ΤΟΠΙΚΑ

Ενταση στο κτίριο Μουρτζούκου

ενταση-στο-κτίριο-μουρτζούκου-669636

Επεισόδια και διαπληκτισμοί σημειώθηκαν χθες το πρωί, έξω από το κτίριο της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, το οποίο κατέλαβαν καθηγητές του νομού, που συνεχίζουν τον απεργιακό αγώνα τους, ενάντια στη διάλυση του δημοσίου σχολείου και την απαξίωση του Έλληνα εκπαιδευτικού.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Ελένη Χάνου

Καθηγητές που κράτησαν τις πόρτες της τοπικής Διεύθυνσης κλειστές, καταλαμβάνοντας το κτίριο, λίγο έλειψε να έρθουν στα χέρια με το Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, Γ. Δοδοντσάκη, ο οποίος επιχείρησε να σπάσει τον πολιορκητικό… κλοιό, ενώ ένταση επικράτησε και με άλλους καθηγητές, που προσέρχονταν στα γραφεία, προκειμένου να καταθέσουν αιτήσεις για διοικητικά ζητήματα.

Ο αγώνας των καθηγητών συνεχίστηκε χθες για δεύτερη ημέρα με υψηλά ποσοστά συμμετοχής στην απεργία.

Ενταση στη Δ.Δ.Ε.

Από τις 6:30 χθες το πρωί, απεργοί καθηγητές της Μαγνησίας, προχώρησαν σε κατάληψη της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στο κτίριο Μουρτζούκου.

Στην κεντρική είσοδο του κτιρίου, οι καθηγητές κλείδωσαν δικό τους λουκέτο, απαγορεύοντας την είσοδο στους διοικητικούς υπαλλήλους, που έπιαναν δουλειά στις επτά το πρωί.

Στόχος τους, να μπλοκάρουν τις διοικητικές διαδικασίες και κυρίως τις συνεδριάσεις του ΠΥΣΔΕ Μαγνησίας, που θεωρείται ως απεργοσπαστική κίνηση του Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Γ. Δοδοντσάκη.

Οι απεργοί ενημέρωναν τους υπαλλήλους για τον αγώνα τους και τους προέτρεπαν να μην μπουν στα γραφεία, ζητώντας να συμπαρασταθούν ενεργά στο πλευρό τους.

Τα «αίματα» άναψαν, όταν ο Διευθυντής Δ.Ε., κ. Δοδοντσάκης, επιχείρησε να σπάσει τον πολιορκητικό κλοιό του κτιρίου και να μπει μέσα ανοίγοντας την κλειδαριά.

Καθηγητές τον περικύκλωσαν, αποτρέποντας την είσοδό του στο κτίριο. Ο δεύτερος, φανερά εκνευρισμένος, απείλησε να φέρει Εισαγγελέα και επικράτησε ένταση.

Το σκηνικό έντασης συμπλήρωσε καθηγήτρια που εκείνη την ώρα είχε προσέλθει στα γραφεία, προκειμένου να καταθέσει αίτημα για διοικητικό ζήτημα. Επιτέθηκε φραστικά εναντίον του διοικητικού συμβουλίου της ΕΛΜΕ Μαγνησίας και των συναδέλφων της καθηγητών τους οποίους απείλησε με μηνύσεις.

Παρέμβαση της επιτροπής αγώνα των καθηγητών έδρασε… πυροσβεστικά και τα πνεύματα ηρέμησαν, πριν η κατάσταση ξεφύγει εκτός ελέγχου.

Ωστόσο, οι καθηγητές δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους και να περιφρουρήσουν την απεργία τους, «κατασκηνώνοντας» έξω από τα γραφεία της τοπικής Διεύθυνσης, η λειτουργία της οποίας μπήκε «στον πάγο», μολονότι αυτή την περίοδο τρέχουν οι προθεσμίες για τα λειτουργικά κενά των σχολείων, τις μεταθέσεις, αποσπάσεις και μετατάξεις καθηγητών.

Ψηλά ο πήχηςτης απεργίας

Στο μεταξύ και χθες, σε υψηλά ποσοστά κινήθηκε η συμμετοχή των καθηγητών στη δεύτερη ημέρα της απεργιακής κινητοποίησης.

Αρκετά Γυμνάσια και Λύκεια, είτε δε λειτούργησαν καθόλου, είτε έγιναν ελάχιστα μαθήματα, με το ωρολόγιο πρόγραμμα στα σχολεία, να παρουσιάζει συνεχόμενα κενά.

«Μετά την περήφανη επιτυχία που πετύχαμε τη Δευτέρα, οι καθηγητές συνεχίζουν με αμείωτη ένταση τον αγώνα τους. Τα υψηλά ποσοστά αποτελούν καλό οιωνό για την έκβαση του αγώνα που είναι αγώνας για την αλλαγή πολιτικής», ανέφερε ο Πρόεδρος της ΕΛΜΕ Μαγνησίας, Σ. Σαβελίδης.

Υπενθυμίζεται ότι οι καθηγητές διανύουν σήμερα την τρίτη ημέρα της πενθήμερης επαναλαμβανόμενης απεργιακής τους κινητοποίησης, ενάντια στις διαθεσιμότητες, υποχρεωτικές μετατάξεις καθηγητών, στην κατάργηση ειδικοτήτων στην επαγγελματική εκπαίδευση, στις αλλαγές στο νέο Λύκειο, που βάζουν τους μαθητές στην πρώτη γραμμή ενός τρίχρονου εξεταστικού… μαραθωνίου.

Οι καθηγητές διεκδικούν άμεσα μέτρα ενίσχυσης για να λειτουργήσουν όλα τα σχολεία, να μη γίνει καμία συγχώνευση – κατάργηση σχολικής μονάδας, να αυξηθούν οι δαπάνες για την εκπαίδευση και να στηριχθεί ουσιαστικά η τεχνική εκπαίδευση.

Μουσική αλληλεγγύη

Οι καθηγητές της Μαγνησίας, είχαν και χθες στο πλευρό τους, τους ίδιους τους μαθητές τους.

Η μαθητική οικογένεια του 5ου Γενικού Λυκείου Βόλου, πραγματοποίησε στο προαύλιο του σχολείου, συναυλία αλληλεγγύης στον αγώνα των καθηγητών, τον οποίο θεωρούν και δικό τους αγώνα.

Στο συγκεκριμένο σχολείο άλλωστε, οι μαθητές βρίσκονται σε αναστάτωση με αφορμή τη διαφαινόμενη συγχώνευση των τμημάτων κατεύθυνσης της γ’ τάξης του Λυκείου, που θα τους οδηγήσει να μοιράζουν το σχολικό τους χρόνο ανάμεσα σε δύο λύκεια, προκειμένου να παρακολουθούν τόσο τα γενικά όσο και τα μαθήματα κατεύθυνσης.

Κορύφωσητου αγώνα

Σήμερα, Τετάρτη, οι καθηγητές καλούνται να συμμετάσχουν μαζικά στο διπλό συλλαλητήριο που θα γίνει στο Βόλο.

Ενα από την Πλατεία Ελευθερίας, όπου θα συγκεντρωθούν εργαζόμενοι του Εργατικού Κέντρου Βόλου και της ΑΔΕΔΥ κι ένα από την Πλατεία Πανεπιστημίου, το οποίο διοργανώνεται από τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ.

Αύριο, Πέμπτη, η ΕΛΜΕ Μαγνησίας, συγκαλεί νέα έκτακτη γενική συνέλευση, στις 6:30 το απόγευμα, στο Εργατικό Κέντρο Βόλου, προκειμένου να κάνει απολογισμό της πρώτης απεργιακής εβδομάδας και να «τροφοδοτήσει» τον Πρόεδρο, Σ. Σαβελίδη με τη νέα απεργιακή πρόταση, που θα αναλάβει να μεταφέρει στη συνέλευση των Προέδρων των ΕΛΜΕ, που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, την Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου