ΤΟΠΙΚΑ

ΣΤΑΘΜΟΣ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΙΚΗΣ ΡΥΠΑΝΣΗΣ: Σημαντικό το κόστος λειτουργίας του

σταθμοσ-ατμοσφαιρικησ-ρυπανσησ-σημα-851206

Ξεπερνά τις 70.000 ευρώ το κόστος για την κάλυψη των λειτουργικών εξόδων και την ομαλή λειτουργία του σταθμού ατμοσφαιρικής ρύπανσης της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Μαγνησίας, καθώς και του εντασσόμενου στο Δίκτυο του ΥΠΕΧΩΔΕ σταθμού ατμοσφαιρικής μέτρησης του δήμου Βόλου, που διαχειρίζεται η ΔΕΥΑΜΒ, όπως ενημερώνει ο αντινομάρχης Περιβάλλοντος Ν. Ντίτορας τον Γ.Γ. της Περιφέρειας Θεσσαλίας Φ. Γκούπα.
Μετά την κόντρα μεταξύ των δύο πλευρών για τη λειτουργία των σταθμών μέτρησης ατμοσφαιρικής ρύπανσης ο αντινομάρχης επανέρχεται στο θέμα, γνωρίζοντας στον περιφερειάρχη τα βασικά λειτουργικά έξοδα του Σταθμού της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης για το 2008. Απαιτείται όπως ενημερώνει, κονδύλι 11.900 ευρώ, για την ασφάλιση κλωβού, τον έλεγχο του συστήματος πυρανίχνευσης-πυρόσβεσης και σύνδεση με την εταιρεία παρακολούθησης, ΔΕΗ και ΟΤΕ και συντηρήσεις-επισκευές.
Επιπλέον, λόγω της παρατεταμένης λειτουργίας του σταθμού της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Μαγνησίας από το 1993 και της παλαιότητας των οργάνων απαιτείται η αντικατάσταση των αναλυτών αέριων ρύπων CO, NO2, O3 και SO2 του σταθμού.
Σύμφωνα με τον κ. Ντίτορα σε αυτά τα έξοδα θα πρέπει να προστεθεί ένα ποσό 4.500 ευρώ στον σταθμό της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Μαγνησίας πού έχει παλαιά όργανα, με σκοπό την κάλυψη εξόδων συντήρησης και επισκευής των πιθανών βλαβών.
Για τον εντασσόμενο στο Δίκτυο του ΥΠΕΧΩΔΕ σταθμό ατμοσφαιρικής μέτρησης της ΔΕΥΑΜΒ του Δήμου Βόλου απαιτούνται για το τρέχον έτος 9.916 ευρώ και για δαπάνες αντικατάστασης των πεπαλαιωμένων μετρητών 45.000 ευρώ.
«Σας επισημαίνουμε ότι θα πρέπει επίσης να ληφθεί πρόνοια, ώστε να προβλεφθεί κονδύλιο για την προμήθεια και την εγκατάσταση του προτεινόμενου νέου σταθμού κυκλοφοριακής ρύπανσης της πόλης του Βόλου», υπενθυμίζει στον Γ.Γ. της Περιφέρειας ο αντινομάρχης Περιβάλλοντος.
Ο κ. Ντίτορας, σημειώνει ότι σύμφωνα με την νομοθεσία οι αρμοδιότητες και οι υποχρεώσεις των εμπλεκόμενων φορέων είναι καθορισμένες, τόσο της Διεύθυνσης Ε.Α.Ρ.Θ. του Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. για την εποπτεία, συντονισμό και συνολική διαχείριση του Εθνικού Δικτύου Παρακολούθησης Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης, όσο και της Διεύθυνσης ΠΕ.ΧΩ. της Περιφέρειας Θεσσαλίας για την διαχείριση του τοπικού δικτύου των σταθμών της Περιφέρειας.
«Η διασφάλιση της εύρυθμης και ορθής λειτουργίας των σταθμών ατμοσφαιρικής ρύπανσης προϋποθέτει τη συνεχή παρακολούθηση και ανάληψη εργασιών, τόσο της τακτικής συντήρησης και ελέγχου του εξοπλισμού των σταθμών, όσο και της επισκευής των οργάνων και συσκευών σε περίπτωση βλαβών.»

Την μεθεπόμενη
Δευτέρα
η σύσκεψη
για την αέρια
ρύπανση

Αναβολή για τη Δευτέρα 24 Μαρτίου πήρε η ευρεία σύσκεψη, που συγκαλεί ο νομάρχης Μαγνησίας σε συνεργασία με τον δήμαρχο Βόλου, για τον συντονισμό δράσης και τη μορφή των κινητοποιήσεων για την αέρια ρύπανση στο πολεοδομικό συγκρότημα Βόλου.
Η σύσκεψη είχε προγραμματιστεί αρχικά για την ερχόμενη Τετάρτη, ωστόσο αναβλήθηκε μετά από αίτημα του Αντιπροέδρου της Βουλής Γ. Σούρλα και του υφυπουργού Εσωτερικών Θαν. Νάκου, λόγω της συζήτησης και ψήφισης του ασφαλιστικού νομοσχεδίου στη Βουλή.
Στη σύσκεψη έχουν κληθεί να συμμετάσχουν οι βουλευτές του νομού, δήμαρχοι και εκπρόσωποι των τοπικών φορέων και οικολογικών οργανώσεων.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου