλοιποι δεν έχουν καμιά ιδέα- αναφερόμενος στον Αλ. Τσίπρα.
Ο Άκης Τσοχατζόπουλος ζήτησε από την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ να βρεθεί ξανά κοντά στα κοινωνικά κινήματα για να εκφράσει μία πλατιά κοινωνική συμμαχία που θα κερδίσει τις εκλογές.
Εκτίμησε ότι θα πρέπει όλοι να κάνουν την αυτοκριτική τους και παρατήρησε ότι «υπάρχει έλλειμμα πολιτικών προτάσεων και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην είναι σαφής η εναλλακτική προοδευτική πρόταση διακυβέρνησης της χώρας.
«Δεν χρειαζόμαστε μεσοβέζικες λύσεις αλλά ξεκάθαρες θέσεις. Επιβάλλεται η σύγκρουση με φιλελευθερισμό. Να φύγει η δεξιά, αυτός πρέπει να είναι ο στόχος μας», υπογράμμισε ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ, που ζήτησε το κόμμα να γίνει ξανά κίνημα ενεργών πολιτών και όχι αξιωματούχων με αιρετές ηγεσίες σε όλα τα επίπεδα…
Ο κ. Πρωτόπαπας επέλεξε να θυμίσει στους δύο προηγούμενους συνομιλητές του ότι υπάρχει μέση οδός, με τις αναμνήσεις να τροφοδοτούν τα όνειρα. Ενώ πρόσθεσε ότι σε αυτό το ΠΑΣΟΚ υπάρχει μία θέση για όλους, ενώ ο Ντίνος Ρόβλιας ζήτησε αντίσταση από τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ απέναντι στον κακό εαυτό του κινήματος – την ασθενική μνήμη των στελεχών του – τις εύκολες λύσεις – την αδράνεια – τη νωθρότητα – την απαισιοδοξία και πρότεινε στην ηγεσία να επανέλθουν στους δρόμους με αγωνιστικές κινητοποιήσεις για μια πολιτεία δικαιοσύνης, αγώνες που θα αποκαταστήσουν την προσωπική αξιοπρέπεια του καθενός μέσα στο κίνημα, όπως είπε.
Τέλος η Τόνια Αντωνίου παρατήρησε ότι δεν μπορεί αυτό το συνέδριο να είναι ένα συνέδριο συσχετισμών που έμειναν από την 11η Νοεμβρίου και ότι χρειάζεται σαφήνεια απόψεων «για να πείσουμε τον λαό και να δεσμευτούμε σε συγκεκριμένες πολιτικές».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου