ΤΟΠΙΚΑ

ΓΟΡΙΤΣΑ: Πληγή που πονάει…

γοριτσα-πληγή-που-πονάει-851206

Αλυτο πρόβλημα αποτελεί για τους αρμόδιους φορείς το περίπτερο πληροφόρησης στην κορυφή του λόφου της Γορίτσας, το οποίο υφίσταται συνεχείς βανδαλισμούς. Το περίπτερο κατασκευάστηκε στα πλαίσια προγράμματος, κόστισε 295.000 ευρώ και δυστυχώς δεν είναι η εξαίρεση που επιβεβαιώνει τον κανόνα στην Ελλάδα, να εγκαταλείπεται δηλαδή και να αφήνεται στο “έλεος του Κυρίου” κάθε σχέδιο ή πρόγραμμα που ευοδώνεται, όταν οι συγκυρίες το επιτρέπουν. Σε αφιέρωμα του “Ταχυδρόμου”την Κυριακή 2 Μαρτίου το οποίο υπέγραφε ο δημοσιογράφος Βαγγέλης Σουσουρής για την υπάρχουσα κατάσταση υπήρξε χθες παρέμβαση από την Εφορεία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων στελέχη της οποίας ξεκαθάρισαν πως το πρόβλημα στη Γορίτσα δεν είναι εξ ολοκλήρου δική τους ευθύνη.
Η κ. Ζωή Μαλακασιώτη, αρχαιολόγος και αναπληρώτρια της προϊσταμένης της υπηρεσίας, θέλησε να αποκαταστήσει τα πράγματα και να πει ό,τι ακριβώς συμβαίνει: “Ένας χώρος όπως είναι η Γορίτσα, που είναι και φυσικό τοπίο πρώτιστα, αλλά και ένας αρχαιολογικός ανοιχτός χώρος, δεν είναι δυνατόν να προστατευτεί, δηλαδή δεν θα έπρεπε να μιλάμε τόσο πολύ για αδιαφορία ή ολιγωρία, όσο ότι δεν μπορεί κανείς να τα βάλει με ανθρώπους που δεν έχουν μια παιδεία, δεν έχουν ένα πολιτιστικό υπόβαθρο”.
Όπως γνωρίζουμε, οι υπόλοιποι αρχαιολογικοί χώροι στην περιοχή έχουν περίφραξη και είναι σε τέτοιες θέσεις, όπου ευοδώνεται η φύλαξή τους από τις επικρατούσες συνθήκες, όπως για παράδειγμα ο αρχαιολογικός χώρος του Σέσκλου, ο οποίος είναι κοντά στο χωριό και σχετικά μικρός. Αντιθέτως η Γορίτσα είναι ένας χώρος, που ο κόσμος τον ξέρει περισσότερο ως τόπο αναψυχής, παρά το ότι έχει αρχαιολογικά ευρήματα, ενώ το βράδυ είναι ένα στέκι ανθρώπων, δυστυχώς του περιθωρίου. Δεν μπορεί όλος αυτός ο χώρος να περιφραχτεί. Πρώτιστα διότι οι περιφραγμένοι αρχαιολογικοί χώροι έχουν λύσει και το ιδιοκτησιακό πρόβλημα, δηλαδή περιφράσσονται τμήματα γης, τα οποία ανήκουν στο Υπουργείο Πολιτισμού. Είναι απαλλοτριωμένοι οι περιφραγμένοι χώροι. Ωστόσο ο χώρος της Γορίτσας ανήκει διοικητικά στο Δήμο Ιωλκού, στο Δήμο Πορταριάς κατά ένα μικρό ποσοστό, και ένα ακόμα ποσοστό ανήκει στο Δήμο Βόλου.
“Η ανάπλαση της Γορίτσας δεν είναι μόνο βάρος της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας. Για την ανάπλαση αυτή πρέπει να φροντίσουμε όλοι. Εμείς λοιπόν κάθε άνοιξη που έχουμε χρήματα, αναλαμβάνουμε το μερίδιο μας. Δηλαδή κάνουμε μικροεπισκευές στα περίπτερα και σε ότι άλλο χρειάζεται. Πέρυσι βάλαμε παγκάκια. Φέτος θα τα δώσουμε όλα για να φτιάξουμε ξανά το περίπτερο, που ειλικρινά είναι γάγγραινα” τονίζει η κ. Μαλακασιώτη.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τον πρώτο καιρό με χρήματα που είχαν περισσέψει από τα λεφτά του προγράμματος λειτουργούσε υπηρεσία φύλαξης για εννέα μήνες. Μετέπειτα με χρήματα του Δήμου Ιωλκού υπήρξε στο περίπτερο του λόφου για δέκα μήνες μια κυρία η οποία φρόντιζε για τη φύλαξη του χώρου μέχρι τις 2:00 το μεσημέρι. Από εκεί και πέρα κανένας δεν προσέλαβε ξανά κανένα για φύλαξη του χώρου. “Εμείς δεν έχουμε την δυνατότητα να βάλουμε νυχτοφυλακή εκεί. Δεν αντέχουμε οικονομικά”, τονίζει η κ. Μαλακασιώτη.
“Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε αυτή τη στιγμή, είναι συνεννοηθούμε όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς στο πρόγραμμα και να καταλήξουμε σε μια λύση. Εμείς ήδη κάναμε κίνηση προσέγγισης και περιμένουμε να κανονίσουμε ημερομηνία για να φτάσουμε σε ένα συμπέρασμα, το οποίο θα παρέχει ένα βιώσιμο σχέδιο του προγράμματος”.
Η ανάπλαση της Γορίτσας συμπεριλήφθηκε στο πρόγραμμα “Ecosert” της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προϋπολογισμού 295.000 ευρώ. Κύριο θέμα του προγράμματος ήταν η αειφόρος περιβαλλοντική ανάπτυξη, μέσα σε ένα τοπίο το οποίο είχε και πολιτιστικά στοιχεία, χαρακτηριστικά τα οποία συγκεντρώνει ο λόφος της Γορίτσας. Στα πλαίσια του προγράμματος καθαρίστηκαν και επισκευάστηκαν δρόμοι και μονοπάτια, καθώς η Γορίτσα αποτελεί και τόπο αναψυχής για πολλούς Βολιώτες, αλλά επίσης καθαρίστηκαν οι πύλες της αρχαίας πόλης, η Δυτική και η Βόρεια. Ακόμη αναδείχθηκε ένα ταφικό μνημείο και με τη βοήθεια της ΑΓΕΤ, και καθαρίστηκε ένα πολύ δυνατό αμυντικό σύστημα, ο Προμαχώνας 14. Τέλος καθαρίστηκε και ένα μικρό μέρος του ιστού της αρχαίας πόλης.
Επιπρόσθετα γίνανε τρία περίπτερα πληροφόρησης στους πρόποδες της Γορίτσας, στην κορυφή του λόφου και στην πλευρά της ΑΓΕΤ, τα οποία με τη βοήθεια της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας έχουν μέσα, εκτός από πολιτιστικές, και αρχαιολογικές πληροφορίες, στοιχεία για την ιστορικότητα της πόλης και κοινωνικής παροχής.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου